Magiczny składnik

Przepisy

Sosy do ryb i owoców morza z moździerza (film)

Uwielbiam tę technikę. Rozcieranie w moździerzu, które daje zupełnie inny efekt niż blendowanie. Miażdżenie w moździerzu jest bardziej pierwotne i można w nim zrobić sos bez prądu. Na przykład w plenerze. Jeśli oczywiście masz tyle siły, żeby go tam zabrać. Dobry moździerz musi być duży i ciężki, żeby był skuteczny. Ja postanowiłem przygotować 3 sosy razem z Agnieszką ze ZdrowomaniaTV do potraw z grilla, które razem zrobiliśmy.

Linki do filmów: Grillowana polenta z owocami, Szaszłyki z krewetek i mango oraz makrela pieczona w liściu rabarbaru.

Zrobiliśmy sosy, które zawsze świetnie pasują do ryby, krewetek czy ośmiornicy z grilla. Do pieczonych ryb i owoców morza też można je użyć. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie kilka minut, więc zawsze można je na świeżo przygotować. Zobaczcie nasz film 🙂

Sosy

  • Składniki
  • Sprzęt

Sos orzeszkowy:

  • garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego lub 1 świeża morela
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego

Pikantna salsa z mango:

  • pół mango
  • 1 papryczka habanero
  • 1 szalotka lub mała czerwona cebula
  • sok i skórka z 1 limonki
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • pół garści posiekanej kolendry

Salsa verde z liśćmi pomidora

  • pół szklanki oliwy
  • zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • sól morska i czarny pieprz
  • pół pęczka mięty
  • kilka liści pomidora
  • kilka liści mięty

Wykonanie:

Sos orzeszkowy:

W moździerzu utłuc orzeszki ziemne do konsystencji pasty. Następnie dodać olej sezamowy, dżem, sos rybny, chilli i mleko kokosowe. Utrzeć na masę konsystencji śmietany.

Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-4

Pikantna salsa z mango:

Pokrój w kostkę mango. Dodaj posiekaną drobno papryczkę habanero, skórkę i sok z limonki, ocet, sól i kolendrę. Rozetrzyj wszystko na gładką masę w moździerzu. Na koniec dodaj bardzo drobno pokrojoną szalotkę i wszystko wymieszaj.

Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-2

Salsa verde z liśćmi pomidora:

Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chilli, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.

Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-7

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sosy do ryb i owoców morza z moździerza
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close