Magiczny składnik

Przepisy

Aromatyczny chłodnik z ziołami i szparagami

To jest dla mnie danie ikoniczne jeśli chodzi o polskie lato. Lubię przyjeżdżać do siebie “na wieś”, gdzie w lecie jest prawdziwe bogactwo warzyw i ziół na chłodnik. Może to być hiszpańskie gazpacho, a może być litewski chłodnik. Ja jednak lubię namieszać. Dla mnie chłodnik to przede wszystkim jogurt, botwinka i świeże zioła takie jak: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku. Może być też ogórek, który dodaje świeżego powiewu. Zapraszam jednak na moją aktualną inspirację ziołowym ogrodem i szparagami.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na ok 4 l chłodniku:

  • 2-3 pęczki ładnej botwinki z korzeniami
  • 4 kubki 400ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • 2 młode cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek białych i zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z jednej cytryny
  • zioła: koperek, pietruszka, mięta, pokrzywa, lubczyk, szczypior, kwiaty czosnku

Wykonanie:

  1. Na sporej patelni przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Na koniec dodaj ząbek czosnku i smaż przez minutę. Następnie dodaj drobno pokrojoną botwinę bez liści (przyda się na zupę  botwinkę). Ze szparagów odkrój zdrewniałe końcówki, białe obierz i pokrój białe i zielone szparagi w krążki. Skrój tylko dolną połowę szparagów, resztę zostaw. Dodaj do botwinki i smaż przez 10 minut. Następnie wlej 500 ml wody i gotuj kolejne 15 minut.
  2. Białe i zielone szparagi ugotuj w osolonej wodzie dosłownie 5 minut. Zielone możesz jeszcze krócej. Przełóż po gotowaniu do zimnej wody, żeby je schłodzić. W gotującej wodzie zanurz też gałązki młodej pokrzywy. Chodzi o to, żeby pozbawić jej tych ostrych palących włosków. Po minucie dwóch będzie się nadawała do konsumpcji. Po ostudzeniu szparagi skrój w 5mm krążki.
  3. Botwinkę ze szparagami przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Warto też przetrzeć wszystko przez sito. W sporej misce wymieszaj jogurt, zblendowane warzywa, pokrojone gotowane szparagi i posiekane drobno zioła. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  4. Podawaj schłodzone ze szparagami, posiekaną rzodkiewką i ziołami. Smacznego!
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Aromatyczny chłodnik z ziołami i szparagami
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij