Magiczny składnik

Przepisy

Bigos z kiszonego jarmużu z dziczyzną

Jeśli oglądaliście mój video przepis na sarninę, pewnie widzieliście jak duży kawałek mięsa miałem. Taka dziczyzna najlepsza jest na świeżo, ale ile można zjeść? Postanowiłem zrobić więc bigos z dziczyzną. Chciałem jednak, żeby był wyjątkowy, więc wymieniłem główny składnik, jakim jest kapusta na coś dużo ciekawszego. Ukisiłem jakieś 1,5 kilograma jarmużu. Jarmuż kisi się bardzo prosto. Wystarczy w słoiku zalać go lekko osoloną wodą i poczekać ok. tydzień. trzeba zostawić trochę miejsca bo lubi się wylewać. Można też docisnąć czymś ciężkim, żeby liście nie wystawały ponad wodę (może spleśnieć). Jarmuż sam w sobie jest trochę gorzki, a kiszony jeszcze tej goryczy nabywa. Trzeba go przed wykorzystaniem dobrze opłukać, a taki gotowany i dobrze przyprawiony gubi tę goryczkę. Bigos na koniec doprawiłem ciemnym piwem, z lekko słodką nutą. Wyszedł pyszny!

  • Składniki
  •  1,5 kilogram kiszonego jarmużu
  • można dodać też 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 1 kilogram dziczyzny, np: dzik, sarna, zając lub bażant
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 gramów wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 500 gramów brązowych pieczarek lub boczniaków
  • 2 marchewki
  • 3 jabłka
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • łyżka ziela angielskiego i jałowca
  • łyżeczka goździków
  • kilka listków laurowych
  • 2-3 łyżki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1oo gramów przecieru pomidorowego lub szklanka passaty
  • 500 ml ciemnego piwa np. stout lub porter
  • natka pietruszki

Wykonanie:

1. Rozgrzej garnek i wrzuć pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek. Wytop tłuszcz i dodaj pokrojoną drobno cebulę. Smaż do lekkiego zrumienienia i dodaj czosnek. Następnie dodaj namoczone wcześniej suszone, leśne grzyby i pieczarki ok. 10 minut. Dodaj opłukany i przesiekany kiszony jarmuż. Jeśli masz surowe mięso to podsmaż je najpierw do zrumienienia na słoninie na osobnej patelni i dodaj do jarmużu.
2. Następnie dodaj startą marchewkę i pietruszkę, jabłko, przecier i przyprawy: ziele angielskie, jałowiec, goździki i liście laurowe. Dolej litr wody i duś powoli od czasu do czasu podlewając wodą. Najlepiej podzielić robienie bigosu na 4 etapy: 2 godziny duszenia, ostudzenie, półtorej godziny, ostudzenie i ostatnie pół godziny zostawić sobie na dolanie piwa i ostateczne doprawienie. Wyjdzie wam pyszny bigos!

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Bigos z kiszonego jarmużu z dziczyzną
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij