Magiczny składnik

Magazyn

Magiczne wegańskie dania z Projekt Plaża by Electrolux

Są takie propozycje, które ciężko odrzucić. Dlatego od razu potwierdziłem, kiedy Electrolux zapytał mnie czy nie chciałbym poprowadzić warsztatów podczas Projekt Plaża w Darłówku. Jedyna wątpliwość z mojej strony dotyczyła tego, że mam przygotować przepisy wegańskie. Ja, który uwielbia dobre mięso i jest absolutnym fanem ryb i owoców morza? Dlaczego nie, pomyślałem! Przecież kocham wszystkie warzywa i często w tygodniu nie jem w ogóle mięsa.

Mam duży szacunek do wegan i zazdroszczę im kreatywności w przygotowywaniu i doprawianiu warzyw. Jedyne czego nie lubię to udawanie przez wegan mięsa i próbowanie na siłę z roślin wytworzyć produkty mięsopodobne. Po co – się pytam? Tymi warsztatami chciałem udowodnić, że wegańskie jedzenie może być świeże, zdrowe, dobrze doprawione i mało przetworzone. Jedyne czego potrzebujemy to podstawowy, dobry sprzęt kuchenny.

Tutaj możecie pooglądać jak to wyglądało w TV 🙂

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-22

Ja wykorzystałem wok indukcyjny (Infinite Wok ) Electrolux, który ma tradycyjny owalny kształt. Zrobiłem na nim szybkie tajskie curry z tofu i polskimi grzybami. Doprawiłem wszystko mlekiem kokosowym, pastą z tamaryndowca i trawą cytrynową. Bardzo spodobało mi się, że będę mógł pracować na piekarniku parowym. Podoba mi się ta funkcja parowania, bo możemy takie bułki “upiec” wcześniej i resztę zamrozić. Później wystarczy kilka minut, żeby odzyskały swoją pierwotną świeżość, kiedy tylko chcemy. Dlatego przygotowałem chińskie bułki na parze BAO z pieczonymi warzywami i sosem z mango-hoisin. Wszystko oczywiście sążniście doprawione kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Na deser powstała oryginalna receptura na “Superfoods icetea”, która świetnie wygląda i tak samo smakuje 🙂

Dzięki wielkie całej ekipie Electroluxa, a także Karnie Zuchorze za gościnę 🙂 Zapraszam na kolejne warsztaty, na które możecie zapisywać się tutaj oraz odwiedzenie Elextroluxa na FB.

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-7

Przepisy z warsztatów:

Tajskie curry z tofu, grzybami i chrupiącymi warzywami

Składniki na danie dla 2-3 osób:

kostka 200 gramów tofu

5 łyżek sosu sojowego i 4 łyżki oleju sezamowego jako marynata do tofu (można też skropić sokiem z limonki)

150 ml mleka kokosowego

2 łyżki tajskiej pasty curry

2 szalotki

2 ząbki czosnku

200 gramów kurek

200 gramów boczniaków

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

pół małego bakłażana

2 łyżeczki cukru palmowego lub brązowego

łyżka pasty z tamaryndowca

łyżeczka pasty z trawy cytrynowej lub 1 łodyga trawy cytrynowej (rozbita tłuczkiem)

sok i skórka z 1-2 limonek

2 papryczki chilli bez pestek

100 gramów ryżu jaśminowego / 200 gramów makaronu np. chow mein

3 łyżki oleju do smażenia

Do przybrania:

garść pokruszonych orzeszków ziemnych

2 garści kiełków z fasoli mung

kilka gałązek świeżej kolendry i tajskiej bazylii

ćwiartka limonki na każdym talerzu

Wykonanie:

