Magiczny składnik

Magazyn

Magiczne wegańskie dania z Projekt Plaża by Electrolux

Są takie propozycje, które ciężko odrzucić. Dlatego od razu potwierdziłem, kiedy Electrolux zapytał mnie czy nie chciałbym poprowadzić warsztatów podczas Projekt Plaża w Darłówku. Jedyna wątpliwość z mojej strony dotyczyła tego, że mam przygotować przepisy wegańskie. Ja, który uwielbia dobre mięso i jest absolutnym fanem ryb i owoców morza? Dlaczego nie, pomyślałem! Przecież kocham wszystkie warzywa i często w tygodniu nie jem w ogóle mięsa.

Mam duży szacunek do wegan i zazdroszczę im kreatywności w przygotowywaniu i doprawianiu warzyw. Jedyne czego nie lubię to udawanie przez wegan mięsa i próbowanie na siłę z roślin wytworzyć produkty mięsopodobne. Po co – się pytam? Tymi warsztatami chciałem udowodnić, że wegańskie jedzenie może być świeże, zdrowe, dobrze doprawione i mało przetworzone. Jedyne czego potrzebujemy to podstawowy, dobry sprzęt kuchenny.

Tutaj możecie pooglądać jak to wyglądało w TV 🙂

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-22

Ja wykorzystałem wok indukcyjny (Infinite Wok ) Electrolux, który ma tradycyjny owalny kształt. Zrobiłem na nim szybkie tajskie curry z tofu i polskimi grzybami. Doprawiłem wszystko mlekiem kokosowym, pastą z tamaryndowca i trawą cytrynową. Bardzo spodobało mi się, że będę mógł pracować na piekarniku parowym. Podoba mi się ta funkcja parowania, bo możemy takie bułki “upiec” wcześniej i resztę zamrozić. Później wystarczy kilka minut, żeby odzyskały swoją pierwotną świeżość, kiedy tylko chcemy. Dlatego przygotowałem chińskie bułki na parze BAO z pieczonymi warzywami i sosem z mango-hoisin. Wszystko oczywiście sążniście doprawione kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Na deser powstała oryginalna receptura na “Superfoods icetea”, która świetnie wygląda i tak samo smakuje 🙂

Dzięki wielkie całej ekipie Electroluxa, a także Karnie Zuchorze za gościnę 🙂 Zapraszam na kolejne warsztaty, na które możecie zapisywać się tutaj oraz odwiedzenie Elextroluxa na FB.

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-7

Przepisy z warsztatów:

Tajskie curry z tofu, grzybami i chrupiącymi warzywami

Składniki na danie dla 2-3 osób:

kostka 200 gramów tofu

5 łyżek sosu sojowego i 4 łyżki oleju sezamowego jako marynata do tofu (można też skropić sokiem z limonki)

150 ml mleka kokosowego

2 łyżki tajskiej pasty curry

2 szalotki

2 ząbki czosnku

200 gramów kurek

200 gramów boczniaków

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

pół małego bakłażana

2 łyżeczki cukru palmowego lub brązowego

łyżka pasty z tamaryndowca

łyżeczka pasty z trawy cytrynowej lub 1 łodyga trawy cytrynowej (rozbita tłuczkiem)

sok i skórka z 1-2 limonek

2 papryczki chilli bez pestek

100 gramów ryżu jaśminowego / 200 gramów makaronu np. chow mein

3 łyżki oleju do smażenia

Do przybrania:

garść pokruszonych orzeszków ziemnych

2 garści kiełków z fasoli mung

kilka gałązek świeżej kolendry i tajskiej bazylii

ćwiartka limonki na każdym talerzu

Wykonanie:

