Magiczny składnik

Magazyn

Jak idealnie ugotować jajko?

Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Kolejnym, choć smutnym mitem jaki obalono jest brak różnicy w składzie i smaku jajek z hodowli klatkowych w porównaniu do kur trzymanych na wolnym wybiegu. Ja jednak w mojej kuchni używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Jeśli nie ma większej różnicy, pozostają nam wybory etyczne, do których zachęcam.

Ciekawa jest też kwestia jakości jajka. Z czego bierze się wielkość, kolor skorupki, żółtka lub konsystencja białka? Co ciekawe, większe jajka i ciemniejsze żółtka pochodzą od starszych kur, a żółtko jest większe w mniejszych jajkach. Czy kolor jajka (np. brązowy) przekłada się na kolor żółtka? Nie. Wpływ ma rasa ptaka. Jeśli chodzi o konsystencję, to świeże jajka mają bardziej zwarte białko, które z czasem się rozwadnia, tracąc również smak i wartości odżywcze. Jeśli chcesz zrobić jajko w koszulce, wybieraj jak najświeższe jajko. Jest to produkt, który ma datę przydatności 4 tygodnie od zebrania, więc można łatwo sprawdzić w sklepie, które są świeże.

Najważniejsze jednak pytanie polega na tym, jak najlepiej przygotować jajka? Jestem zdania, że gotowanie jajka ma dużo wspólnego ze smażeniem steka. Ważny jest czas i temperatura, ale jak ognia należy unikać przesmażenia (w tym przypadku przegotowania). Jestem wielkim fanem półpłynnego żółtka, który traktuję często jak najlepszy sos. Poniżej oddaję hołd płynnemu żółtku w moich dwóch ulubionych przepisach na wielkanocne śniadanie, które nie obędzie się bez dobrze ugotowanego jajka.

  • Składniki
  • Sprzęt
  • Jajka
  • Woda

Jak idealnie ugotować jajko:

Najbardziej lubię jajko ugotowane tak, że 2/3 żółtka jest płynne. To, że zawsze trafiam z jajkiem w punkt to efekt wielu eksperymentów. Jak wcześniej wspominałem wszystko sprowadza się do temperatury i czasu. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągnij je z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Żeby lepiej zapanować nad całym procesem będziemy umieszczali jajka na gotującej się wodzie. Najlepiej wybrać spory garnek, żeby jajko nie ochłodziło zbytnio wody. Jajko wkładamy delikatnie za pomocą łyżki i od razu włączamy stoper. Po wielu próbach, doszedłem do wniosku, że 6 minut 30 sekund daje moje ulubiony stopień. Mowa tutaj o jajka wielkości M. Jeśli gotujesz L-ki, dodaj do czasu 30 sekund. Ugotowane jajko przełóż do miski z lodowatą wodą, co pozwoli na sprawne zdjęcie skorupki. Ciekawy efekt daje również gotowanie jajek metodą sous vide w 63 stopniach przez godzinę. Całe jajko ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Warto spróbować.

Czasy gotowania jajka rozmiaru M:

5 minut: białko jest półpłynne, żółtko jest ledwo ciepłe

6 minut: białko jest delikatnie ścięte, żółtko jest lejące

6 minut 30 sekund: żółtko zaczyna się ścinać

7 minut: pół żółtka jest ścięte

8 minut: żółtko jest plastyczne

Tekst powstał wspólnie z magazynem Slow Life.

Jak ugotować jajko-10 Jak ugotować jajko-6 Jak ugotować jajko-5 Jak ugotować jajko-4 Jak ugotować jajko-3 Jak ugotować jajko-2 Jak ugotować jajko-1Jak ugotować jajko-13

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Jak idealnie ugotować jajko
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.5 Based on 3 Review(s)
Magiczne Składniki:

Komentarze

  • Trzeba mieć duży talent, żeby napisać tak interesujący artykuł o tak prozaicznej, wydawałoby się czynności, jaką jest gotowanie jajek! Gratuluje 😉

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij