Magiczny składnik

Przepisy

Udon na zimno z chrupiącym bobem w piwnym sosie miso

Zdecydowanie jestem osobą, która zbyt daleko wybiega w przyszłość. Szczególnie jeśli chodzi o gotowanie. Lubię zacząć podróżowanie od opanowania kanonu gastronomicznego danego regionu. Bardzo chcę odwiedzić Japonię i Koreę. Nie wiem kiedy to nastąpi, ale moja podróż na łyżce (a raczej na pałeczkach) rozpoczęła się już kilka lat temu. Zaczęło się od fascynacji restauracjami, przez nieśmiałe próby gotowania, po odważne pomysły na łączenie czy łamanie przepisów w stylu fusion.

Moja ostatnia podróż zatrzymała się, kiedy dostałem objawienia na temat pasty miso. Odkrycie było na miarę skrapiania wszystkiego sokiem z cytryny, żeby lepiej smakowało zamiast nadmernego solenia. Jasna pasta miso jest świetną bazą dla intensywnych i lepkich sosów do chrupiących warzyw. Wystarczy dodać trochę masła, miodu i soku z cytrusów. Podgrzać, połączyć i gotowe dosłownie w 3 minuty.

Mój pomysł z zimnym makaronem Udon (można kupić w każdym sklepie typu Kuchnie Świata i na działach z kuchnią etniczną w marketach) i chrupiącym bobem to propozycja na letnie upały. Kto by pomyślał, żeby jeść zimny makaron, ale uwierzcie, że propozycja równie sycąca, co odświeżająca. Wszystko można posypać prażonym sezamem i ziołami, np. miętą czy bazylią. Ja mam na balkonie szałwię ananasową i według mnie idealnie się wpasowała w całość.

  • Składniki

Składniki dla 2 osób:

  • 2 opakowania makaronu Udon (ok. 200 gramów na porcję)
  • 4 garście obranego, surowego bobu
  • 1 spora łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka miodu – ja użyłem tymiankowego
  • pół szklanki ciemnego piwa typu stout
  • 1 łyżki masła
  • sok z 1 limonki
  • łyżeczka chilli w płatkach (najlepiej koreańska gochugaru)
  • łyżka prażonego sezamu
  • 2 łyżki pokrojonych w cienkie paski glonów nori
  • zioła do przybrania
  • 1 łyżka oliwy lub oleju sezamowego
  • łyżka cukru

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron i spłucz zimną wodą, żeby powstrzymać gotowanie. Przenieś do miski, dodaj olej i potrząśnij, żeby tłuszcz zwilżył cały makaron.
  2. Obrany bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i soku z połowy limonki. Gotuj ok. 5 minut na pół chrupko. Opłucz na durszlaku zimną wodą i odstaw.
  3. Na patelnię wlej piwo i zredukuj o połowę. Dodaj miso, miód i masło. Połącz w gładki sos. Dodaj sok z połowy limonki i zredukuj jeszcze chwilę, żeby sos miał lepką konsystencję.
  4. Dodaj na patelnię do sosu bób i makaron i dokładnie połącz. Można podawać na ciepło, lub poczekać 5 minut, żeby podać na zimno. Na koniec posyp płatkami chilli, sezamem, nori i ziołami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Udon na zimno z chrupiącym bobem w piwnym sosie miso
Opublikowany
Czas przygotowania
Magiczne Składniki: , , , , , , , ,

Komentarze