  1. Przed zrobieniem curry należy pokroić tofu w kostkę ok. 2 cm i zamarynować w mieszance sosu sojowego, oleju sezamowego oraz soku z limonki. Wystarczy kilka minut, żeby tofu nabrało smaku. Tofu można używać w takiej formie, ale jeszcze lepiej będzie je podpiec w piekarniku nagrzanym nad 200 stopni przez 10 minut z termoobiegiem. Przed przystąpieniem do gotowania zagotuj wodę i ugotuj makaron lub ryż w osolonej wodzie.
  2. Rozgrzej woka lub patelnię razem z olejem. Wsyp posiekaną drobno szalotkę i po chwili dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku. Smaż minutę, po czym dodaj pokrojone z grubsza grzyby i pokrojonego w kostkę bakłażana i podsmaż kilka minut. Następnie dodaj pastę curry, pomieszaj przez minutę-dwie i dolej mleko kokosowe. Pozwól poddusić się 5 minut ciągle mieszając, zanim przejdziesz do dalszych czynności.
  3. Dodaj posiekaną papryczkę chilli oraz marchewkę i seler naciowy pokrojone w tzw. zapałki. Długie na 5-7 cm słupki o boku 3-5mm. Dodaj cukier, pastę z tamaryndowca, trawy cytrynowej, skórkę i sok z limonki. Duś jeszcze przez 5 minut. Jeśli potrzeba dolej trochę wody. Powinna zostać szklanka płynnego sosu. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Jeśli użyłeś makaronu to dodaj go na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem. Po czym rozdziel porcje na tarze. Jeśli ryżu, to dodaj ryż na talerz i dodaj obok curry. Wykończ danie orzeszkami ziemnymi, kiełkami, bazylią tajską, kolendrą i limonką.

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-24

Bułki na parze BAO z pieczonymi warzywami, ziołami i sosem mango-hoisin

Składniki dla 3-4 osób:

500 gramów mąki pszennej  480

saszetka drożdży lub 1/3 kostki drożdży

300 ml mleka migdałowego

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżki oleju roślinnego

1/3 szklanki puree z mango

kilka łyżek sosu hoisin

2 papryczki chilli

pół małego bakłażana

2 małe cukinie

1 mały fenkuł ( koper włoski

3 ogórki gruntowe

1 papryka czerwona

2 marchewki

pół doniczki kolendry

kilka gałązek pietruszki, tajskiej bazylii i mięty

kilka łyżek oleju

sól i pieprz do smaku

pieprz syczuański

chilli w proszku

orzeszki ziemne

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać i dodać sól. Drożdże wsypać do mleka, razem z cukrem i dokładnie wymieszać. Jeśli świeże drożdże to dodaj dodatkowo 3 łyżki mąki i wymieszaj. Poczekaj ok. 10 min aż drożdże zaczną się namnażać. Wyrabiać mąkę z mąką z drożdżami i olejem przez ok. 10 -15 minut. Następnie zrobić z ciasta kulkę, posmarować olejem i odstawić pod przykryciem na 2 godziny. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą kulkę można rozwałkować w elipsę szerokości ok. 10 cm i długości ok. 25 cm. Można też utworzyć okrągłe kulki i pozwolić im wyrosnąć przez minimum pól godziny. Następnie „upiecz” je na parze za pomocą specjalnego piekarnika parowego lub w innym parowniku.
  2. Bakłażana, cukinię, paprykę i fenkuł pokrój na mniejsze części. Skrop oliwą, dopraw delikatnie solą, pieprzem czarnym i syczuańskim i upiecz przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. Bakłażan może potrzebować trochę więcej czasu.
  3. Marchew i ogórka obierz i pokrój w słupki julienne (3-5mm). Papryczkę chilli posiekaj drobno. Puree z mango połącz z sosem hoisin. Możesz dodatkowo doprawić solą, pieprzem i chilli w proszku.
  4. Wyciągnij gorące bułki do BAO z parownika. Posmaruj sosem z mango i nałóż wszystkie warzywa. Pomiędzy nie włóż porwane zioła. Dodaj jeszcze trochę sosu na górę i posyp wszystko pokruszonymi orzeszkami.

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-6

Ice Tea z zielonej herbaty z mlekiem migdałowym, tapioką, chia i musem z mango

Składniki na 4 herbaty:

pół litra zimnej, mocno zaparzonej zielonej herbaty np. gun powder lub matcha

szklanka musu z mango

szklanka ugotowanej tapioki perlistej

szklanka mleka z migdałów

kilka łyżek nasion chia

cukier brązowy lub kandyzowany

kilka garści lodu

1 mango pokrojone w kostkę

kilka listków mięty

Wykonanie:

Wykonanie tej herbaty jest bardzo proste. Nasiona chia namocz przez 15 minut w Po prostu podziel te wszystkie składniki na 4 szklanki. Dodaj łyżeczkę, dwie cukru i wymieszaj. Na górę dodaj pokrojone mango i listki mięty. Pij za pomocą rurki, a resztę zjedz łyżeczką.

Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-14Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-20 Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-16 Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-4 Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-3 Magiczny Składnik Projekt PlażaElectrolux-17

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij