Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z jabłek o różnych smakach

Jabłka świetnie nadają się do suszenia. Powstaje chrupiący, skoncentrowany smak jabłka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyśmy bawili się smakami i przygotowali chipsy z nieoczywistymi  dla owoców przyprawami.

  • Składniki
  • Sprzęt
  • jabłka twardej odmiany
  • cukier brązowy
  • sól morska
  • chilli w proszku
  • czarnuszka
  • kurkuma
  • sezam
  • cynamon
  • kumin
  • kminek

 

Wykonanie:

Jabłka najlepiej wydrążyć specjalnym okrągłym narzędziem, które usunie gniazdo nasienne. Można też przeciąć na pół i wyciąć gniazdo nożem. Jabłka pokroić w plasterki grubości 3-4 mm specjalną mandoliną lub bardzo ostrym nożem. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni i uchylić lekko drzwiczki. Na blasze położyć matę sylikonową, gdyż tylko do niej jabłka nie przywrą. Rozłożyć jabłka równomiernie i posypać różnymi przyprawami rozcierając je na powierzchni jabłka palcem. Jabłka powinny się następnie suszyć przez ok. 3-4 godziny. Wyciągnąć do ostudzenia, kiedy będą chrupiące.

Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Chipsy z jabłek o różnych smakach
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4 Based on 7 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij