Magiczny składnik

Przepisy

Makrela z grilla z miętową salsa verde

Zastanawiałem się kiedyś co bym jadł, jeśli wylądowałbym na bezludnej wyspie. Na pewno nie wpadłbym w panikę i porozglądał się dookoła siebie. Na szczęście w morzu jest wiele ryb i jeśli udałoby mi się rozpalić ognisko, to ryby z grilla stanowiłyby moje główne pożywienie. Byłbym wtedy bardzo szczęśliwym człowiekiem, ponieważ uwielbiam wszelkie ryby i owoce morza przygotowane na ogniu.

Najpopularniejszymi rybami na naszych grillach są pstrąg i łosoś, które najczęściej kupujemy z hodowli. Ja jednak proponuję zwrócić uwagę na świeżą makrelę, która kosztuje ułamek ceny łososia i jest połowę tańsza od pstrąga. Jest to dzika ryba pełna zdrowych kwasów tłuszczowych i świetnie smakuje z grilla. Grillowanie ryb często stanowi problem, gdyż skórka zazwyczaj przykleja się do rusztu. Ja mam jednak sprawdzony  sposób. Składam folię aluminiową na pół i robię ostrym nożem nacięcia, żeby ryba miała kontakt z ogniem. Smaruję folię oliwą i na tym grilluję rybę, która zawsze się udaje. Moją makrelę podaję ze świeżą miętową salsą verde i kus kusem z ogórkami i chilli. Idealna propozycja na letnie grillowanie.

Nie musisz sam na bezludnej wyspie cieszyć się smakiem ryby z grilla, dzięki specjalnej etykiecie na nowej butelce Coca-Cola możesz w kreatywny sposób zaprosić na wspólny obiad kogoś bliskiego! Do dzieła! 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki dla 2 osób:

  • 2 średnie makrele
  • 2 cytryny
  • pęczek mięty i pietruszki
  • 3 ogórki gruntowe
  • szklanka kus kus
  • ok. pół szklanki oliwy
  • zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • sól morska i czarny pieprz

Wykonanie:

  1. Makrele opłucz i osusz. Trzeba rybę wyfiletować, co jest bardzo proste. Wbij ostry nóż przy ogonie i przesuwaj nóż po grzbiecie aż do płetwy przedniej i tam zakończ filetowanie. Obróć filet skórą do dołu i za pomocą noża i pensety pozbądź się reszty ości. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej grilla.
  2. Zrób kus kus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu dodaj 3 łyżki oliwy, pokrojone w kostkę ogórki, chilli i posiekaną pietruszkę. Skrop sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. Teraz zróbmy salse verde, czyli zielony ziołowy sos, który świetnie nadaje się do ryby. Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chilli, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.
  4. Na grillu połóż folię aluminiową posmarowaną oliwą i grilluj makrele przez kilka minut z każdej strony. Przyrumienioną skórkę makreli można też zjeść. Podawaj z kuskusem i salsą verde.

Makrela z grilla -13Makrela z grilla -11Makrela z grilla -2Makrela z grilla -3Makrela z grilla -24Makrela z grilla -33

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Makrela z grilla z miętową salsa verde
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4 Based on 6 Review(s)

Komentarze

Close