Magiczny składnik

Przepisy

Przemycamy warzywa – 3 zadziwiające koktajle

Coraz częściej zdarza mi się brać udział w eventach, na których gotuję lub uczę gotować. Z zaciekawieniem przyjąłem propozycję stworzenia menu i gotowania podczas dni otwartych firmy Bejo Zaden. Firma ta to jeden z największych na świecie producent nasion przeróżnych warzy, u których zaopatrują się rolnicy i przedsiębiorcy. Pod Warszawą mają swoją siedzibę razem z pokazowym polem, na którym dojrzewają dziesiątki odmian warzyw, które później trafiają na nasze stoły. Ja lubię mięso, ale nic nie zmieni mojej miłości do zdrowych, sezonowych warzyw. Na tym polu czułem się jak dziecko w piaskownicy. Pomidory, kolorowe buraki, kalafior romanesco, jarmuż, brukselka, kalarepa, sałaty i kapusty. Istny raj.

Przechodząc jednak do meritum. Przygotowałem warzywne menu, jako pokaz możliwości i degustację dla gości. Były świetne ciasta warzywne (marchewkowe i buraczane brownie), była sałatka grecka z pęczakiem, grillowanym fenkułem i owczym serem, były też zaskakujące szaszłyki z warzyw korzeniowych i boczku. Po te przepisy serdecznie zapraszam na blogi moich cudownych koleżanek, z którymi prowadziłem degustację – Ania (Nietylkopasta.pl), Gosia (Karmolowy.pl) i Kasia (KuchniaBazylii.pl).

Moimi faworytami były jednak koktajle warzywno-owocowe, a raczej reakcje uczestników, kiedy dowiedzieli się o składzie. Co ciekawe każdy miał swój ulubiony typ z 3 wariacji. Bardzo byłem szczęśliwy, że nawet dzieci, które nie lubią warzyw wypijały je do dna. Był koktajl z botwiną, malinami i kolendrą, z kapustą i jabłkami, a także z selerem naciowym, szpinakiem i brzoskwiniami. Bazą koktajli były tłoczone soki jabłkowe i marchwiowy. Długo myślałem o tych połączeniach, ale najpierw przypasowały mi te produkty w głowie, a później podczas testów do zdjęć okazało się, że będzie to hit. Spróbujcie sami takiego kreatywnego przemycania warzyw do diety. Smacznego!

  • Składniki
  • Sprzęt

KOKTAJL Z BOTWINKĄ

  • 1 l soku jabłkowego
  • pęczek botwinki
  • 500 gramów malin
  • pęczek kolendry

KOKTAJL SZPINAK I SELER NACIOWY

  • 1 l soku jabłkowego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 500 gramów szpinaku
  • 4 soczyste brzoskwinie

KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA

  • 0,5 l świeżego soku z marchwi
  • 0,5 l soku jabłkowego
  • 4 liście kapusty
  • 4 jabłka

WYKONANIE:

Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem.

Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-13 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-11 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-10 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-9 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-8 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-4 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-5 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-2 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-1 Dni otwarte Bejo Zaden blogerzy koktajle-7

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Przemycamy warzywa - 3 zadziwiające koktajle
Opublikowany
Total
Średnia ocena
1 Based on 1 Review(s)

Komentarze