Magiczny składnik

Przepisy

Ramen na wieprzowych żeberkach

Zobacz także przepis na wegański ramen.

Zobacz także przepis na ramen z kaczki.

Ten ramen w porównaniu do powyższego jest bardziej podobny do klasycznego, czyli gotowanego na wieprzowinie. Użyłem żeberek z uwagi na kości. Często czytam przepisy na ramen, jaki robi się w Japonii i wydaje mi się, że używają oni mniej składników na wywar. Jadłem tę zupę wiele razy w polskich knajpach i uważam, że wywar był za mało esencjonalny. Mój jest bogaty przez dodatek wielu aromatycznych warzyw oraz proces wstępnego skarmelizowania produktów w piekarniku. Oczywiście podstawą wywaru są glony konbu, które nadają delikatnego posmaku morza, wyczuwalnego na drugim planie. Tradycyjnie (dla mnie) nie robię wywaru czystego. Wzbogacam jego strukturę dzięki zmiksowaniu pieczonego bakłażana, czosnku z wywaru, jasnej pasty miso i mleka kokosowego, które nadaje ostatniego, kremowego wrażenia. Spróbujcie bawić się tą zupą (Japończycy nie będą szczęśliwi) i dajcie znać w komentarzach, co wam wyszło 🙂

  • Składniki

Składniki na 3,5 litra wywaru:

  • 4 litry dobrej wody
  • 1,5 kilograma mięsnych żeberek wieprzowych
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 spory bakłażan
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 cebule
  • 5-6 łyżek jasnej pasty miso (dostępna np. w Kuchnie Świata w lodówce)
  • 1 duży por
  • 8 cm kawałek imbiru
  • 4 duże płaty glonów konbu (ja kupiłem w Kuchnie Świata)
  • 2-3 garście suszonych grzybów shitake
  • 2-3 liście białej kapusty
  • puszka mleka kokosowego
  • do smaku jasny sos sojowy lub sól morska (wersja nie ortodoksyjna) i czarny pieprz

Topping:

  • mięso z ugotowanych żeberek
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • glony konbu z wywaru pokrojone w paski
  • gotowany bób, zielony groszek lub fasolka
  • podsmażone i doprawione sosem sojowym grzybki shitake z wywaru
  • kiełki słonecznika
  • makaron pszenny do ramenu

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik na 250 stopni z teromobiegiem. W dużym garnku podgrzej wodę do wrzenia i dodaj glony konbu i grzyby shitake. W tym samym momencie włóż wszystkie warzywa i mięso z grubsza pokrojone do piekarnika (poza bakłażanem). Gotuj i piecz od 20 do 30 minut. Kiedy warzywa i mięso lekko się przypalą możesz wyciągnąć z pieca.

2. Odcedź glony i grzyby i dodaj całą zawartość blaszki. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni i włóż bakłażana na minimum 1 godzinę. Sprawdź nakłuwając czy jest cały miękki w środku. Bakłażan może piec się nawet dłużej, nabędzie dzięki temu słodszego smaku.

3. Bulion gotuj minimum 1,5 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec, na sicie, odcedź bulion od warzyw, zostawiając całą główkę czosnku, którą wyciśnij (sam miąższ) z powrotem do płynu. Dodaj miąższ pieczonego bakłażana, 5-6 łyżek pasty miso, małą puszkę mleka kokosowego i czarny, mielony pieprz. Zblenduj wszystko na gładki płyn i spróbuj. Jeśli zupa jest za mało słona, możesz dodać jasny sos sojowy lub sól morską.

4. Ramen podawaj ze specjalnym, pszennym makaronem, jajkiem, grzybami shitake, glonami konbu, mięsem z żeberek i bobem lub groszkiem.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Ramen na wieprzowych żeberkach
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • Prezentuje się cudownie. Mnie wciąż jeszcze zniechęca do jego przygotowania w domu czas, który trzeba mu poświęcić, ale może w końcu, w któryś weekend 😉

    • TomekCzajkowski

      Pomyśl o tym jak o czasie dla siebie. Ramen, 3 godziny i ty. Ja wtedy oglądam seriale w kuchni 😉