Magiczny składnik

Przepisy

Ryba z pieca z warzywami korzeniowymi i sosem z suszonego jarmużu

Jesień to dla mnie z jednej strony czas, kiedy więcej przebywam w domu, a z drugiej – rozpoczynający się sezon na ryby. Nie chodzi mi o bliskość Świąt, ale o to, że kończy się wtedy okres ochronny większości ryb. Ja od zawsze lansuję świadome i zrównoważone spożywanie ryb, żebyśmy za kilka lat też mogli się nimi cieszyć. Wybieram raczej okazy dzikie niż hodowlane. Dzikie też trzeba wybierać z głową, dlatego często kupuję mniej popularne gatunki. Tym razem postawiłem na rybę słodkowodną – lina – ale lubię też szczupaki, sandacze i pstrągi, ale ze sprawdzonych hodowli. Ze słonowodnych polecam niehodowlane łososie, czarniaka, dorsza bałtyckiego czy okonia morskiego.

Takie ryby świetnie nadają się, żeby upiec je w całości. Mój przepis jest prosty, a chodzi w nim o to, żeby spożywać posiłek razem. Do tego zachęca forma podania wszystkiego na blaszce, na której piekliśmy rybę z dodatkami. Do ryby proponuję podać to, co jesienią i zimą mamy najlepszego, czyli wszelakie warzywa korzeniowe. Ja wybrałem się pewnego razu na jeden z warszawskich targów i zatrzymałem się przy straganie z tzw. retro warzywami, czyli trochę zapomnianymi  jarzynami, które ostatnio znowu wchodzą do naszego jadłospisu. Kupiłem marchewki i buraki w różnych kolorach, brukiew, pietruszki, skorzonerę i jarmuż. Jarmuż wcześniej ususzyłem, żeby zrobić z niego sos, a pozostałe warzywa trafiły razem z rybą do pieca.

Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób zebrać całą rodzinę jesienną porą przy stole, to zróbcie wspólnie rybę w piecu, do tego kilka butelek Coca-Coli i efekt murowany. Zapraszam na przepis, powodzenia 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 1-2 ryby w całości np: pstrąg, okoń morski, dorada, sandacz czy lin
  • po kilka warzyw korzeniowych, np. marchewki, pietruszki, buraki, brukiew, topinambur, skorzonera (in. salsefia, wężymord)
  • garść suszonego jarmużu (chipsów z jarmużu)
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 cytryna
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • sól morska i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Rybę dokładnie opłucz i oczyść z łusek, jeśli je posiada. Osusz za pomocą ręcznika papierowego. Natrzyj oliwą, solą morską i pieprzem. Do środka ryby włóż kilka plasterków cytryny i kilka gałązek rozmarynu i tymianku. Praktycznie każda ryba lubi taki zestaw. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz i osusz. Przełóż do miski i skrop oliwą, dodaj sól morską pieprz i listki ziół dla aromatu. Wymieszaj i wyłóż na blaszce razem z rybą. Wstaw do pieca na ok. 35 minut. Pod koniec możesz włączyć w piekarniku grill z góry, żeby wszystko przyrumienić.
  3. W tak zwanym międzyczasie zrób prosty sos. W moździerzu utrzyj na sucho garść suszonego jarmużu (ma bardziej skoncentrowany smak) ze sporą szczyptą soli morskiej i pieprzu. Następnie dodaj kilka łyżek oliwy i utrzyj na lejącą pastę. Na koniec dopraw łyżką soku z cytryny i wymieszaj jeszcze. Po skończeniu pieczenia wyciągnij blaszkę na stół i przygotuj rybę, żeby każdy mógł sobie trochę nałożyć.

ryba-pieczona-z-retro-warzywami-korzeniowymi-6 ryba-pieczona-z-retro-warzywami-korzeniowymi-19

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Ryba z pieca z warzywami korzeniowymi i sosem z suszonego jarmużu
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij