Magiczny składnik

Przepisy

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Jednak prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś tak smacznych śledzi. Pomysł przyszedł spontanicznie, kiedy nagrywaliśmy z Marcinem ze Słodkokwaśna.pl video przepis na Ramen. Ja przyniosłem śledzie (litewskie, podobne do matjasów), a Mateusz złapał produkty, jakie były pod ręką i zrobił bardzo fajne połączenie, które zrobiło na mnie duże wrażenie. Wiedziałem, że będę chciał zrobić te śledzie jeszcze wiele razy, a najbardziej pasuje tu połączenie śledzia z kolendrą właśnie, która jest tutaj magicznym składnikiem. Musicie tego spróbować!

Przy okazji przepisu, chciałbym zwrócić waszą uwagę na to skąd kupujecie ryby. Kupując ryby, w tym śledzie z niebieskim znakiem MSC przyczyniacie się do poprawy dobrostanu mórz i oceanów, ponieważ MSC reguluje zasady połowów, tak żeby nie doprowadizć do przełowienia. Sprawdźcie więcej informacji na tej stronie.

logomsc

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 500 gramów śledzi matjas
  • 1 małe mango (dojrzałe, ale jeszcze jędrne)
  • mały pęczek kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 świeża papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego (ewentualnie czarnego)
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Śledzie odsącz z oleju na ręczniku papierowym i pokrój w ok. 2 cm kawałki. Przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę mango i chilli. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Dodaj posiekaną grubo kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i pieprzem syczuańskim. Dodaj oliwę, wymieszaj i zostaw do przegryzienia na minimum 30 minut. Można podawać na świeżym chlebie z masłem.

salaka-sledziowa-z-mango-i-kolendra-7 salaka-sledziowa-z-mango-i-kolendra-3

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij