Magiczny składnik

Przepisy

Bułki na parze z jagnięciną duszoną w Guinnessie – KONKURS

Zanim napiszę trochę więcej o moim daniu, chcę żebyście przeczytali też o świetnym konkursie, w którym możecie wygrać wyjazd na Guinness Workshop w Dublinie. Szczegóły znajdziecie pod przepisem.

MS_13_Guinness

Co do mojego przepisu, pewnie nie uwierzycie, ale uważam że jest to najlepsze co jadłem od dawna. Kwintesencja comfort foodu przygotowana, żeby odpowiednio uczcić dzień patrona Irlandii – Św. Patryka. Jak już wiecie do przepisu użyłem Guinnessa. Z tego co pamiętam było on pierwszym piwem typu stout jakie piłem. Stouty charakteryzują się palonym, kawowym smakiem i często dymnym zapachem. Guinness jest bardzo delikatny, wręcz kremowy i jeśli zaczynasz swoją przygodę z ciemnymi piwami, to jest dobry wybór.

Zobacz inne moje przepisy wykorzystaniem piwa.

Długo myślałem nad tym przepisem. Chciałem podać coś, co można złapać do ręki i zjeść do piwa. Powinno być to jednak coś co przywodzi mi na myśl Zieloną Wyspę. Nigdy nie byłem w Irlandii, ale założę się, że każdy mięsożerny Irlandczyk cieszyłby się z mojego przepisu. Postanowiłem wyjść od tradycyjnej zapiekanki pasterskiej (shepherd’s pie), czyli duszona, mielona jagnięcina z warzywami korzeniowymi i groszkiem. Zrobiłem zapiekankę jednak po swojemu. Po pierwsze, dodałem charakteru dolewając całą puszkę Guinnessa, a po drugie, doprawiłem nieco chilli i kuminem. Przemyciłem też moją ukochaną kaszankę z wątróbką. Wszystko zamknąłem w fenomenalnych bułkach na parze z przepisu mojej mamy. Takie “parowańce” to jest coś wprost wyjęte z mojego dzieciństwa. Wiem jednak, że w Azji często robi się takie wytrawne bułeczki np. z wieprzowiną. Mamy więc danie fusion pełną gębą.

Wyobraźcie sobie ten zapach po przegryzieniu miękkiej, ciepłej, pachnącej duszoną jagnięciną i piwem bułki? Jeśli pociekła wam ślinka to zapraszam na mój przepis 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na nadzienie a’la zapiekanka pasterska:

  • 500 gramów mielonej jagnięciny
  • puszka 500 ml piwa typu stout, np. Guinnessa
  • 2 kaszanki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 200 gramów brukwi lub białej rzepy
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 300 gramów zielonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 1 papryczka chilli
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 2-3 łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka kuminu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki masła

Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej  480
  • saszetka drożdży lub 1/3 kostki drożdży
  • 225 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 łyżki roztopionego masła
  1. Zacznijmy od ciasta, ponieważ z powodzeniem może rosnąć 3 godziny, kiedy będziemy pracować nad sosem. Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól i wymieszaj. Mleko lekko podgrzej, dodaj cukier i jajka i wymieszaj wszystko widelcem. Wlej ten płyn do mąki i dodaj jeszcze 4 łyżki roztopionego masła. Wymieszaj wszytko wstępnie łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto ręką w misce lub w robocie, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Często będzie potrzeba 10 minut wyrabiania, ale ten wysiłek się opłaci. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią. Ciasto powinno wyrastać minimum godzinę.
  2. Sos zacznij od posiekania w bardzo drobną kostkę wszystkich warzyw (poza groszkiem oczywiście). Na sporej patelni rozgrzej masło. Zacznij smażyć od cebuli. Do zarumienionej cebuli dodaj mięso, kaszankę i całą resztę warzyw poza pomidorem i groszkiem. Pomidory przełóż do małej miski i zblenderuj dokładnie. Dolej pomidory do reszty i duś przez 10 minut. Następnie dolej całą puszkę Guinnessa i duś minimum godzinę do odparowania płynu. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem, kuminem i sosem worcestershire. Na ostatnie 10 minut dodaj zielony groszek i natkę pietruszki. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Połóż metalową kratkę do gotowania na parze. Ciasto podziel na 10 części. Każdą część ugnieć ręką na 15 cm placek. Połóż na ręce lub desce i dodaj na środku ok. 3 łyżki nadzienia. Zaklej ciasto ze sobą tworząc małe bułki. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Gotuj bułki na kratce przykrytej miską przez 10 minut. Podawaj do dobrego piwa!

UWAGA KONKURS!

Razem z Guinnessem mamy dla was bardzo atrakcyjny konkurs. Możecie wygrać wyjazd do Dublina na Guinness Workshop.

Co trzeba zrobić?

14 dni konkursowych

Zadaniem dla konsumentów biorących udział w konkursie będzie:

– zrobienie zdjęcia z wąsami uformowanymi z Guinnessowej piany,

– opublikowanie zdjęcia na  Instagramie lub Facebooku,

– otagowanie zdjęcia hasztagami: #GUINNESS #SwPATRYK #GuinnessWorkshop #17marca

Najbardziej kreatywne, ciekawe i popularne zdjęcie zgarnia wyjazd do Dublina na workshop a kolejne 199 zdjeć dostaje czteropack Guinnessa !

Rozstrzygnięcie konkursu 28 marca.

Wyjazd do Dublina 10-12 kwietnia !

Regulamin znajdziecie tutaj.

Mam nadzieję na fajne fotki z waszej strony, i że pojedziemy razem do Dublina. Regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

wąsy9

bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-12 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-10 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-9 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-8 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-6 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-5 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-4 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-3 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-2

bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-1

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bułki na parze z jagnięciną duszoną w Guinnessie
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze