Magiczny składnik

Przepisy

Stek z sałatką z grillowanych szparagów i sosem curry

Uwierzcie mi, możecie smażyć steka na najlepszej patelni z kutego żeliwa, ale nic nie zastąpi otwartych płomieni omiatających kawałek najlepszej wołowiny na grillu. Żywy ogień wydobywa się z drewna, które spalając się dodatkowo wędzi mięso. Lubimy ten efekt, bo siedzi w nas od czasów, kiedy człowiek pierwszy raz spróbował mięsa wrzuconego do ogniska. Co więcej czynność ta ma sprzyjała zacieśnianiu więzów międzyludzkich. Nie bez przyczyny niemal każda impreza kończy się w kuchni…

Wracając do mięsa, wysoka temperatura szybko zamyka pory steka, zatrzymując tym samym jego soczystość w środku. Dobrej, sezonowanej wołowiny nie można przesmażyć. Uważam, że 2-3 minuty z każdej strony to wystarczająco, żeby załapać się na “różowe” w środku. Jeśli lubicie tatara z wołowiny, to nie powinniście mieć oporów przed zjedzeniem krwistego steka. Nie samym mięsem jednak człowiek żyje, dlatego zróbcie sobie dodatkowo taką prostą sałatkę z grillowanych warzyw i sosu vinaigrette z dodatkiem przyprawy curry. Podzielcie się koniecznie z najbliższymi!

Przepis stworzony specjalnie, aby dawał radość w połączeniu z Coca-Colą! 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki dla 2 osób:

  • dwa sezonowane steki z rostbefu lub antrykotu (min. 2 cm grubości)
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 6 szalotek
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 6 młodych marchewek
  • 9 łyżek oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka musztardy i miodu
  • 3 szczypty soli & pieprzu
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • dodatkowa oliwa do warzyw
  • gałązka rozmarynu i główka czosnku
  • 3 gałązki pietruszki

Wykonanie:

  1. Sprawa jest dosyć prosta. Najpierw rozpal porządnie grilla. Lepiej jeśli produkty będą grillowane w wyższej temperaturze i krócej, niż w niższej i dłużej. Steki wyciągnij z lodówki na godzinę przed grillowaniem, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia.
  2. Wszystkie warzywa pokrój w mniejsze części (ale nie za małe, żeby nie wleciały pomiędzy ruszt). Przełóż do miski, polej oliwą, posól i dopieprz i wymieszaj. Grilluj warzywa przez kilka minut łącznie z pokrojoną na 1/2 sałatą. Odstaw na deskę i pokrój w mniejsze części.
  3. Wetrzyj w steka czarny pieprz i włóż go na największy żar na ruszcie. Grilluj 2-3 minuty z jednej strony i przewróć. Przypieczoną stronę posyp solą morską, wetrzyj przecięty w połowie czosnek i rozmaryn, używając go jak miotełki. Po kolejnych 2-3 minutach zdejmij steka na deskę, żeby odpoczął 3 do 5 minut. Także posól i natrzyj czosnkiem i rozmarynem.
  4. Sos vinaigrette zrobicie tak. do miski lub wysokiego naczynia wlej oliwę, ocet, sok z cytryny, łyżeczkę miodu i musztardy, łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku. Miksujcie na najwyższych obrotach mikserem lub blenderem do uzyskania emulsji (kiedy tłuszcz połączy się z wodą. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodawaj jako sos do steka i grillowanych warzyw.

Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-1Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-3Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-4Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-7Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-13Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-16Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-18

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Stek z sałatką z grillowanych szparagów i sosem curry
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze