Magiczny składnik

Przepisy

Spring rolls na parze z wieprzowiną i grzybami shitake

Papier ryżowy to jest jeden z moich ulubionych sprytnych produktów, które zawsze staram się mieć w zapasie. W ogóle, mąka ryżowa wydaje mi się bardzo niedoceniona w Polsce i słabo dostępna. Można z niej wyczarować wspaniałe konsystencje i struktury. Co do spring rollsów czy smażonych sajgonek to robię je od kilku lat, ale wolę te niesmażone. Tym razem, zainspirowany chińskimi pierożkami na parze – Dim Sum – postanowiłem zrobić pewien prosty i smaczny substytut. Wybrałem moje ulubione wypełnienie czyli wieprzowinę  z selerem naciowym i i grzybami shitake. Spróbujcie tego szybkiego i pysznego dania.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na ok. 15 rollsów:

  • 10 krążków papieru ryżowego
  • 300 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść grzybów shitake (mogą być boczniaki lub kurki)
  • 10 cm białej części pora
  • 1 marchew
  • 3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Wykonanie:

  1. Grzyby gotuj w wodzie ok. 5 minut. Mięso przełóż do miski. Dodaj drobno posiekane ostudzone grzyby, seler, por i marchewkę. Dopraw przyprawą 5 smaków, sosem sojowym i olejem sezamowym.
  2. Zagotuj wodę pod parownikiem. Weź płat papieru ryżowego zamocz go na kilka sekund w wodzie lub na desce po prostu posmaruj wodą. Poczekaj aż będzie pół giętki. Na koniec płata nałóż 3-4 łyżeczki nadzienia i składaj tak jak na filmie poniżej. Najlepsze spring rollsy są z małą ilością nadzienia, za to ciasno zawinięte. Gotuj na parze przez 7 minut. Uważaj, bo mogą być trochę klejące. Warto je wcześniej posmarować np. olejem sezamowym.

Zobacz mój wideo przepis na YouTube poniżej.

Subskrybuj mój kanał na YouTube po więcej przepisów.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Spring rolls na parze z wieprzowiną i grzybami shitake
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze