Magiczny składnik

Przepisy

Żeberka w miodowej glazurze z sałatką z bobu i kurek

Ostatnio na nowo odkrywam wspaniałość wieprzowiny na grillu. Trzeba ją traktować zupełnie inaczej niż wołowinę. Wieprzowina lubi marynaty i nie boi się soli. Najlepszy do tego nadaje się boczek i żeberka. Od dawna chodziły za mną takie żeberka z grilla, które rozpływają się u ustach, a na zewnątrz mają taką błyszczącą glazurę. Postanowiłem więc zamarynować mięso tak jak to robię zazwyczaj (sól, pieprz, kumin, kolendra, wędzona papryka i cynamon), a pobawić się z glazurą, którą zrobiłem z miodu lipowego, piwa typu porter, sosu sojowego i ostrego sosu chilli. Glazuruję pod koniec grillowania, lekko karmelizuję i gotowe. Do żeberek proponuję prostą sałatkę z patelni z pikantną kiełbasą chorizo, bobem i kurkami. Oszalejecie!

Przepis został zaprojektowany, żeby dobrze smakował z zimną Coca-Colą z plasterkiem cytryny 🙂

  • Składniki
  • kilogram chudych, wieprzowych żeberek
  • pół kilograma bobu
  • 250 gramów kurek
  • 200 gramów kiełbasy chorizo
  • kilka łyżek miodu, sosu sojowego i piwa typu porter
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • po 2 łyżeczki soli morskiej, pieprzu, kuminu, kolendry, wędzonej papryki i łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sosu chilli
  • kilka gałązek tymianku i garść szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Mięso wypłucz i osusz. Pokrój w mniejsze kawałki z jedną kostką w środku. Przełóż do miski i wlej 2 łyżki oleju. Posyp przyprawami i wmasuj je dokładnie w mięso. Odstaw na godzinę dwie, a najlepiej na całą noc w lodówce.
  2. Rozgrzej grilla i zrumień żeberka z każdej strony. Następnie zawiń w folę aluminiową i piecz jeszcze przez godzinę. Zrób glazurę mieszając kilka łyżek miodu, sosu sojowego, piwa porter i sosu chilli i dokładnie wymieszaj.
  3. W między czasie ugotuj bób na półtwardo (ok 10 minut) i obierz ze skórek. Kurki wyczyść pędzlem z piasku i runa leśnego i poprzekrajaj na mniejsze części. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła i przesmaż kurki kilka minut. Dodaj kiełbasę chorizo i tymianek. Smaż kilka minut i na koniec dodaj bób wyłączając już grzanie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Po godzinie odwiń żeberka z folii i postaw z powrotem na grilla. Za pomocą pędzla nanieś glazurę i skarmelizuj ją przez kilka minut. Uważaj, żeby nie przypalić. Podawaj z sałatką i posyp szczypiorkiem.

żeberka z miodową glazurą i sałatką z bobu i kurek-20 żeberka z miodową glazurą i sałatką z bobu i kurek-7 żeberka z miodową glazurą i sałatką z bobu i kurek-4 żeberka z miodową glazurą i sałatką z bobu i kurek-3 żeberka z miodową glazurą i sałatką z bobu i kurek-17

żeberka z miodową glazurą i sałatką z bobu i kurek-12 żeberka z miodową glazurą i sałatką z bobu i kurek-11 żeberka z miodową glazurą i sałatką z bobu i kurek-9

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Żeberka w miodowej glazurze z sałatką z bobu i kurek
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij