Magiczny składnik

Magazyn

Jak grillować w domu – 5 zasad

Jeśli weszliście na mój artykuł i dalej zastanawiacie się – po co w ogóle grillować w domu? – to od razu pozwolę sobie przedstawić moje argumenty. Grill jak dla  mnie to wspólna zabawa w gotowanie ze znajomymi. Ktoś coś przyniesie, ktoś coś zorganizuje i w ten sposób można fajnie spędzić czas. Nie zawsze jednak są warunki, żeby wyjść na zewnątrz i rozpalić grilla. Czasami po prostu ze względu na wygodę lepiej zrobić grilla bliżej domu, na tarasie lub w ogóle w domu.

Co do kwestii można/nie można odsyłam do 5 zasad poniżej.

Ja jednak zainspirowany wieloma programami kulinarnymi, takimi jak The Mind of a Chef, podróżom Anthonego Bourdaina czy codziennością Krzyśka Gonciarza, stwierdziłem że w wielu miejscach na świecie grilluje się w pomieszczeniu. Królują w tym szczególnie Japonia i Korea, gdzie są specjalne restauracje ze stołem, gdzie znajduje się palenisko, na którym pieczemy zamówione produkty. Zdałem sobie sprawę, że chcę zrobić coś takiego w domu. Zaprosić znajomych i zrobić zakrapianą imprezę z domowym jedzeniem, które każdy sobie przygotuje. Co ciekawe na takich azjatyckich grillach dosyć  ostro się pije, więc zorganizowaliśmy też kilka butelek wódki ziemniaczanej, żeby regularnie móc wznosić toasty. Tak właśnie powstał pomysł na ten film. Jeśli się spodobał, zasubskrybujcie mój kanał youtube.com/c/tomekczajkowski 🙂

 

U mnie na grillu wylądowała: sezonowana wołowina pokrojona na cienkie plastry, surowe krewetki oczyszczone w pancerzach, wędzona słonina do natłuszczania grilla (można też zjeść), wędzony boczek, pikantne chorrizo, surowe kiełbaski jagnięce, cukinia, bakłażan, mango, jabłka, ogórki małosolne z tego przepisu, kimchi z przepisu Słoskokwaśna.pl, ziemniaki starte na hash browns (kilka ziemniaków, 1 jajko, sól i pieprz), sos sojowy, sos Sriracha, sos ze sfermentowanej soi i wódka ziemniaczana Palace jako paliwo napędowe imprezy.

O czym trzeba pamiętać organizując grilla w domu?

5 zasad grillowania w domu

1. Wybierz odpowiedni grill.

Nie każdy grill nadaje się do odpalenia w domu. Ba! Większość się nie nadaje ponieważ dymią, a jak wiemy dymu w mieszkaniu nie powinno być, więc odpadają wszystkie ruszty, gdzie tłuszcz kapie bezpośrednio na węgle wydzielając dym. Wybierz taki grill, który odprowadza tłuszcz na zewnątrz. Może to być grill węglowy, gazowy a nawet elektryczny (choć tu już nie ma tej zabawy grillowania na prawdziwym ogniu). Ja zdecydowałem się nałożyć na mój grill kamień wulkaniczny, na którym normalnie piekę pizze. Taki kamień można wstępnie podgrzać w piekarniku, żeby nie pękł przy kontakcie z żarem (choć mój nie pękł). Trzeba go jednak natłuścić, np. słoniną lub boczkiem.

2. Zadbaj o bezpieczeństwo.

Jak wyżej napisałem nie grilluj jeśli twój ruszt dymi. Trzeba grill rozpalać na zewnątrz i należy uważać, żeby nie uciekały z niego iskry, które mogą wywołać pożar. Kluczową kwestią jest grill, który musi być maksymalnie bezpieczny i najlepiej przystosowany do użytku domowego. Po drugie, taki grill jest gorący, więc zabezpiecz się podczas transportu. Przypominaj też gościom co jakiś czas, żeby nie dotykali rusztu, bo grozi to dotkliwym poparzeniem.

3. Przygotuj odpowiednie produkty.

Umówmy się. Nie zrobisz grilla w domu, nie zainwestujesz sprzętu i czasu, że zrobić na nim kiełbe z karkówką (chociaż dla dobrej karkówki i kiełbasy należy się szacunek). Na takim grillu można zrobić wiele rzeczy. Mięso, ryby (np. na kamieniu nie będzie przywierała jak do rusztu), owoce morza, warzywa, owoce, wędliny, może być jakieś tofu, pieczywo a tosty, mogą być nawet słodycze i grzyby. Co do mięsa polecam sezonowaną wołowinę z przerostami tłuszczu. Najlepiej nadaje się do tego japońska wołowina Wagyu, która sporo kosztuje ale jest pyszna. Wszystkie składniki pokrój tak, żeby nie trzeba było ich specjalnie kroić, tylko od razu zjeść. Ważne są też sosy. Pomyśl nad czymś ciekawszym niż ketchup i musztarda.

4. Zrób kulinarną zabawę.

Grilla w domu możesz wykorzystać na przeróżne gry i wyzwania kulinarne/towarzyskie/alkoholowe. Wymyśl jakieś zasady, żeby podnieść temperaturę spotkania. Możesz poprosić znajomych, żeby sami zrobili zakupy, a ty będziesz musiał coś z tym kreatywnie podziałać. Możecie zrobić konkurs na najlepiej wysmażonego steka, idealnie upieczoną krewetkę lub zjedzenie czegoś niecodziennego… Z doświadczenia wiem, że męska część gości chętnie weźmie udział po kilku głębszych w zawodach na jedzenie chilli. Przygotujcie tylko dużo tłustego mleka 🙂

5. Kup odpowiedni alkohol.

Oczywiście nigdy nikogo nie namawiałem do pica alkoholu i można zrobić imprezę na trzeźwo. Ponoć. Taki domowy grill jednak został pomyślany tak, żeby była to okazja też do ostrego picia. Mieszkańcy Seulu czy Tokyo lubią spędzać tak czas wznosząc toasty np. sake. W polskich warunkach jako shoty świetnie sprawdza się wódka. Dookoła masz mnóstwo jedzenia, więc można ją po prostu czymś przekąsić. Gwarantuję ci, że ty i twoi znajomi obudzicie się następnego dnia szczęśliwsi 🙂

Jak zrobić grilla w domu-12

Jak zrobić grilla w domu-4

Jak zrobić grilla w domu-5

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Jak grillować w domu - 5 zasad
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , ,

Komentarze