Magiczny składnik

Przepisy

Sos alla bolognese z jagnięciny z kremową polentą

Bardzo lubię się bawić w łączenie jedzenia i napojów. Szczególnie dużą frajdę sprawia mi tzw. “foodpairing” piw rzemieślniczych, których jest teraz całe zatrzęsienie z jedzeniem. Moją ulubioną zasadą łączenia jest szukanie podobieństw i podkreślanie smaku potrawy przez piwo.

Postanowiłem więc połączyć piwo typu APA z cytrusowymi nutami chmielu i skórki pomarańczy. Zadanie wydawałoby się karkołomne, zważywszy na mocno goryczkowy charakter piwa, ale dlaczego miałbym nie podjąć wyzwania.

Zainspirowany świetną książką “Food & Beer” Daniela Burnsa i Jeppe Jarnit-Bjergsøna, postanowiłem pobawić się z formą sosu typu bolognese z mielonego mięsa z dodatkiem kremowej polenty, czyli kaszy kukurydzianej. Zamiast wieprzowiny użyłem tutaj bardziej “egzotycznej” jagnięciny, ponieważ chciałem trochę odświeżyć danie za pomocą skórki pomarańczowej i mięty pomarańczowej (o dziwo jest taka dostępna i można ją kupić). Oczywiście podczas gotowania dolałem trochę piwa jako przyprawy. Danie uzyskało dzięki temu dodatkowy, goryczkowo-ziołowy wymiar.

Podczas gotowania pomagał mi robot kuchenny Kenwood Chef Titanium, który poza standardowymi końcówkami do mieszania i ubijania ma też moduł do mielenia mięsa. Wolę własnoręcznie zmielić mięso, ponieważ wiem, że jest świeże i dobrej jakości.

Przepis powstał przy współpracy z marką Kenwood.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki dla 4 osób:

  • 600 gramów jagnięciny (można dodać połowę wieprzowiny)
  • 100 gramów masła
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (można zrezygnować)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • skórka z 1/3 pomarańczy
  • pół pęczka pietruszki
  • kilka gałązek mięty, najlepiej pomarańczowej
  • 1/3 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 50 gramów parmezanu
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • pół litra piwa typu APA, np. Kingpin Rock’n’Rolla
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Świeże mięso zmiel za pomocą maszynki na średnich oczkach. Na patelni podgrzej łyżkę masła i w małych partiach podsmażaj mięso, tak żeby się smażyło a nie gotowało. Większość wytopionego tłuszczu odlej zostawiając ok 2 łyżki. Na patelnię wrzuć drobno posiekaną szalotkę, a po 5 minutach dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj mięso i startą marchew. Smaż ok. 5 minut i dodaj paprykę i przecier pomidorowy. Dolej połowę piwa i duś dolewając wody ok.40 minut mieszając od czasu do czasu, aż do rozpadu marchewki.
  2. W międzyczasie w garnku podgrzej szklankę mleka, szklankę piwa i 2 szklanki wody. Na gotujący się płyn wsyp kaszę często mieszając do uzyskania konsystencji budyniu. Na koniec dodaj resztę masła i śmietany. Dopraw solą do smaku. Przykryj pokrywką do zakończenia gotowania sosu. W razie potrzeby dolej wody i wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, tymianek i startą skórkę pomarańczową. Dopraw solą i pieprzem. Na dno talerza dodaj ok. 5 łyżek polenty, którą posyp parmezanem. Na to dodaj tyle samo sosu z jagnięciny i posyp wszystko miętą. Smacznego! 🙂

bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta

bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-5bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-13bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-9bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-8bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-19

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sos alla bolognese z jagnięciny z kremową polentą
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij