Magiczny składnik

Przepisy

Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką

Stara zasada, już sam nie wiem gdzie zasłyszana brzmi: jeśli chcesz aby coś było dobre, dodaj masła. Ale jeśli chcesz aby było jeszcze lepsze, dodaj więcej masła. Otóż ja tej zasadzie hołduję wierniej niż mój znany kolega Marcin z Jaja w Kuchni z jego bekonem. Myślę, że jednak bekon nie do wszystkie go pasuje, a masło pasuje prawie do wszystkiego.

Co więc zrobiłem z kurczakiem, żeby jego skórka była super chrupiąca? Wtarłem w niego całą kostkę masła połączoną z odpowiednimi przyprawami. Kurczak wyszedł super soczysty, aromatyczny, a  skórka…. sami wiecie. Ale to nie wszystko, dzięki specjalnej kratce, przez cały czas pieczenia ten tłuszcze skapywał na ziemniaki, które piekły się razem z kurą. Czy to nie jest perwersja? Odpowiedzcie sobie sam.

Zapraszam do zapoznania się z filmem i przepisem.

  • Składniki
  • 1 spory kurczak, najlepiej wiejski
  • kostka miękkiego masła
  • łyżka soli  morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • kilka sporych gałązek rozmarynu, tymianku i/lub cząbru

Wykonanie:

  1. Kurczaka opłucz i dokładnie osusz. Inaczej pasta będzie się zsuwała z kurczaka. Miękkie masło przełóż do miski (najlepiej zrobić to w misie do miksera i za jego pomocą wymieszać składniki) i dodaj wszystkie składniki z listy. Zioła, szczególnie rozmaryn wcześniej posiekaj. Wymieszaj tworząc jednolitą pastę.
  2. Natrzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Na spód blaszki możesz dodać ziemniaki tak jak na filmie, nawet jeśli nie masz kratki. Po prostu kurczaka kładziesz na ziemniakach. Nagrzej piekarnik do 190-200 stopni i włóż kurę na sam środek. Możesz włączyć termoobieg i piecz kurczaka przez ok, godzinę. Pod koniec możesz usunąć zwęglone przyprawy i zioła i piec jeszcze przez chwilę do uzyskania chrupiącej skórki.

Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką.

mvi_7576-00_02_19_20-still004

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczony kurczak z obłędnie chrupiącą skórką
Opublikowany
Total
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Komentarze

  • Wujek Avi

    Tak z ciekawości: nacieranie masłem od zewnętrznej strony skóry daje lepszy efekt niż rozprowadzenie masła między mięsem a skórą?

    • Trzeba sprawdzić. Z zewnątrz na pewno natrzesz masłem całą skórę.

      • Wujek Avi

        Ano trzeba – liczyłem na to, że masz przetestowane i nie będzie trzeba samemu sprawdzać 😉