Magiczny składnik

Przepisy

Wielkanocny żurek a’la ramen, albo ramen na zakwasie

Japońska, esencjonalna zupa z makaronem, czyli ramen święci ostatnio triumf jeśli chodzi o modne jedzenie. Jestem wielkim fanem rozsądnego fusion, dlatego pomyślałem, dlaczego nie połączyć tradycji polskiej Wielkanocy z japońską, hiper popularną zupą? Przypominam, że ramen oznacza rodzaj makaronu, ja jednak postanowiłem ugotować bazę wywaru jak na ramen, żeby później doprawić zupę bardziej na polską modłę, czyli dodać zakwasu na żur.

Inne moje przepisy na ramen:

  • Składniki

Składniki na 3 litry zupy:

  • 3 litry wody źródlanej
  • kości z 6 kurzych udek
  • 300 gramowy kawałek mięsnego szpondru
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • kilka kawałków glonów konbu
  • łyżka sproszkowanej ryby bonito
  • butelka dobrego zakwasu na żurek lub 500 ml domowego zakwasu
  • 100 ml kremówki
  • łyżeczka pasty wasabi
  • 3 białe kiełbasy
  • jajka ugotowane na półtwardo – zobacz przepis
  • pieczona marchew i pietruszka do przybrania
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Nastaw wodę i włącz piekarnik na 250 stopni. W wodzie ugotuj przez 15 minut (jeśli posiadasz) glony konbu i suszoną rybę. Na jednej blaszce posmarowanej olejem połóż pokrojone na mniejsze części warzywa (w tym 2 ząbki czosnku i jedna cebula), kurczaka i szponder. Piecz ok. 15 minut do zrumienienia. Wyciągnij glony i przełóż wszystko do gotującej się wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny. Po tym czasie dodaj kiełbasę. Na patelni rozgrzej masło i zrumień drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do wywaru. Wyciągnij kości kurczaka i dolej zakwas. Dokładnie wymieszaj, zapraw kremówką i dopraw solą, pieprzem i pastą wasabi. Podawaj z jajkiem, mięsem ze szpondru, kiełbasą i pieczonymi warzywami.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Wielkanocny żurek a'la ramen, albo ramen na zakwasie
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close