Magiczny składnik

Przepisy

Sosy do ryb i owoców morza z moździerza (film)

Uwielbiam tę technikę. Rozcieranie w moździerzu, które daje zupełnie inny efekt niż blendowanie. Miażdżenie w moździerzu jest bardziej pierwotne i można w nim zrobić sos bez prądu. Na przykład w plenerze. Jeśli oczywiście masz tyle siły, żeby go tam zabrać. Dobry moździerz musi być duży i ciężki, żeby był skuteczny. Ja postanowiłem przygotować 3 sosy razem z Agnieszką ze ZdrowomaniaTV do potraw z grilla, które razem zrobiliśmy.

Linki do filmów: Grillowana polenta z owocami, Szaszłyki z krewetek i mango oraz makrela pieczona w liściu rabarbaru.

Zrobiliśmy sosy, które zawsze świetnie pasują do ryby, krewetek czy ośmiornicy z grilla. Do pieczonych ryb i owoców morza też można je użyć. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie kilka minut, więc zawsze można je na świeżo przygotować. Zobaczcie nasz film 🙂

Sosy

  • Składniki
  • Sprzęt

Sos orzeszkowy:

  • garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego lub 1 świeża morela
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego

Pikantna salsa z mango:

  • pół mango
  • 1 papryczka habanero
  • 1 szalotka lub mała czerwona cebula
  • sok i skórka z 1 limonki
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • pół garści posiekanej kolendry

Salsa verde z liśćmi pomidora

  • pół szklanki oliwy
  • zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • sól morska i czarny pieprz
  • pół pęczka mięty
  • kilka liści pomidora
  • kilka liści mięty

Wykonanie:

Sos orzeszkowy:

W moździerzu utłuc orzeszki ziemne do konsystencji pasty. Następnie dodać olej sezamowy, dżem, sos rybny, chilli i mleko kokosowe. Utrzeć na masę konsystencji śmietany.

Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-4

Pikantna salsa z mango:

Pokrój w kostkę mango. Dodaj posiekaną drobno papryczkę habanero, skórkę i sok z limonki, ocet, sól i kolendrę. Rozetrzyj wszystko na gładką masę w moździerzu. Na koniec dodaj bardzo drobno pokrojoną szalotkę i wszystko wymieszaj.

Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-2

Salsa verde z liśćmi pomidora:

Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chilli, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.

Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-7

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sosy do ryb i owoców morza z moździerza
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij