Magiczny składnik

Magazyn

Do czego wykorzystać sałatę? – warsztaty Fit & Easy

Lubię mięso, a odkrycie przez polskich producentów sezonowania i pakowania próżniowo osobnych steków uważam za ważny wkład w gastronomię. Nie inaczej jest w przypadku sałaty. Jeszcze 5-7 lat temu (tak, jeszcze pamiętam) jedyną sałatą jaką można było dostać to masłowa z piaskiem. Teraz nie waham się kupić takiej gotowej mieszanki lub jednorodnej sałaty opłukanej i gotowej do spożycia. Dlaczego? Szybko, łatwo i ekonomicznie. Zazwyczaj paczkę sałaty zużywam na dwa razy, a wiecie że nie lubię wyrzucać jedzenia to czuję się zobowiązany, żeby przygotować jakąś sałatę z tym co mam pod ręką.

Ucieszyłem się, kiedy producent sałat marki Fit & Easy zaprosił mnie na warsztaty do warszawskiego studia Smolna 8. Po pierwsze, byłem ciekaw co takiego można jeszcze zaproponować z sałaty poza sałatkami, a po drugie, jako prowadzącego chefa zaproszono Jaśka Kuronia, a z niego jest równy gość!

Fit&Easy Sezonowe Smaki 59

Na warsztatach podzieliliśmy się w grupy. Niestety gotowałem z blogerami, z którymi na co dzień się nie lubię, tak więc każdy odgrodził się parawanem i robiliśmy nasze danie nie odzywając się do siebie już do końca 😉 . Nasza grupa miała za zadanie przygotować kurczaka nadziewanego musem z kurczaka, rucoli i moreli. Jesiek mówił, że podobne danie było na egzaminie w słynnej szkole kulinarnej Le Cordom Bleu. Chodziło o to, żeby zrobić kieszonkę w piersi z kurczaka, wypełnić musem, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i ugotować w wodzie. Stwierdziliśmy z Anią, że jak dla nas to to danie jest za grzeczne i dodaliśmy do musu jeszcze sok i skórkę z cytryny oraz tymianek. Gdzie jest tutaj sałata? Po pierwsze jest rucola w musie, która nadaje ostrości, a po drugie, Marcin przygotował sałatę z roszponki i pieczonych buraków. Kurczaka po ugotowaniu pokroiliśmy w plastry i doprawiliśmy pesto z rucoli, czyli wykorzystaliśmy sałatę na 3 sposoby.

Zdjęcia: Julita Strzałkowska (Wrząca Kuchnia).

Fit&Easy Rolada z musem z kurczaka i morelami 1

rolada-z-kurczaka

Fit&Easy Sezonowe Smaki 46Fit&Easy Sezonowe Smaki 55Fit&Easy Sezonowe Smaki 56Fit&Easy Sezonowe Smaki 57Fit&Easy Sezonowe Smaki 58Fit&Easy Sezonowe Smaki 63Fit&Easy Sezonowe Smaki 28Fit&Easy Sezonowe Smaki 26Fit&Easy Sezonowe Smaki 17Fit&Easy Sezonowe Smaki 67Fit&Easy Sezonowe Smaki 52Fit&Easy Sezonowe Smaki 12

Inne grupy też zajęły się takimi pysznościami. Najlepiej prezentuje się moim zdaniem grasica!

sałata-z-selerem-naciowym zupa-rybna sałata-z-awokado sałata ragout przepisy_warsztaty_2015_10_23-3Fit&Easy Grasica cielęca w sosie z madery 1 Fit&Easy Halaszle (Karp) z jarmużem 1 Fit&Easy Polędwiczki wieprzowe faszerowane 2 Fit&Easy Ragout z dziczyzną i czosnkiem niedźwiedzim 2 Fit&Easy Sałata z awokado, melonem i gotowanymi buraczkami 2 Fit&Easy Sałata z pieczonym kurczakiem, karmelizowanym imbirem i żurawiną 2 Fit&Easy Sałata z selerem naciowym, zielonymi oliwkami i mozzarellą 2

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij