Magiczny składnik

Przepisy

Tabbouleh z pęczakiem, bobem i kwiatami cukinii w piwnej tempurze

Uwielbiam takie sytuacje. Biorę fajny przepis z innej kultury i wkładam do niego moje ulubione składniki i inwencję. Jedni stwierdzą, że to jest niewybaczalny błąd. Jak można gwałcić klasykę? No, ale czy nie na tym polega rozwój, żeby ciągle próbować czegoś nowego? Dlatego w moim tabbouleh pozostawiłem sam pomysł na sypką sałatkę na bazie zboża i doprawienie sokiem z cytryny, oliwą i miętą. Wkładam bób, cukinię i jej kwiaty, młodą cebulę i ogórek. W rezultacie otrzymujemy idealną, sezonową sałatkę na lato. Super smaczna i świeża. Jako magiczny dodatek proponuję kwiaty i skórkę z cukinii w cieście piwnym. Kto się oprze?

  • Składniki
  • pół kilograma pęczaku
  • pół kilograma różnokolorowych pomidorów
  • pół kilograma bobu
  • kilka młodych cukinii (max 300 gramów)
  • 1 młoda cebula
  • pęczek mięty
  • pęczek pietruszki
  • 2-3 cytryny
  • kwiaty cukinii
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka ogórków gruntowych
  • pół litra piwa typu pilzner
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Jeśli zamierzasz zrobić kwiaty w cukinii z piwną tempurą, włóż butelkę dobrego piwa typu pilzner do zamrażalnika, żeby schłodziło się do 0 stopni.
  2. Pęczak ugotuj na półtwardo. Przepłucz zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Przełóż do miski, wlej 5 łyżek oliwy i wymieszaj. Bób ugotuj na półtwardo (0k. 7 minut od czasu zagotowania). Ostudź i obierz ze skórek, dodaj do miski.
  3. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj pół łyżeczki soli morskiej i wymieszaj. Poczekaj aż pomidory puszczą sok, odcedź i dodaj do pęczaku. Młode cukinie obierz zostawiając podłużne obierki do smażenia w tempurze piwnej. Resztę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski. Tak samo zrób z ogórkami (wyrzuć obierki).
  4. Za pomocą tarki lub zestera zedrzyj skórkę z 2 cytryn. Dodaj też sok z 2 cytryn. Dodaj pęczek posiekanej mięty i pietruszki. Dopraw solą morską i pieprzem. Na koniec dodaj cienko pokrojoną w półplasterki młodą cebulę.
  5. Kiedy masz już gotową i doprawioną sałatkę, zabierz się za kwiaty i skórkę cukinii w piwnej tempurze. Super zmrożone piwo połącz z mąką i proszkiem do pieczenia, żeby uzyskać konsystencję połowę rzadszą niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzej olej do 160-180 stopni. Zamocz w masie kwiaty i skórki i smaż przez kilka minut na złoto. Odsącz dokładnie na ręczniku papierowym i podawaj do sałatki tabbouleh.

Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-19 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-7 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-15 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-3 Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem-6

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sałatka tabbouleh z pęczakiem i bobem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij