Magiczny składnik

Magazyn

Czekoladowe święta – przepis na ciasto podwójnie czekoladowe

Zdziwiłem się kiedy “Kasia” napisała do mnie w sprawie świątecznego ciasta. Jak widać po moim blogu – nie piekę. Z deserami też mam problem, bo uważam je za przyjemność dekadencką i jem z rzadka, a jak już sam zrobię to będzie to coś słonego albo kwaśnego 🙂 Tak czy inaczej dostałem szansę odpokutowania i zabrania na warsztat ciasta czekoladowego. Nie tyle czekoladowego, co podwójnie czekoladowego! Dostałem piękną paczkę ze składnikami i przepis. Pomyślałem jednak, że świat się nie zawali jeśli trochę w nim pomieszam. Bądź co bądź przynajmniej na łączeniu smaków się znam, więc do ciasta starłem dodatkowo skórkę z całej pomarańczy w ramach tzw. Magicznego Składnika.

 

To jeszcze nic, gdyż jak wspominałem, moje desery odbiegają nieco od średniej smakowej, więc do polewy dodałem soli morskiej. I wiecie co? Choć wiedziałem, że to świetne i popularne połączenie, nie sądziłem, że w tym przypadku tak zadziała. Co z człowiekiem robi połączenie cukru, soli i tłuszczu nie muszę wspominać. Długo oblizywałem łyżkę, a potem jeszcze jedną i kolejną… Przedstawiam wam moje ciasto podwójnie czekoladowe na święta z orzechami włoskimi, skórką z pomarańczy i solą morską. tak u mnie będą w tym roku smakować i pachnieć Święta.

 

 

Uwaga, konkurs!

 

Kasia ma dla was konkurs świąteczny „Czekoladowa Radość Pieczenia” – musicie upiec dowolne ciasto z czekoladą i kostką do pieczenia Kasia, i umieścić pod postem konkursowym jego zdjęcie i napisać coś żeby pomóc ciastu wygrać 🙂 Jeśli ciasto czekoladowe masz w planach, koniecznie weź udział w tym konkursie? Kasia przygotowała również super nagrody – dwufunkcyjny blender marki Philips, przy pomocy, którego również ja upiekłem swoje ciasto oraz książki z przepisami na wypieki czekoladowe. Konkurs staruje już 11 grudnia!

 

Kasia - ciasto podwójnie czekoladowe-7

Kasia - ciasto podwójnie czekoladowe-45

  • Składniki
  • Sprzęt

Składniki na ciasto:

  • kostka do pieczenia Kasia (200 g)
  • 200 g gorzkiej czekolady 60%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Składników na polewę:

  • 50 ml kremówki 30%
  • 50 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • łyżeczka morskiej soli

Wykonanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i skórkę z jednej pomarańczy. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C i piecz przez 30 minut.
  4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 100 g gorzkiej czekolady i 100 gram mlecznej czekolady. Dodaj też łyżeczkę soli morskiej. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada i sól zupełnie się rozpuści.
  5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Kasia - collage 1

Kasia - collage 22

Kasia - collage 3

Kasia - ciasto podwójnie czekoladowe-46 Kasia - ciasto podwójnie czekoladowe-34 Kasia - ciasto podwójnie czekoladowe-28 Kasia - ciasto podwójnie czekoladowe-18 Kasia - ciasto podwójnie czekoladowe-9 Kasia - ciasto podwójnie czekoladowe-4

 

 

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij