Magiczny składnik

Przepisy

Frittata z kwiatami cukinii i wędzonym serem

Wyobraźcie sobie środek lata w Polsce. Upały sprawiają, że wszystko dookoła zaczyna sukcesywnie wysychać. Trawa żółta. Liście z drzew schną i spadają. Temperatura w dzień dochodzi do 40 stopni, a w nocy 25. Codziennie ze szlauchem w dłoni musisz dokonywać wyborów, komu przedłużysz życie, a komu je odbierzesz. Woda jest cenna. Wybierasz praktycznie. Jadalne żyje. Niejadalne umiera. Taka selekcja tworzy prawdziwe oazy życia. Warzywniaki. Zawsze. Cokolwiek by się działo, wracam do domu rodzinnego w połowie sierpnia. Wiem, że krzaki będą uginały się od ciężaru słodkich pomidorów, ogórki będą kłuły podwieszone na rusztowaniach, a trzmiele będą zapylać kwiaty cukinii. Jedyna pora dnia, w której pogoda daje nam żyć to poranek. Żeby czerpać przyjemność z jedzenia trzeba rano wstać. 9:30 jest już za gorąco. Żaby zrobić śniadanie wystarczy wyjść na ogród z miską i nazrywać warzyw. Ja postanowiłem zrobić prostą frittatę, czyli włoski omlet. Poza jajkami od wiejskich kur dodałem pomidory, młodą cukinię, wędzony twaróg i kwiaty cukinii. Kwiaty można jeść na surowo, ale lekka obróbka im nie zaszkodzi. Śniadanie wygląda tak, że masz ochotę do upadłego w świetle księżyca podlewać ten ogródek.

Frittata z pomidorami i kwiatami cukinii-12

Frittata z kwiatami cukinii i wędzonym serem

 Składniki na 1 patelnię:

  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 1 młoda cukinia
  • 10 małych pomidorów
  • 150 gramów wędzonego sera (białego lub żółtego)
  • 10 kwiatów cukinii
  • garść bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Jajka roztrzep z mlekiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z masłem. Natłuść naczynie na brzegach. Wlej masę jajeczną na patelnię z metalową rączką, a następnie rozkrusz ser, ułóż pokrojoną cukinię i pomidory. Na koniec zatop do połowy kwiaty cukinii. Frittatę smaż na wolnym ogniu przez ok. 7 minut, a następnie przełóż do piekarnika, żeby dopiec górę na 3-4 minuty. Podawaj od razu ze świeżymi ziołami.

Frittata z pomidorami i kwiatami cukinii-7Frittata z pomidorami i kwiatami cukinii-8Frittata z pomidorami i kwiatami cukinii-4Frittata z pomidorami i kwiatami cukinii-10Frittata z pomidorami i kwiatami cukinii-5Frittata z pomidorami i kwiatami cukinii-11

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Frittata z kwiatami cukinii i wędzonym serem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
3.5 Based on 11 Review(s)

Komentarze

  • Ja już na tyle przyzwyczaiłam się do upałów w ciągu dnia, że rano marznę wręcz. Podlewaniu ogrodu chyba więc bym sprostała. Choć wciąż waham się, czy byłabym w stanie rozbić to codziennie. Ale te warzywa, szczególnie piękne pomidory, no i powstałe z nich dania, niewątpliwie kuszą.

    • TomekCzajkowski

      Ja też tak mam. 20 stopni i mam ochotę nałożyć kurtkę. Żałuję, że nie mogę częściej być w ogrodzie bo jest magicznie 🙂

  • O tak, taką frittatę bym bardzo chętnie zjadła <3

    • TomekCzajkowski

      Tylko kwiatów cukinii brak 🙂

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij