Magiczny składnik

Przepisy

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Jednak prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś tak smacznych śledzi. Pomysł przyszedł spontanicznie, kiedy nagrywaliśmy z Marcinem ze Słodkokwaśna.pl video przepis na Ramen. Ja przyniosłem śledzie (litewskie, podobne do matjasów), a Mateusz złapał produkty, jakie były pod ręką i zrobił bardzo fajne połączenie, które zrobiło na mnie duże wrażenie. Wiedziałem, że będę chciał zrobić te śledzie jeszcze wiele razy, a najbardziej pasuje tu połączenie śledzia z kolendrą właśnie, która jest tutaj magicznym składnikiem. Musicie tego spróbować!

Przy okazji przepisu, chciałbym zwrócić waszą uwagę na to skąd kupujecie ryby. Kupując ryby, w tym śledzie z niebieskim znakiem MSC przyczyniacie się do poprawy dobrostanu mórz i oceanów, ponieważ MSC reguluje zasady połowów, tak żeby nie doprowadizć do przełowienia. Sprawdźcie więcej informacji na tej stronie.

logomsc

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 500 gramów śledzi matjas
  • 1 małe mango (dojrzałe, ale jeszcze jędrne)
  • mały pęczek kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 świeża papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego (ewentualnie czarnego)
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Śledzie odsącz z oleju na ręczniku papierowym i pokrój w ok. 2 cm kawałki. Przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę mango i chilli. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Dodaj posiekaną grubo kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i pieprzem syczuańskim. Dodaj oliwę, wymieszaj i zostaw do przegryzienia na minimum 30 minut. Można podawać na świeżym chlebie z masłem.

salaka-sledziowa-z-mango-i-kolendra-7 salaka-sledziowa-z-mango-i-kolendra-3

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close