Magiczny składnik

Przepisy

Bajgiel z domowym pastrami i musztardowym sosem aioli

Uwielbiam kanapki, szczególnie takie z własnoręcznie zrobionych składników. Takie kanapki na wypasie. Najlepiej do tego celu sprawdza się domowa wędlina i pieczywo. Tym razem wybór padł na pastrami,  czyli plastry marynowanego i wędzonego mostka wołowego. Dzięki długiemu marynowaniu w soli peklowej i rozmaitych przyprawach, mięso nabiera czerwonego koloru, kruchości i niepowtarzalnego aromatu. Moje pastrami przygotowuję sposobem amerykańskim, czyli suchą marynatą. Mięso potrzebuje więcej czasu na przeniknięci przyprawami niż metoda moczenia w wodzie, ale uważam że ten sposób jest bardziej szlachetny. Efektem jest świetna wędlina, którą podaję w upieczonym w domu bajglu (tutaj przepis), ogórkiem kiszonym, boczkiem i musztardowym majonezem aioli. Taka kanapka aż prosi się, żeby otworzyć do niej butelkę zimnej Coca-Coli. Pssssssst i smakuje jeszcze lepiej! 🙂

subskrybuj-magiczny-skladnik2

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 2 kilogramy mostku wołowego
  • bajgle pszenne lub inne pieczywo
  • sól peklowa
  • musztarda dijon
  • czarny pieprz
  • wędzona paryka
  • mielona kolendra
  • mielony kumin
  • mielona gorczyca
  • suszony czosnek
  • suszona cebula
  • cukier muscovado
  • 5 żółtek
  • szklanka oliwy
  • kilka ząbków czosnku
  • sól morska
  • sok z cytryny
  • ogórki kiszone
  • kilka grubych plastrów boczku
  • roszoponka

Wykonanie:

  1. Mostek wołowy ponakłuwać ostrym cienkim nożem co kilka centymetrów. Natrzeć dwoma  łyżkami soli peklowej. Dokładnie wmasować sól w każde miejsce mięsa. Następnie wklepać po kilka łyżeczek każdej z przyprawy i cukru. Zawinąć w torebkę foliową (ja mam pakowarkę próżniową do woreczków) lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 6 dni. Utrzymuj niską temperaturę w lodówce ok. 1-2 stopnie C.
  2. Po tym czasie zmyj wodą przyprawy i płucz w wodzie 2 godziny, 3 razy wymieniając wodę, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osusz ręcznikiem papierowym. Wetrzyj łyżkę musztardy oraz po 2 łyżeczki każdej z przypraw (te same, co przy peklowaniu). Zostaw na 2 godziny poza lodówką zawinięte w folię spożywczą.
  3. Rozgrzej piekarnik na 150 stopni. Włóż mięso na blaszkę tłuszczem do góry i połóż dodatkowo kilka plastrów boczku. Przykryj dwiema warstwami folii aluminiowej. Piecz z wbitą sondą do temperatury -80 – 85 stopni.  W zależności od grubości mięsa, zajmie to od godziny do dwóch. Wyłącz grzanie i pozwól mięsu naturalnie się ostudzić. Mięso przed podaniem warto poddać procesowi gotowania na parze przez 2-3 godziny.
  4. Teraz czas na sos musztardowy aioli. Do miski wbić 5 żółtek, łyżkę musztardy, jeden starty ząbek czosnku i dwie łyżki soku z cytryny. Ubić minutę mikserem i powoli, małym strumieniem wlewać oliwę do uzyskania gęstej emulsji. Na koniec można spróbować i doprawić musztardą, solą, pieprzem, czosnkiem lub sokiem z cytryny i ubijać jeszcze przez chwilę na wysokich obrotach.
  5. Bajgle przeciąć na pół. Ugrillować na patelni od środka. Nałożyć sos, roszponkę, pokrojone w plastry ogórki kiszone, kilka plastrów wołowego pastrami i plastry boczku z pieczenia pastrami. Bajgla można przeciąć na pół, żeby łatwiej zjeść.

pastrami

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Pastrami domowym sposobem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
3 Based on 10 Review(s)

Komentarze

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl

    Jakby nie było MOSTKA wołowego mi nie żal…

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij