Magiczny składnik

Przepisy

Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek

Truskawki są owocem, które najlepiej smakują świeże, ale podatne są też dalszej obróbce. Żeby skoncentrować jej smak, możemy ją ususzyć. Nic prostszego. Wystarczy włączyć w piekarniku termoobieg i suszyć w ten sposób plastry truskawek, do uzyskania postaci chrupiącego chipsa. Co ciekawe, taką truskawkę możemy później zmielić w blenderze i używać jako smakową posypkę do deserów i dań mięsnych.

  • Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • 500 gramów zwartych truskawek
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • kieliszek tequili lub whisky
  • kilkanaście biszkoptów do tiramisu
  • kieliszek espresso
  • kilka łyżek cukru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • świeża mięta
  • 1 laska wanilii

Wykonanie:
Truskawkowy proszek:
Truskawki wymyj, odkrój szypułki i dokładnie wypłucz. Pokrój w plastry o grubości 3-5 mm. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem i susz truskawki na papierze silikonowym w temp max. 90 stopni. Kiedy będą chrupiące (od godziny do dwóch) wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie zblenduj i przesiej przez drobne sito dla uzyskania drobnego proszku.
Tiramisu:
1. Do miski przełóż serek mascarpone. Dodaj skórkę z cytryny, łyżkę alkoholu i laskę wanilii i rozmieszaj na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku dokładnie łącząc wszystkie składniki. Na koniec dopraw cukrem.

2. Biszkopty namocz w roztworze alkoholu i espresso. Przygotuj 4 miseczki. Kolejno układaj warstwę namoczonych biszkoptów i kremu z mascarpone. Posypując każdą warstwę pudrem z truskawek. Na koniec powinna zostać warstwa kremu przykryta pudrem. Podawać po schłodzeniu w towarzystwie świeżych truskawek i mięty.

Tiramisu z truskawkami-5

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • gin

    Ciekawy pomysł 🙂

    • TomekCzajkowski

      A spróbujesz sama? 🙂

      • gin

        A wiesz, że chyba tak? Bo właśnie się zastanawiałam, jakby tu spożytkować ostatnie truskawki… 😉

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij