Magiczny składnik

Przepisy

Stek wołowy z salsą z truskawek

Truskawki są bazą do świeżej salsy, którą można łączyć z czerwonymi mięsami. Truskawki łączy się z czerwoną cebulą, miętą i tabasco. Smak tak połączonych składników zaskakuje i daje dużo energii do działania, szczególnie w upalne, weekendowe dni.

  • Składniki

Składniki na dwie porcje:

  • 2 steki z antrykotu lub rostbefu
  • 250 gramów truskawek
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka gałązek mięty
  • łyżeczka sosu tabasco
  • 1 papryka chilli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soku z limonki
  • 2 garści szpinaku
  • 10 rzodkiewek, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, sól i pieprz, łyżka oleju

Wykonanie:

  1. Steki wyciągnij z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Osusz je papierowym ręcznikiem. Będą dzięki temu miały przyrumienioną powierzchnię.
  2. Truskawki i cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, łyżeczkę sosu tabasco (lub innego), łyżeczkę cukru, łyżkę soku z limonki i posiekaną miętę. Przemieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki. Salsa ma za zadanie stworzyć kontrast temperatury z gorącym mięsem.
  3. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki i marynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym kilkanaście minut. Rozgrzej patelnię na maksymalną temperaturę. Posmaruj steki olejem. Smaż z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia od 2,5 minuty do 4 minut. Już na patelni steka posól i dopraw pieprzem. Podawaj na liściach młodego szpinaku, z marynowanymi rzodkiewkami i salsą z truskawek.
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Stek wołowy z salsą z truskawek
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.5 Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • Jadwiga Kaleta

    Bardzo apetycznie wygląda trzeba będzie spróbować

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij