Magiczny składnik

Przepisy

Bigos z kiszonego jarmużu z dziczyzną

Jeśli oglądaliście mój video przepis na sarninę, pewnie widzieliście jak duży kawałek mięsa miałem. Taka dziczyzna najlepsza jest na świeżo, ale ile można zjeść? Postanowiłem zrobić więc bigos z dziczyzną. Chciałem jednak, żeby był wyjątkowy, więc wymieniłem główny składnik, jakim jest kapusta na coś dużo ciekawszego. Ukisiłem jakieś 1,5 kilograma jarmużu. Jarmuż kisi się bardzo prosto. Wystarczy w słoiku zalać go lekko osoloną wodą i poczekać ok. tydzień. trzeba zostawić trochę miejsca bo lubi się wylewać. Można też docisnąć czymś ciężkim, żeby liście nie wystawały ponad wodę (może spleśnieć). Jarmuż sam w sobie jest trochę gorzki, a kiszony jeszcze tej goryczy nabywa. Trzeba go przed wykorzystaniem dobrze opłukać, a taki gotowany i dobrze przyprawiony gubi tę goryczkę. Bigos na koniec doprawiłem ciemnym piwem, z lekko słodką nutą. Wyszedł pyszny!

  • Składniki
  •  1,5 kilogram kiszonego jarmużu
  • można dodać też 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 kilogram dziczyzny, np: dzik, sarna, zając lub bażant
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 gramów wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 500 gramów brązowych pieczarek lub boczniaków
  • 2 marchewki
  • 3 jabłka
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • łyżka ziela angielskiego i jałowca
  • łyżeczka goździków
  • kilka listków laurowych
  • 2-3 łyżki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1oo gramów przecieru pomidorowego lub szklanka passaty
  • 500 ml ciemnego piwa np. stout lub porter
  • natka pietruszki

Wykonanie:

1. Rozgrzej garnek i wrzuć pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek. Wytop tłuszcz i dodaj pokrojoną drobno cebulę. Smaż do lekkiego zrumienienia i dodaj czosnek. Następnie dodaj namoczone wcześniej suszone, leśne grzyby i pieczarki ok. 10 minut. Dodaj opłukany i przesiekany kiszony jarmuż. Jeśli masz surowe mięso to podsmaż je najpierw do zrumienienia na słoninie na osobnej patelni i dodaj do jarmużu.
2. Następnie dodaj startą marchewkę i pietruszkę, jabłko, przecier i przyprawy: ziele angielskie, jałowiec, goździki i liście laurowe. Dolej litr wody i duś powoli od czasu do czasu podlewając wodą. Najlepiej podzielić robienie bigosu na 4 etapy: 2 godziny duszenia, ostudzenie, półtorej godziny, ostudzenie i ostatnie pół godziny zostawić sobie na dolanie piwa i ostateczne doprawienie. Wyjdzie wam pyszny bigos!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bigos z kiszonego jarmużu z dziczyzną
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze