Magiczny składnik

Przepisy

Wielkanocny żurek a’la ramen, albo ramen na zakwasie

Japońska, esencjonalna zupa z makaronem, czyli ramen święci ostatnio triumf jeśli chodzi o modne jedzenie. Jestem wielkim fanem rozsądnego fusion, dlatego pomyślałem, dlaczego nie połączyć tradycji polskiej Wielkanocy z japońską, hiper popularną zupą? Przypominam, że ramen oznacza rodzaj makaronu, ja jednak postanowiłem ugotować bazę wywaru jak na ramen, żeby później doprawić zupę bardziej na polską modłę, czyli dodać zakwasu na żur.

Inne moje przepisy na ramen:

  • Składniki

Składniki na 3 litry zupy:

  • 3 litry wody źródlanej
  • kości z 6 kurzych udek
  • pół kilograma wędzonych żeberek
  • 300 gramowy kawałek mięsnego szpondru
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • kilka kawałków glonów konbu
  • kilka łyżek suszonego tuńczyka bonito
  • 2 garści suszonych grzybów shitake
  • butelka dobrego zakwasu na żurek lub 500 ml domowego zakwasu
  • 100 ml kremówki
  • łyżeczka pasty wasabi
  • 3 białe kiełbasy
  • jajka ugotowane na półtwardo – zobacz przepis
  • pieczona marchew i pietruszka do przybrania
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • makaron ramen

Wykonanie:

Nastaw wodę i włącz piekarnik na 250 stopni. W wodzie ugotuj przez 15 minut glony konbu, grzyby shitake i suszoną rybę. Na jednej blaszce posmarowanej olejem połóż pokrojone na mniejsze części warzywa (w tym 4 ząbki czosnku i jedna cebula), kurczaka i szponder. Piecz ok. 20 minut do zrumienienia. Wyciągnij glony i grzyby z wody. Dodaj wędzone żeberka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy godziny. Po tym czasie dodaj kiełbasę. Na patelni rozgrzej masło i zrumień drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do wywaru. Wyciągnij kości kurczaka i dolej zakwas. Dokładnie wymieszaj, zapraw kremówką i dopraw solą, pieprzem i pastą wasabi. Podawaj z jajkiem, mięsem ze szpondru, kiełbasą, makaronem ramen i pieczonymi warzywami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Wielkanocny żurek a'la ramen, albo ramen na zakwasie
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentarze

Close