Jajko po florentyńsku z cytrynowym szpinakiem
Niewiele jest technik gotowania z jednej strony prostych, z drugiej jednak strony na tyle kunsztownych, że tylko najlepszym się udaje. Mowa o jajku w koszulce. Wielu próbowało, niewielu się udało. Ja jednak mam na nie prosty sposób. Jajko podam w towarzystwie grillowanego chleba, posmarowanego kremowym serkiem (można też użyć mascarpone) i ledwie zblanszowanym, cytrynowym szpinakiem.
Przepis jest dziełem współpracy z marką Coca-Cola.
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na 4 grzanki:
- 4 kromki chleba lub połówki bułki
- 4 świeże jajka
- serek kremowy
- jedno opakowanie młodego szpinaku
- 2 łodygi grubego szczypioru
- sok i skórka z połowy cytryny
- łyżka masła
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Zabawę zaczynamy od zrobienia jajek w koszulce. Jest na to świetny sposób, który zazwyczaj się udaje. Wszystko opiera się na fizyce. Weź największy garnek jaki posiadasz, np. 7 litrowy. Zagotuj wodę, ale tak żeby nie bulgotała. Wbij jajko do miseczki z odrobiną wody. Za pomocą łyżki mieszaj w garze w jedna stronę, żeby uzyskać stabilny wir, po czym na sam środek delikatnie wlej jajko energicznym ruchem. W idealnych warunkach jajko dzięki sile odśrodkowej nie rozpierzchnie się po całym garnku tylko zacznie ścinać białko dookoła żółtka w owalnej sferze. Za pomocą cedzaka pozbądź się części białka i gotuj jajko 3-4 minuty, po czym odstaw na bok.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany szczypior i dodaj młody szpinak, dopraw sokiem i skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Mieszaj chwilę, ale tylko do momentu zmięknięcia liści. Przełóż szybko na sito, żeby odsączyć od zbędnego płynu. Chleb ugrilluj np. na patelni, posmaruj serkiem kremowym, na nim ułóż szpinak i dodaj jajko w koszulce. Za pomocą noża przetnij żółtko, żeby wyciekło tworząc naturalny sos.
Podsumowanie

Nazwa przepisu
Jajko po florentyńsku z cytrynowym szpinakiem
Opublikowany
Total
Średnia ocena





Komentarze