Magiczny składnik

Przepisy

Ramen z kaczki z pieczoną dynią, grzybami shitake i omletem

Zobacz także przepis na wegański ramen.

Zobacz także przepis na ramen na wieprzowych żeberkach.

Do tej pory robiłem już kilka ramenów. Czuję, że dochodzę w tym do pewnej sprawności, dlatego poszukuję dalej ciekawych połączeń smakowych. Tym razem postanowiłem zająć się drobiem. Kaczka jest świetną bazą pod rosół, dlatego z niej chciałem skorzystać. Inaczej jak w moim przepisie na ramen wegański i z wieprzowiny, tym razem chciałem skupić się na podkreśleniu smaku mięsa. Warzyw jest znacząco mniej, chociaż dodałem więcej kapusty oraz nowy w zestawieniu fenkuł, który miał być najwyraźniejszym z warzyw. Tym razem składnikiem strukturalnym wywaru nie jest pieczony bakłażan tylko sezonowa, pieczona dynia i jej słodycz okazała się tutaj strzałem w 10. Ciekawym dodatkiem na topping jest pieczona skórka z kaczki, która smakuje jak skwarki. Pokochacie 🙂

Szczerze polecam ten przepis i dajcie znać jak zrobicie!

  • Składniki

Składniki na 3,5 litra wywaru:

  • 4 litry dobrej wody
  • kaczka bez piersi
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kilogram dyni
  • pół fenkułu (kopru włoskiego)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 5-6 łyżek jasnej pasty miso (dostępna np. w Kuchnie Świata w lodówce)
  • 1 por
  • 4 duże płaty glonów konbu (ja kupiłem w Kuchnie Świata)
  • szklanka  suszonych grzybów shitake
  • 5-6 liści białej kapusty
  • do smaku sól morska i czarny pieprz

Topping:

  • mięso z gotowanej kaczki
  • chipsy z pieczonej kaczej skórki
  • pieczona dynia
  • podsmażone i doprawione sosem sojowym i sokiem z cytryny grzybki shitake z wywaru
  • omlet
  • dymka
  • makaron pszenny do ramenu

Wykonanie:

  1. Tak jak w przypadku innych przepisów na ramen (wegański i wieprzowy) chodzi o to, żeby skoncentrować smaki dzięki skarmelizowaniu produktów, które będą później oddawały swoją esencję wodzie. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni z termoobiegiem. Blaszkę smarujemy olejem. Na blaszce powinno się znaleźć mięso kaczki (korpus i udka, ale bez skóry), marchew, seler, cebula, kapusta, koper włoski i por. Wyciągamy jak wszystkie produkty będą zrumienione lub nadwęglone.
  2. W dużym garnku nastawiamy wodę i gotujemy w niej glony konbu i grzyby shitake przez 20 minut. Glony wyciągamy na bok. Grzyby odcedzamy i marynujemy z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dynię zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w temperaturze 190 stopni. Obok dyni na folii aluminiowej kładziemy skórki z kaczych udek i pieczemy aż do wytopienia całego tłuszczu i uzyskania chrupkości. Do garnka przekładamy wszystkie upieczone produkty i obrane ząbki czosnku. Gotujemy od 1,5 do 2 godzin na wolnym ogniu, po czym przecedzamy. Mięso z kaczki odrywamy od kości i odstawiamy na bok.
  3. Przecedzony wywar doprawiamy pastą miso, pieprzem i solą w razie potrzeby. Dodajemy połowę pieczonej dyni i blendujemy, żeby pozbyć się wszelkich stałych części.
  4. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni z powłoką nieprzywierającą smażymy omlet z 3 jajek. Jajka obsmażamy z 2 stron, po czym rolujemy w rurkę i kroimy w cienkie paski.
  5. Ramen podajemy gorący zalewając makaron. Na górze układamy mięso z kaczki, omlet, skórkę z kaczki, dymkę, pieczoną dynię i grzyby shitake. Smacznego!
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Ramen z kaczki z pieczoną dynią, grzybami shitake i omletem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 5 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij