Magiczny składnik

Przepisy

Bułki na parze z jagnięciną duszoną w Guinnessie – KONKURS

Zanim napiszę trochę więcej o moim daniu, chcę żebyście przeczytali też o świetnym konkursie, w którym możecie wygrać wyjazd na Guinness Workshop w Dublinie. Szczegóły znajdziecie pod przepisem.

MS_13_Guinness

Co do mojego przepisu, pewnie nie uwierzycie, ale uważam że jest to najlepsze co jadłem od dawna. Kwintesencja comfort foodu przygotowana, żeby odpowiednio uczcić dzień patrona Irlandii – Św. Patryka. Jak już wiecie do przepisu użyłem Guinnessa. Z tego co pamiętam było on pierwszym piwem typu stout jakie piłem. Stouty charakteryzują się palonym, kawowym smakiem i często dymnym zapachem. Guinness jest bardzo delikatny, wręcz kremowy i jeśli zaczynasz swoją przygodę z ciemnymi piwami, to jest dobry wybór.

Zobacz inne moje przepisy wykorzystaniem piwa.

Długo myślałem nad tym przepisem. Chciałem podać coś, co można złapać do ręki i zjeść do piwa. Powinno być to jednak coś co przywodzi mi na myśl Zieloną Wyspę. Nigdy nie byłem w Irlandii, ale założę się, że każdy mięsożerny Irlandczyk cieszyłby się z mojego przepisu. Postanowiłem wyjść od tradycyjnej zapiekanki pasterskiej (shepherd’s pie), czyli duszona, mielona jagnięcina z warzywami korzeniowymi i groszkiem. Zrobiłem zapiekankę jednak po swojemu. Po pierwsze, dodałem charakteru dolewając całą puszkę Guinnessa, a po drugie, doprawiłem nieco chilli i kuminem. Przemyciłem też moją ukochaną kaszankę z wątróbką. Wszystko zamknąłem w fenomenalnych bułkach na parze z przepisu mojej mamy. Takie “parowańce” to jest coś wprost wyjęte z mojego dzieciństwa. Wiem jednak, że w Azji często robi się takie wytrawne bułeczki np. z wieprzowiną. Mamy więc danie fusion pełną gębą.

Wyobraźcie sobie ten zapach po przegryzieniu miękkiej, ciepłej, pachnącej duszoną jagnięciną i piwem bułki? Jeśli pociekła wam ślinka to zapraszam na mój przepis 🙂

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na nadzienie a’la zapiekanka pasterska:

  • 500 gramów mielonej jagnięciny
  • puszka 500 ml piwa typu stout, np. Guinnessa
  • 2 kaszanki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 200 gramów brukwi lub białej rzepy
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 300 gramów zielonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 1 papryczka chilli
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 50 ml sosu worcestershire
  • 2-3 łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka kuminu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki masła

Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej  480
  • saszetka drożdży lub 1/3 kostki drożdży
  • 225 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 łyżki roztopionego masła
  1. Zacznijmy od ciasta, ponieważ z powodzeniem może rosnąć 3 godziny, kiedy będziemy pracować nad sosem. Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól i wymieszaj. Mleko lekko podgrzej, dodaj cukier i jajka i wymieszaj wszystko widelcem. Wlej ten płyn do mąki i dodaj jeszcze 4 łyżki roztopionego masła. Wymieszaj wszytko wstępnie łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto ręką w misce lub w robocie, aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Często będzie potrzeba 10 minut wyrabiania, ale ten wysiłek się opłaci. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią. Ciasto powinno wyrastać minimum godzinę.
  2. Sos zacznij od posiekania w bardzo drobną kostkę wszystkich warzyw (poza groszkiem oczywiście). Na sporej patelni rozgrzej masło. Zacznij smażyć od cebuli. Do zarumienionej cebuli dodaj mięso, kaszankę i całą resztę warzyw poza pomidorem i groszkiem. Pomidory przełóż do małej miski i zblenderuj dokładnie. Dolej pomidory do reszty i duś przez 10 minut. Następnie dolej całą puszkę Guinnessa i duś minimum godzinę do odparowania płynu. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem, kuminem i sosem worcestershire. Na ostatnie 10 minut dodaj zielony groszek i natkę pietruszki. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Połóż metalową kratkę do gotowania na parze. Ciasto podziel na 10 części. Każdą część ugnieć ręką na 15 cm placek. Połóż na ręce lub desce i dodaj na środku ok. 3 łyżki nadzienia. Zaklej ciasto ze sobą tworząc małe bułki. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Gotuj bułki na kratce przykrytej miską przez 10 minut. Podawaj do dobrego piwa!

UWAGA KONKURS!

Razem z Guinnessem mamy dla was bardzo atrakcyjny konkurs. Możecie wygrać wyjazd do Dublina na Guinness Workshop.

Co trzeba zrobić?

14 dni konkursowych

Zadaniem dla konsumentów biorących udział w konkursie będzie:

– zrobienie zdjęcia z wąsami uformowanymi z Guinnessowej piany,

– opublikowanie zdjęcia na  Instagramie lub Facebooku,

– otagowanie zdjęcia hasztagami: #GUINNESS #SwPATRYK #GuinnessWorkshop #17marca

Najbardziej kreatywne, ciekawe i popularne zdjęcie zgarnia wyjazd do Dublina na workshop a kolejne 199 zdjeć dostaje czteropack Guinnessa !

Rozstrzygnięcie konkursu 28 marca.

Wyjazd do Dublina 10-12 kwietnia !

Regulamin znajdziecie tutaj.

Mam nadzieję na fajne fotki z waszej strony, i że pojedziemy razem do Dublina. Regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

wąsy9

bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-12 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-10 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-9 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-8 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-6 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-5 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-4 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-3 bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-2

bułki na parze z jagnięciną duszoną w guinnessie-1

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Bułki na parze z jagnięciną duszoną w Guinnessie
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij