Magiczny składnik

Przepisy

Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

To ciasto zawsze mnie fascynowało. Tak bardzo, że zainspirowany nim zrobiłem dedykowane lody o smaku ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Bo czemu nie? Przyszedł jednak czas na głównego bohatera ciast mojego dzieciństwa. Uwielbiałem zapach w domu, kiedy się piekło. Zjadałem jeszcze ciepłe, od czego bolał mnie brzuch, ale co mi tam. Zjadałem nawet takie z przypalonym spodem. Nikt nie chce? Całe dla mnie! O dziwo, do upieczenia tego ciasta zmusiła mnie konieczność rozmrożenia zamrażalnika, gdzie przechowywałem zapakowany próżniowo rabarbar, który w tym stanie świetnie przeczekał zimę. Moje ciasto jest puszyste, ale wilgotne. Dodałem sporo gałki muszkatołowej, której zapach wypełnia podczas pieczenia cały dom, a sama przyprawa świetnie się z ciastem komponuje. Trochę czarnej kawy dla zrównoważenia i przenoszę się do niebios. Zapraszam na mój przepis, szczególnie, że słodyczy u mnie jak na lekarstwo.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej tortowej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 100 ml maślanki
  • 50 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka:

  • 100 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 150 gramów mąki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Do metalowego kubka wlej 50 ml letniego mleka, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Rozetrzyj i zostaw na ok. 20 minut do czasu, kiedy drożdże powiększą objętość 2-3 razy.
  2. Do miski lub dzieży blendera wsyp mąkę, cukier, drożdże (te z pierwszego punktu), maślankę, 2 jajka i miękkie, prawie roztapiające się masło (może też być roztopione, ale przestygnięte). Dodaj też gałkę muszkatołową. Wyrabiaj mikserem lub ręcznie przez 10 minut. Miskę przykryj mokrą ścierką i zostaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  3. W tym czasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier i gałkę. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Kruszonkę możesz zrobić na stolnicy za pomocą noża (siekasz masło z mąką). Ja wsypuję wszystko do malaksera, takiego z ostrzami, i włączam pulsacyjnie, aż masło połączy się z mąką (maksymalnie kilkanaście sekund). Następnie za pomocą dłoni zbrylam grubsze kawałki kruszonki i wstawiam do lodówki.
  4. Formę do ciasta wysmaruj masłem i oprósz mąką. Włóż ciasto do formy i nałóż na nie rabarbar. Rabarbar staraj się wciskać do środka ciasta, tak, żeby po przekrojeniu było go dużo. Ciasto z góry posyp obficie kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut. Kiedy ciasto wystygnie można posypać cukrem pudrem. Można też skropić rumem 🙂

Notice: Undefined index: author_name in /homepages/17/d339912383/htdocs/magiczny/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/functions.php on line 567
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Opublikowany
Total
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

Komentarze

  • Cyanna

    Na jaką blachę jest ten przepis?