  1. Przed zrobieniem curry należy pokroić tofu w kostkę ok. 2 cm i zamarynować w mieszance sosu sojowego, oleju sezamowego oraz soku z limonki. Wystarczy kilka minut, żeby tofu nabrało smaku. Tofu można używać w takiej formie, ale jeszcze lepiej będzie je podpiec w piekarniku nagrzanym nad 200 stopni przez 10 minut z termoobiegiem. Przed przystąpieniem do gotowania zagotuj wodę i ugotuj makaron lub ryż w osolonej wodzie.
  2. Rozgrzej woka lub patelnię razem z olejem. Wsyp posiekaną drobno szalotkę i po chwili dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku. Smaż minutę, po czym dodaj pokrojone z grubsza grzyby i pokrojonego w kostkę bakłażana i podsmaż kilka minut. Następnie dodaj pastę curry, pomieszaj przez minutę-dwie i dolej mleko kokosowe. Pozwól poddusić się 5 minut ciągle mieszając, zanim przejdziesz do dalszych czynności.
  3. Dodaj posiekaną papryczkę chilli oraz marchewkę i seler naciowy pokrojone w tzw. zapałki. Długie na 5-7 cm słupki o boku 3-5mm. Dodaj cukier, pastę z tamaryndowca, trawy cytrynowej, skórkę i sok z limonki. Duś jeszcze przez 5 minut. Jeśli potrzeba dolej trochę wody. Powinna zostać szklanka płynnego sosu. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Jeśli użyłeś makaronu to dodaj go na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem. Po czym rozdziel porcje na tarze. Jeśli ryżu, to dodaj ryż na talerz i dodaj obok curry. Wykończ danie orzeszkami ziemnymi, kiełkami, bazylią tajską, kolendrą i limonką.

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-24

Bułki na parze BAO z pieczonymi warzywami, ziołami i sosem mango-hoisin

Składniki dla 3-4 osób:

500 gramów mąki pszennej  480

saszetka drożdży lub 1/3 kostki drożdży

300 ml mleka migdałowego

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżki oleju roślinnego

1/3 szklanki puree z mango

kilka łyżek sosu hoisin

2 papryczki chilli

pół małego bakłażana

2 małe cukinie

1 mały fenkuł ( koper włoski

3 ogórki gruntowe

1 papryka czerwona

2 marchewki

pół doniczki kolendry

kilka gałązek pietruszki, tajskiej bazylii i mięty

kilka łyżek oleju

sól i pieprz do smaku

pieprz syczuański

chilli w proszku

orzeszki ziemne

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać i dodać sól. Drożdże wsypać do mleka, razem z cukrem i dokładnie wymieszać. Jeśli świeże drożdże to dodaj dodatkowo 3 łyżki mąki i wymieszaj. Poczekaj ok. 10 min aż drożdże zaczną się namnażać. Wyrabiać mąkę z mąką z drożdżami i olejem przez ok. 10 -15 minut. Następnie zrobić z ciasta kulkę, posmarować olejem i odstawić pod przykryciem na 2 godziny. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą kulkę można rozwałkować w elipsę szerokości ok. 10 cm i długości ok. 25 cm. Można też utworzyć okrągłe kulki i pozwolić im wyrosnąć przez minimum pól godziny. Następnie „upiecz” je na parze za pomocą specjalnego piekarnika parowego lub w innym parowniku.
  2. Bakłażana, cukinię, paprykę i fenkuł pokrój na mniejsze części. Skrop oliwą, dopraw delikatnie solą, pieprzem czarnym i syczuańskim i upiecz przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. Bakłażan może potrzebować trochę więcej czasu.
  3. Marchew i ogórka obierz i pokrój w słupki julienne (3-5mm). Papryczkę chilli posiekaj drobno. Puree z mango połącz z sosem hoisin. Możesz dodatkowo doprawić solą, pieprzem i chilli w proszku.
  4. Wyciągnij gorące bułki do BAO z parownika. Posmaruj sosem z mango i nałóż wszystkie warzywa. Pomiędzy nie włóż porwane zioła. Dodaj jeszcze trochę sosu na górę i posyp wszystko pokruszonymi orzeszkami.

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-6

Ice Tea z zielonej herbaty z mlekiem migdałowym, tapioką, chia i musem z mango

Składniki na 4 herbaty:

pół litra zimnej, mocno zaparzonej zielonej herbaty np. gun powder lub matcha

szklanka musu z mango

szklanka ugotowanej tapioki perlistej

szklanka mleka z migdałów

kilka łyżek nasion chia

cukier brązowy lub kandyzowany

kilka garści lodu

1 mango pokrojone w kostkę

kilka listków mięty

Wykonanie:

Wykonanie tej herbaty jest bardzo proste. Nasiona chia namocz przez 15 minut w Po prostu podziel te wszystkie składniki na 4 szklanki. Dodaj łyżeczkę, dwie cukru i wymieszaj. Na górę dodaj pokrojone mango i listki mięty. Pij za pomocą rurki, a resztę zjedz łyżeczką.

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-14Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-20 Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-16 Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-4 Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-3 Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-17

Komentarze