Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z jabłek o różnych smakach

Jabłka świetnie nadają się do suszenia. Powstaje chrupiący, skoncentrowany smak jabłka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyśmy bawili się smakami i przygotowali chipsy z nieoczywistymi  dla owoców przyprawami.

  • Składniki
  • Sprzęt
  • jabłka twardej odmiany
  • cukier brązowy
  • sól morska
  • chilli w proszku
  • czarnuszka
  • kurkuma
  • sezam
  • cynamon
  • kumin
  • kminek

 

Wykonanie:

Jabłka najlepiej wydrążyć specjalnym okrągłym narzędziem, które usunie gniazdo nasienne. Można też przeciąć na pół i wyciąć gniazdo nożem. Jabłka pokroić w plasterki grubości 3-4 mm specjalną mandoliną lub bardzo ostrym nożem. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni i uchylić lekko drzwiczki. Na blasze położyć matę sylikonową, gdyż tylko do niej jabłka nie przywrą. Rozłożyć jabłka równomiernie i posypać różnymi przyprawami rozcierając je na powierzchni jabłka palcem. Jabłka powinny się następnie suszyć przez ok. 3-4 godziny. Wyciągnąć do ostudzenia, kiedy będą chrupiące.

Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Chipsy z jabłek o różnych smakach
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4 Based on 7 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze