Magiczny składnik

Przepisy

Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek

Truskawki są owocem, które najlepiej smakują świeże, ale podatne są też dalszej obróbce. Żeby skoncentrować jej smak, możemy ją ususzyć. Nic prostszego. Wystarczy włączyć w piekarniku termoobieg i suszyć w ten sposób plastry truskawek, do uzyskania postaci chrupiącego chipsa. Co ciekawe, taką truskawkę możemy później zmielić w blenderze i używać jako smakową posypkę do deserów i dań mięsnych.

  • Składniki

Składniki na 4 porcje:

  • 500 gramów zwartych truskawek
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • kieliszek tequili lub whisky
  • kilkanaście biszkoptów do tiramisu
  • kieliszek espresso
  • kilka łyżek cukru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • świeża mięta
  • 1 laska wanilii

Wykonanie:
Truskawkowy proszek:
Truskawki wymyj, odkrój szypułki i dokładnie wypłucz. Pokrój w plastry o grubości 3-5 mm. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem i susz truskawki na papierze silikonowym w temp max. 90 stopni. Kiedy będą chrupiące (od godziny do dwóch) wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie zblenduj i przesiej przez drobne sito dla uzyskania drobnego proszku.
Tiramisu:
1. Do miski przełóż serek mascarpone. Dodaj skórkę z cytryny, łyżkę alkoholu i laskę wanilii i rozmieszaj na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku dokładnie łącząc wszystkie składniki. Na koniec dopraw cukrem.

2. Biszkopty namocz w roztworze alkoholu i espresso. Przygotuj 4 miseczki. Kolejno układaj warstwę namoczonych biszkoptów i kremu z mascarpone. Posypując każdą warstwę pudrem z truskawek. Na koniec powinna zostać warstwa kremu przykryta pudrem. Podawać po schłodzeniu w towarzystwie świeżych truskawek i mięty.

Tiramisu z truskawkami-5

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • gin

    Ciekawy pomysł 🙂

    • TomekCzajkowski

      A spróbujesz sama? 🙂

      • gin

        A wiesz, że chyba tak? Bo właśnie się zastanawiałam, jakby tu spożytkować ostatnie truskawki… 😉