Magiczny składnik

Przepisy

Sos alla bolognese z jagnięciny z kremową polentą

Bardzo lubię się bawić w łączenie jedzenia i napojów. Szczególnie dużą frajdę sprawia mi tzw. “foodpairing” piw rzemieślniczych, których jest teraz całe zatrzęsienie z jedzeniem. Moją ulubioną zasadą łączenia jest szukanie podobieństw i podkreślanie smaku potrawy przez piwo.

Postanowiłem więc połączyć piwo typu APA z cytrusowymi nutami chmielu i skórki pomarańczy. Zadanie wydawałoby się karkołomne, zważywszy na mocno goryczkowy charakter piwa, ale dlaczego miałbym nie podjąć wyzwania.

Zainspirowany świetną książką “Food & Beer” Daniela Burnsa i Jeppe Jarnit-Bjergsøna, postanowiłem pobawić się z formą sosu typu bolognese z mielonego mięsa z dodatkiem kremowej polenty, czyli kaszy kukurydzianej. Zamiast wieprzowiny użyłem tutaj bardziej “egzotycznej” jagnięciny, ponieważ chciałem trochę odświeżyć danie za pomocą skórki pomarańczowej i mięty pomarańczowej (o dziwo jest taka dostępna i można ją kupić). Oczywiście podczas gotowania dolałem trochę piwa jako przyprawy. Danie uzyskało dzięki temu dodatkowy, goryczkowo-ziołowy wymiar.

Podczas gotowania pomagał mi robot kuchenny Kenwood Chef Titanium, który poza standardowymi końcówkami do mieszania i ubijania ma też moduł do mielenia mięsa. Wolę własnoręcznie zmielić mięso, ponieważ wiem, że jest świeże i dobrej jakości.

Przepis powstał przy współpracy z marką Kenwood.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki dla 4 osób:

  • 600 gramów jagnięciny (można dodać połowę wieprzowiny)
  • 100 gramów masła
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (można zrezygnować)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • skórka z 1/3 pomarańczy
  • pół pęczka pietruszki
  • kilka gałązek mięty, najlepiej pomarańczowej
  • 1/3 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 50 gramów parmezanu
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • pół litra piwa typu APA, np. Kingpin Rock’n’Rolla
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Świeże mięso zmiel za pomocą maszynki na średnich oczkach. Na patelni podgrzej łyżkę masła i w małych partiach podsmażaj mięso, tak żeby się smażyło a nie gotowało. Większość wytopionego tłuszczu odlej zostawiając ok 2 łyżki. Na patelnię wrzuć drobno posiekaną szalotkę, a po 5 minutach dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj mięso i startą marchew. Smaż ok. 5 minut i dodaj paprykę i przecier pomidorowy. Dolej połowę piwa i duś dolewając wody ok.40 minut mieszając od czasu do czasu, aż do rozpadu marchewki.
  2. W międzyczasie w garnku podgrzej szklankę mleka, szklankę piwa i 2 szklanki wody. Na gotujący się płyn wsyp kaszę często mieszając do uzyskania konsystencji budyniu. Na koniec dodaj resztę masła i śmietany. Dopraw solą do smaku. Przykryj pokrywką do zakończenia gotowania sosu. W razie potrzeby dolej wody i wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, tymianek i startą skórkę pomarańczową. Dopraw solą i pieprzem. Na dno talerza dodaj ok. 5 łyżek polenty, którą posyp parmezanem. Na to dodaj tyle samo sosu z jagnięciny i posyp wszystko miętą. Smacznego! 🙂

bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta

bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-5bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-13bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-9bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-8bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-19

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sos alla bolognese z jagnięciny z kremową polentą
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze