Magiczny składnik

Przepisy

Grzybowy Ramen na zakwasie z buraków

Kocham takie warsztaty, kiedy robimy wspólnie coś wyjątkowego i zawracamy kijem Wisłę. Tak było na początku grudnia 2016 we Wrocławiu, kiedy miałem przyjemność prowadzić świąteczne warsztaty dla firmy Appformation (softwarehouse aplikacji mobilnych). Można powiedzieć, że gotowaliśmy z informatykami ;-). Postanowiłem więc pogwałcić świąteczną tradycję i skręcić ostro na wschód. W menu znalazł się oczywiście świąteczny, grzybowy ramen zaprawiony na koniec zakwasem na barszcz czerwony, porchetta z grzybami i orzechami, springrollsy z karpiem i sernik z herbatą matcha. Pomimo tego, że mieliśmy piękny kawałek boczku na porchettę, to ramen mianowałem królem tych warsztatów. Pomysł zrodził się w mojej głowie, kiedy jednocześnie planowałem menu na to wydarzenie i czytałem książkę o kiszonkach Aleksandra Barona. Warto zrobić bogaty i skoncentrowany wywar na ramen i tak samo skoncentrowany zakwas, żeby zakwas nie rozcieńczył smaku. Uwierzcie mi, że jeśli wasza rodzina gotowa jest na nowości, polubi ten sposób na świąteczny barszcz.

Zanim zaczniesz komentować: tak to jest makaron udon, ponieważ miałem mało czasu na zdjęcia, nie zrobiłem tych z właściwym makaronem. Co do spożywania mięsnych potraw w “wigilię” jeśli jesteś praktykującym katolikiem, to można 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt

Wywar

  • 7 litrów wody źródlanej
  • 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka
  • 0,5 kilograma wieprzowiny z kostką
  • 0,5 kilograma wołowiny z kostką
  • 200 gramów suszonych borowików
  • 300 gramów suszonych grzybów shitake
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 2 główki czosnku
  • 200 gramów imbiru
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • 2 garści glonów konbu
  • 3 łyżki sproszkowanej ryby bonito
  • pół litra tygodniowego-dwu zakwasu na barszcz czerwony
  • kilka łyżek pasty miso

Dodatki

  • jajka ugotowane na półtwardo
  • płaty glonów nori
  • pęczek spring onions (długa, gruba biała część)
  • kilka łyżek białego sezamu
  • kilka porcji makaronu do ramenu (można zrobić samemu lub kupić z lodówki w popularnych sklepach z żywnością świata)
  • sos sojowy i ocet ryżowy
  • plastry kiszonego buraka

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik na 250 stopni z teromobiegiem. Na początek zrób podstawę ramenu – japoński bulion DASHI. W dużym garnku podgrzej wodę do wrzenia i dodaj glony konbu, grzyby shitake, borowiki i 2 łyżki płatków suszonego bonito. Po 20 minutach przecedź wywar. Zostaw do ostygnięcia grzyby na boku.

2. Następnie do wywaru dodaj mięso i wszystkie warzywa. Warzywa wystarczy opłukać, nie trzeba ich obierać. Dodaj kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego. Przykryj pokrywką i gotuj minimum 2 godziny, a najlepiej 4.

3. W międzyczasie przygotuj dodatki. Ugotuj jajka na półtwardo. Jajka w temperaturze pokojowej włóż do wrzącej wody na 5 minut i 30 sekund. Następnie zanurz je w zimnej wodzie do całkowitego ostudzenia. Jajka delikatnie obierz i zamarynuj w roztworze sosu sojowego i octu ryżowego w proporcjach ok. 5 do 1. Upraż sezam i rozetrzyj w moździerzu. Posiekaj drobno spring onions. Ostudzone grzyby pokrój w paski i przesmaż kilka minut na oleju doprawiając sosem sojowym.

4. Na koniec dopraw ramen pastą miso (da nieco słoności) i zakwasem na barszcz (da kolor i lekko kwaskowy smak. W razie potrzeby można doprawić solą, pieprzem i octem ryżowym.

5. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem, jajkiem przekrojonym na pół, płatem glonów nori, grzybami, spring onions, plasterkiem buraka i sezamem.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Grzybowy Ramen na zakwasie na barszcz czerwony
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Gustavo Woltmann

    No nie powiem, niezłe fusion ;). W Azji burak to z tego co wiem totalnie nieznane warzywo, więc ciekawe to zjechanie się kuchni polskiej i japońskiej 🙂

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij