Magiczny składnik

Przepisy

Limonkowy hummus z zielonego groszku

Uwielbiam robić hummus i nadawać mu kolejnych warstw smaku dzięki przyprawom. Lubię też eksperymentować z głównym składnikiem, który jest nośnikiem smaku. Tym razem skorzystałem z sezonu na zielony groszek, ale możecie kupić też zielony groszek mrożony lub suszony (lecz nie taki żółty suszony na grochówkę). Tym razem poszedłem w letnią świeżość i nadałem hummusowi z zielonego groszku świeżego, limonkowego smaku.

Dziękuję za pomoc w sesji Agacie z bloga AgataBerry.pl

Zobacz też mój przepis na klasyczny hummus.

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 500 gramów groszku (świeżego, mrożonego lub 250 gramów suszonego)
  • 2-3 limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini lub zmielonego sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki chilli
  • po pół łyżeczki zmielonego kuminu i kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka i świeże chilli do ozdoby

Wykonanie:

  1. Świeży groszek opłucz/zamrożony rozmroź/suszony namocz przez 12 godzin w wodzie z łyżeczką sody i ugotuj do miękkości i wystudź.
  2. Przesyp groszek do wysokiego naczynia. Dodaj skórkę i sok z 2 limonek (jedną zostaw do dekoracji i skropienia sokiem na koniec). Dodaj oliwę, tahini, starty czosnek, chilli, kumin i kolendrę. Zblenduj na gładką pastę dodając około pół szklanki wody, żeby uzyskać odpowiednią, kemową konsystencję. Na koniec dopraw solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością skórki z limonki i soku.
  3. Ułóż na płaskim talerzu. Skrop oliwą i sokiem z limonki. Podawaj z pietruszką i świeżą papryka chilli.

Hummus z zielonego groszku-4 Hummus z zielonego groszku-11 Hummus z zielonego groszku-8 Hummus z zielonego groszku-7 Hummus z zielonego groszku-6 Hummus z zielonego groszku-5 Hummus z zielonego groszku-10 Hummus z zielonego groszku-3

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Limonkowy hummus z zielonego groszku
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze