Magiczny składnik

Przepisy

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku drożdży od Macieja Majewskiego z warszawskiej Brasserie Moderne. Następnie podczas wizyty w Londynie u Jamiego w Fifteen zamówiłem sorbet z rabarbaru, który zachwycił mnie swoją intensywnością. Wiedziałem, że chcę mieć takie lody w repertuarze. Nic nie jest jednak takie proste. To, co chciałem osiągnąć to zamianę formy ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Pamiętam, że kochałem te momenty w dzieciństwie, kiedy takie ciasto wychodziło z pieca, a ja jadłem je jeszcze gorące. Teraz wyobraźcie sobie gładkie, kwaskowe lody z rabarbaru z drożdżową nutą, do tego chrupiąca maślana kruszonka i sos ze zredukowanego kompotu z rabarbaru. Co ciekawe, drożdże zaczynają pracować napowietrzając lody! W teorii brzmi świetnie, a praktyce? 🙂

Modelka: Eddie.

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na jeden cykl maszynki do lodów:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 0k. szklanka brązowego cukru
  • saszetka drożdży piekarskich
  • kilka gałązek tymianku
  • 100 gramów cukru
  • 50 ml wódki
  • 75 gramów stopionego masła
  • 250 gramów mąki
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Rabarbar umyj i pokrój w mniejsze części. Podziel na połowę i umieść w dwóch garnkach. Do jednego dolej ok. 750 ml wody i ok. 6 łyżek brązowego cukru. Do drugiego garnka dolej 2 litry wody i tyle samo cukru oraz kilka gałązek tymianku. Pierwszy garnek to baza do lodów, a drugi to kompot. Rabarbar w pierwszym garnku gotuj do momentu, kiedy większość wody się wygotuje i rabarbar zacznie się powoli karmelizować. Odstaw na bok, żeby masa wystygła. Następnie przetrzyj przez sito i dodaj pół saszetki drożdży. Odstaw na godzinę w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły się namnażać. W drugim garnku ugotuj kompot, ale uważaj, żeby łodygi za bardzo się nie rozpadły, ponieważ będzie później trudno przefiltrować. Po ok. pół godzinie przecedź kompot. Odlej szklankę i zacznij redukować na kuchence w mniejszym garnku do uzyskania gęstego, ale nie skarmelizowanego, sosu.
  2. W międzyczasie upiecz kruszonkę. Roztopione masło połącz z mąką i 40 gramami cukru. Dosyp gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie ręką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i rozkrusz na nim kruszonkę. Piecz przez 15-20 minut.
  3. Wyciągnij z zamrażalnika misę maszynki do lodów i przelej do niej masę rabarbarową. Ucieraj masę dodając 50 ml wódki przez 15-20 minut i przełóż do plastikowego pudełka na dwie godziny do zamrażalnika. Po tym czasie można podawać lody w towarzystwie kruszonki i sosu ze zredukowanego kompotu.

Lody z rabarbaru-6 Lody z rabarbaru-5 Lody z rabarbaru-4 Lody z rabarbaru-3 Lody z rabarbaru-2Lody z rabarbaru-10 Lody z rabarbaru-9 Lody z rabarbaru-8 Lody z rabarbaru-7 Lody z rabarbaru-1

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Lody rabarbarowe z drożdżami i kruszonką
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • Rewers

    Czy odlana szklanka kompotu jest do czegoś potrzebna ? Ile mąki na kruszonkę? I do czego potrzebna vodka?

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij