Magiczny składnik

Przepisy

Grissini z ciasta na pizzę

Na ten pomysł wpadłem przez przypadek. Robiłem pizzę, ale okazało się, że miałem więcej ciasta niż sera i nie wiedziałem co z tym zrobić? Ciasto zrobiłem z tego przepisu na włoską pizzę, z tym że dorzuciłem trochę nasion czarnuszki, które nadają pieczywu piękny zapach. Placek na pizzę miałem już rozwałkowany, więc takim okrągłym nożem pokroiłem na cienkie paski. Po upieczeniu okazało się, że zrobione takim sposobem grissini są świetnej jakości. Super chrupiące. Nadają się do jedzenia jak paluszki czy do oliwy albo hummusu. Spróbujcie koniecznie!

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 350 gramów mąki do pizzy typu 0 lub 00
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/6 kostki drożdży lub 1/3 saszetki suchych
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki czarnuszki

Lub zobacz przepis na idealną wołoską pizzę.

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto według tego przepisu na pizzę. Czarnuszkę wsyp do suchej mąki i wymieszaj. Dalej postępuj jak w przepisie.
  2. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Używając okrągłego noża do pizzy pokrój ciasto na 5 mm paski. Oddziel każdy pasek, żeby się nie sklejały i daj im wyrosnąć przez pół godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik z blachą lub kamieniem do pizzy na 230 stopni. Ostrożnie wykładaj paski ciasta bezpośrednio na kamień i piecz, aż grissini będą rumiane i chrupiące.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Grissini z ciasta na pizzę
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze