Magiczny składnik

Przepisy

Kanapka z pieczonym rostbefem w grillowanym toście francuskim z chałki

Ostatnio spełniłem jedno ze swoich kulinarnych marzeń, czyli upieczenie rostbefu w całości. Chciałem, żeby w środku mięso było różowe i soczyste, dlatego zatrzymałem proces pieczenia na 55 stopniach. To jest idealna temperatura, żeby podawać na ciepło grube plastry z sosem. Do mojej kanapki dociągnąłem jednak pieczeń do 65 stopni, żeby wołowina łatwiej się kroiła i była bardziej zwarta.

Akurat miałem w planach górski spacer w poszukiwaniu owoców dzikiej róży na nalewkę. Potrzebowałem więc jakiegoś prowiantu. Pomyślałem, że zrobię przy okazji zdjęcia, bo lokacja jest wyjątkowa i szkoda przegapić taki plener. Zebrałem w kanapce całe dobro jakie miałem dostępne. Wołowinę pokroiłem na 3 mm plastry. Kupiłem małą chałkę, którą po przekrojeniu namoczyłem w jajku i usmażyłem jak francuskie tosty. Poskładałem wszystko z ogórkiem kiszonym, awokado i musztardowym aioli. Wyszło pysznie!

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na 1 kanapkę:

  • chałka
  • 200 gramów pieczonego rostbefu z tego przepisu (temp. 65 stopni)
  • 2 jajka
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy francuskiej dobrej jakości
  • mały ząbek czosnku
  • ogórek kiszony
  • awokado
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Upiecz rostbef z tego przepisu, z tą różnicą, że dociągnij do 65 stopni. Pokrój na plastry ok. 2-3 mm grubości.
  2. Roztrzep 1 jajko i jedno białko z drugiego jajka (żółtko zostaw do aioli). Dopraw solą i pieprzem. Chałkę przekuj na pół i ugrilluj od spodu na złoto, np. na suchej patelni. Następnie namocz w jajku i usmaż na maśle.
  3. Aioli rób z tego przepisu, z tym że tym razem dodaj łyżkę musztardy ale nie dodawaj koziego sera i tymianku. Ogórek i awokado pokrój w cienkie plastry.
  4. Środek chałki posmaruj aioli, układaj warstwami ogórek, rostbef i awokado. Złóż, przetnij na pół i ciesz się smakiem 🙂
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Kanapka z pieczonym rostbefem w toście francuskim z chałki
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij