Magiczny składnik

Przepisy

Pieczeń z rostbefu z sosem piwnym i chrupiącymi ziemniakami

Wszelakie święta, odkąd się wyprowadziłem z rodzinnego domu czas, kiedy zamieniam się w pełnoetatowego kucharza. Dostaję wtedy zadanie (głównie od swojej ambicji) zawojować rodzinę wyjątkowym jedzeniem spod moich rąk. Zwykle moje pomysły oscylowały dookoła kuchni fusion, dodając obce techniki do naszych produktów. Od jakiegoś czasu staram się jednak gotować dania “perfekcyjne”. Był już perfekcyjny żur, był bigos i pieczony kurczak. Tym razem stanęło na wołowinę. Pomyślałem, że coś na wzór Beef Wellington już robiłem, więc pora poszukać innej drogi. Wiedziałem, że chcę kupić duży kawałek rostbefu ale nie miałem jakiegoś konkretnego pomysłu. Przepis wyklarował się podczas podróży z Warszawy na Dolny Śląsk. Postawiłem na bogaty smak i prostą, ale skuteczną technikę. Smaku nadała wstępna obróbka na nieźle rozhhajcowanym ognisku, który skarmelizował skórkę i lekko uwędził mięso. Później wetknąłem termometr i czekałem, aż rostbef osiągnie magiczne 55 stopni w piekarniku. Nie byłbym sobą jeśli nie użyłbym do gotowania piwa. Dodałem trochę stouta do sosu z soków mięsnych i zredukowałem wszystko na aksamitną esencję. Dodatki postanowiłem wykonać proste ale efektowne. Pieczone ziemniaki z mojego ulubionego przepisu i pieczone pietruszki. Zobaczcie przepis i polecam go przetestować!

  • Składniki
  • Sprzęt
  • 2-3 kilogramowy rostbef wołowy
  • 1 kilogram ziemniaków typu B-C
  • 0,5 kilograma małych pietruszek
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 0,5 litra piwa typu stout lub porter
  • warzywa na “pierzynkę” (seler, marchewka, pietruszka, cebula)
  • 100 gramów masła

Wykonanie:

  1. Rostbef oczyść z błonek i wysusz. Natrzyj oliwą, wędzoną papryką, świeżym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Zawiń w folię i odstaw na minimum 2 godziny.
  2. Rozpal ognisko / grilla lub rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła. Obsmaż na dużej temperaturze mięso z każdej strony przez minutę aby zamknąć pory i skarmelizować skórkę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Pokrój warzywa na pierzynkę i rozsyp tak, żeby zakrywały dno. Na tym połóż mięso natarte uprzednio solą morską. Na mięsie ułóż równomiernie kilka kostek masła i pozostały rozmaryn. Wetknij w środek mięsa termometr. Piecz mięso ok. 2 godziny do uzyskania temperatury 55-60 stopni. Mierzenie temperatury jest istotniejsze niż patrzenie na czas.
  4. W tym czasie obierz ziemniaki i pietruszki i przygotuj je korzystając z tego przepisu. Chodzi o to, żeby zacząć piec ziemniaki i pietruszki pod koniec pieczenia mięsa na górnej półce w piekarniku, a po wyjęciu mięsa od razu ustawić na wysoką temperaturę, żeby warzywa uzyskały chrupkość w czasie, kiedy mięso będzie odpoczywało.
  5. Mięso o temperaturze min. 55 stopni owiń szczelnie folią aluminiową i odłóż na 10 minut żeby odpoczęło. W tym czasie przełóż warzywa z pieczenia razem z sokami do rondla. Wlej 250 ml piwa i gotuj przez 5 minut na wysokim ogniu. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, sok z pomarańczy i redukuj do uzyskania gęstego sosu. Możesz doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba. Pieczeń pokrój na 2 cm plastry polej sosem i podawaj z pieczonymi warzywami.

Świąteczna pieczeń z rostbefu-14Świąteczna pieczeń z rostbefu-38Świąteczna pieczeń z rostbefu-21Świąteczna pieczeń z rostbefu-43Świąteczna pieczeń z rostbefu-4Świąteczna pieczeń z rostbefu-29Świąteczna pieczeń z rostbefu-24Świąteczna pieczeń z rostbefu-34Świąteczna pieczeń z rostbefu-40Świąteczna pieczeń z rostbefu-9Świąteczna pieczeń z rostbefu-3

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczeń z rostbefu z sosem piwnym i chrupiącymi ziemniakami
Opublikowany
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • Nikifor

    A z braku ogniska zamknięcie porów palnikiem do crème brulee miałoby sens czy za dużo zabawy i lepiej smażyć?

    • TomekCzajkowski

      Chyba, że takim dużym do lutowania rur, ale myślę że lepiej sól, pieprz patelnia masło, czosnek i rozmaryn. Czyli klasycznie ale najsmaczniej 🙂