Magiczny składnik

Przepisy

Burrito z jagnięciną duszoną w czekoladzie + przepis na wrapy do burrito

Ten przepis jest wynikiem konkursu z okazji 3 rocznicy założenia bloga. Zadaniem było zaproponowanie głównego składnika i tzw. “magicznego”. Było mnóstwo fajnych i odważnych propozycji. Wielki szacunek. Było tak dobrze, że wybrałem aż trzech zwycięzców, którzy dostaną specjalne piwa zasponsorowane przez BelgianBeer.pl. Zaproponowałem 6 wariacji dań z zaproponowanych składników, wy wybraliście jednak formę burrito, która łączyła w sobie wszystkie zaproponowane składniki (poza pistacjami).

Tak więc wypadło na burrito z jagnięciny duszonej w czekoladzie z czosnkiem, pieczonym jabłkiem, wanilią i chrzanem. Ja ze swojej strony dołożyłem jeszcze kilka składników oraz przepis na prawdziwe wrapy do burrito. Nawet nie próbujcie kupować gotowych tortilli w sklepie. Takie placki zrobicie w pół godziny. Mięso wyszło PRZEPYSZNE. Obawiałem się zbyt dużej ilości składników, jednak jagnięcina idealnie przyjęła wszystkie smaki, a całonocne pieczenie sprawiło, że mięso rozpływało się w ustach. Zapraszam na przepis!

  • Składniki
  • Sprzęt

Marynata i pieczenie (8 porcji):

  • 600-800 gramów łopatki jagnięcej
  • 500 ml piwa typu porter
  • 50 gramów ciemnej czekolady
  • 2 główki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • łyżka pieprzu w ziarenkach
  • 2 łyżki sosu worcestershire lub sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 papryczki chilli np. peperoni lub jalapeno
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego

Dodatki:

  • 4-5 twardych jabłek np. ligol
  • łyżka ciemnego, nierafinowanego cukru
  • laska wanilii
  • 2  łyżki oliwy lub stopionego masła
  • puszka białej fasoli
  • starty cheddar
  • natka pietruszki
  • starty chrzan
  • jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
  • sok z cytryny
  • tabasco lub inny pikantny sos

Składniki na wrapy:

  • 400 gramów mąki pszennej typu 500
  • 100 gramów stopionego smalcu lub masła
  • 200 ml gorącej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Minimum dzień wcześniej zamarynuj mięso. Oczyść jagnięcinę z większości błonek i tłuszczu. Pokrój na mniejsze części. Włóż do plastikowego worka razem z rozgniecioną główką czosnku, posiekaną czekoladą, rozmarynem, 150 ml piwa i sosem worcestershire. Worek zamknij szczelnie z jak najmniejszą ilością powietrza. Włóż do lodówki i przewracaj w miarę możliwości.
  2. Wyciągnij z worka, marynatę przelej do naczynia żaroodpornego, a mięso osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Rozgrzej patelnię i zrumień mięso z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia, a na patelnię wlej resztę piwa tak, żeby zmyć skarmelizowane soki. Przelej do naczynia. Pokrój warzywa i przełóż do naczynia razem z przyprawami. Jeśli uznasz, że jest za mało płynu, dolej szklankę wody. Włóż do piekarnika nastawionego na 120 stopni i piecz od 5 do 10 godzin. Można zostawić np. na całą noc. Na ostatnią godzinę można delikatnie doprawić solą. Pamiętaj jednak, że sos będzie się redukował i nie może być za słony.
  3. Po tym czasie oddziel mięso od warzyw i rękoma rozerwij na strzępy. Sos przecedź sitem do rondla. Zredukuj go do konsystencji śmietany.
  4. Jabłka pokój w 2 cm kostkę razem ze skórką. Dodaj oliwę, cukier, sok z cytryny i wanilię wydobytą z jednej laski. Wymieszaj dokładnie i upiecz na otwartej blaszce na złoty kolor. Wymieszaj śmietanę z tartym chrzanem w proporcji 5 do 1.
  5. Na placek do burrito układaj kolejno trochę sera cheddar, szarpaną jagnięcinę, łyżkę sosu z pieczenia, pieczone jabłka, łyżkę śmietany z chrzanem, 3 łyżki białej fasoli z puszki, natkę pietruszki, kilka kropel pikantnego sosu i jeszcze trochę cheddara. Składaj wszystko w kształt zbliżony do krokieta (przykład). Podgrzewaj na patelni przez kilka minut, żeby stopić ser i podgrzać wszystkie składniki w środku.

Przepis na wrapy do burrito:

  1. Odmierz 400 gramów mąki, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wlej stopiony smalec lub masło. Wymieszaj wstępnie widelcem i dolej gorącą wodę (zostaw jedną-dwie łyżki, może nie być potrzebna taka ilość wody, co zależy od wilgotności i typu mąki) i wyrób wstępnie widelcem. Następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 7 minut. Podziel ciasto na 8 równych kulek.
  2. Rozgrzej dużą patelnię lub kamień do pizzy na 230 stopni. Rozwałkuj ciasto na okrągłe wrapy o wielkości patelni lub kamienia. Podsypuj mąką, żeby placki nie przywierały. Placki powinny być bardzo cienkie. Piecz przez ok. 10 sekund z każdej strony. Możesz jeden placek podzielić na kilka części i przetestować ile czasu potrzeba, żeby placki były upieczone, ale nie wysuszone. Po wystudzeniu trzymaj zamknięte w foliowym worku.

jak zrobić tortille burrito wrapy

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Burrito z jagnięciną duszoną w czekoladzie + przepis na wrapy do burrito
Opublikowany
Total
Średnia ocena
1.5 Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • Jak dobrze, że głosowałam na ten przepis właśnie 😉

    • TomekCzajkowski

      Choć ze względów estetycznych wolałbym inny przepis, ale jeśli chodzi o smak to jest mistrz!

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij