Magiczny składnik

Przepisy

Makrela z grilla z miętową salsa verde

Zastanawiałem się kiedyś co bym jadł, jeśli wylądowałbym na bezludnej wyspie. Na pewno nie wpadłbym w panikę i porozglądał się dookoła siebie. Na szczęście w morzu jest wiele ryb i jeśli udałoby mi się rozpalić ognisko, to ryby z grilla stanowiłyby moje główne pożywienie. Byłbym wtedy bardzo szczęśliwym człowiekiem, ponieważ uwielbiam wszelkie ryby i owoce morza przygotowane na ogniu.

Najpopularniejszymi rybami na naszych grillach są pstrąg i łosoś, które najczęściej kupujemy z hodowli. Ja jednak proponuję zwrócić uwagę na świeżą makrelę, która kosztuje ułamek ceny łososia i jest połowę tańsza od pstrąga. Jest to dzika ryba pełna zdrowych kwasów tłuszczowych i świetnie smakuje z grilla. Grillowanie ryb często stanowi problem, gdyż skórka zazwyczaj przykleja się do rusztu. Ja mam jednak sprawdzony  sposób. Składam folię aluminiową na pół i robię ostrym nożem nacięcia, żeby ryba miała kontakt z ogniem. Smaruję folię oliwą i na tym grilluję rybę, która zawsze się udaje. Moją makrelę podaję ze świeżą miętową salsą verde i kus kusem z ogórkami i chilli. Idealna propozycja na letnie grillowanie.

Nie musisz sam na bezludnej wyspie cieszyć się smakiem ryby z grilla, dzięki specjalnej etykiecie na nowej butelce Coca-Cola możesz w kreatywny sposób zaprosić na wspólny obiad kogoś bliskiego! Do dzieła! 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki dla 2 osób:

  • 2 średnie makrele
  • 2 cytryny
  • pęczek mięty i pietruszki
  • 3 ogórki gruntowe
  • szklanka kus kus
  • ok. pół szklanki oliwy
  • zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • sól morska i czarny pieprz

Wykonanie:

  1. Makrele opłucz i osusz. Trzeba rybę wyfiletować, co jest bardzo proste. Wbij ostry nóż przy ogonie i przesuwaj nóż po grzbiecie aż do płetwy przedniej i tam zakończ filetowanie. Obróć filet skórą do dołu i za pomocą noża i pensety pozbądź się reszty ości. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej grilla.
  2. Zrób kus kus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu dodaj 3 łyżki oliwy, pokrojone w kostkę ogórki, chilli i posiekaną pietruszkę. Skrop sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. Teraz zróbmy salse verde, czyli zielony ziołowy sos, który świetnie nadaje się do ryby. Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chilli, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.
  4. Na grillu połóż folię aluminiową posmarowaną oliwą i grilluj makrele przez kilka minut z każdej strony. Przyrumienioną skórkę makreli można też zjeść. Podawaj z kuskusem i salsą verde.

Makrela z grilla -13Makrela z grilla -11Makrela z grilla -2Makrela z grilla -3Makrela z grilla -24Makrela z grilla -33

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Makrela z grilla z miętową salsa verde
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4 Based on 6 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij