Magiczny składnik

Przepisy

Prosta warzywna zupa minestrone

Podczas tworzenia tej serii filmów, właśnie nagrywanie tej serii filmów sprawiało mi najwięcej radości. W końcu mogłem wyrwać się z ciasnej kuchni i ciasnych ram nagrywania w zamkniętej przestrzeni. Postanowiłem z tej okazji zrobić danie bliskie naturze, czyli złożoną z sezonowych warzyw zupę minestrone, która swoją historię bierze w Italii. Jak zobaczycie na filmie dodałem szparagi i bób, ale bez tego i tak zupa będzie pyszna. Zapraszam!

Zobacz videoprzepis i subskrybuj mój kanał na YouTube!

To danie wykonasz najlepiej dzięki blenderowi wszechrobiącemu Bosch.

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 3 litry wody lub bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • pół pęczka zielonych i białych szparagów
  • zielona i żółta cukinia
  • 10 młodych ziemniaków
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • ¼ małej kapusty włoskiej
  • 0,5 kg bobu
  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sok z pół
  • 100 gramów parmezanu
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek oliwy

Wykonanie:

  1. Za pomocą wielofunkcyjnego noża posiekaj cebulę i czosnek. Włącz grzanie pod garnkiem i wlej 4 łyżki oliwy. Usmaż cebulę do momentu zeszklenia, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  2. Używając rozdrabniacza pokrój wszystkie warzywa na plastry i dodaj do garnka. Podsmaż przez 10 minut. Następnie wlej 3 litry wody lub bulionu warzywnego. Dodaj też 2 puszki pomidorów, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny, uważając żeby nie rozgotować warzyw.
  3. Na ostatnie 10 minut dodaj obrany ze skórek bób. Dopraw solą, pieprzem i sokiem i skórką z cytryny. Podawaj ciepłą ze startym parmezanem i porwaną bazylią.
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Prosta warzywna zupa minestrone
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close