Magiczny składnik

Przepisy

Sorbet wiśniowy z czekoladą

Uwielbiam robić lody, dlatego od czasu do czasu przypominam sobie o mojej maszynce do lodów, która zawsze czeka zamrożona w gotowości. Tym razem padło na wiśnie, które własnoręcznie zebrałem w celu zrobienia nalewki i konfitury. Trochę mi zostało, więc postanowiłem zabrać się za sorbet. Wiśnie są bardzo specyficznym owocem i po zamrożeniu sorbetu mają bardzo luźną strukturę. Pomyślałem, czym tę strukturę i smak dodatkowo wzbogacić i padło na czekoladę. Dzięki temu ten dystyngowany, bordowy kolor zyskał jeszcze więcej elegancji. Spróbujcie tego skoncentrowanego smaku wiśni w połączeniu z grudkami dobrej czekolady.

Dziękuję Ani z GrochemoGarnek.pl za pomoc przy sesji.

Zdjęcia “lodów w ruchu” zostały wykonane za pomocą sprzętu Olympus.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na 600 ml lodów:

  • 400 ml musu z wiśni
  • 100 gramów pól na pół dobrej czekolady mlecznej i 60% kakao
  • 50 gramów cukru brązowego
  • 50 ml ciemnego rumu (można zrezygnować jeśli lody mają jeść dzieci)

Wykonanie:

  1. Wiśnie opłukać, przebrać i dokładnie wydrylować. Zblendować na gładki mus i dodatkowo przetrzeć przez drobne sito. Podgrzać w rondlu aż do rozpuszczenia cukru i przestudzić w lodówce.
  2. Czekoladę posiekać lub rozdrobnić na grudki ok. 4-5 mm. Schłodzić uzyskane grudki i przesiać przez grube sito. Grudki dodać do musu z wiśni. Pozostały proszek można użyć do dekoracji. Dodać rum i wlać wszystko do maszynki do lodów. Po związaniu sorbetu przełożyć do plastikowego pojemnika i dodatkowo zamrozić minimum 2 godziny. Można podawać z proszkiem czekoladowym i owocami.

Lody sorber zwiśni i czekolady-7Lody sorber zwiśni i czekolady-8Lody sorber zwiśni i czekolady-9Lody sorber zwiśni i czekolady-5OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sorbet wiśniowy z czekoladą
Opublikowany
Total
Średnia ocena
3.5 Based on 3 Review(s)
Magiczne Składniki: , ,

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij