Magiczny składnik

Przepisy

Stek wołowy z salsą z truskawek

Truskawki są bazą do świeżej salsy, którą można łączyć z czerwonymi mięsami. Truskawki łączy się z czerwoną cebulą, miętą i tabasco. Smak tak połączonych składników zaskakuje i daje dużo energii do działania, szczególnie w upalne, weekendowe dni.

  • Składniki

Składniki na dwie porcje:

  • 2 steki z antrykotu lub rostbefu
  • 250 gramów truskawek
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka gałązek mięty
  • łyżeczka sosu tabasco
  • 1 papryka chilli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soku z limonki
  • 2 garści szpinaku
  • 10 rzodkiewek, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, sól i pieprz, łyżka oleju

Wykonanie:

  1. Steki wyciągnij z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Osusz je papierowym ręcznikiem. Będą dzięki temu miały przyrumienioną powierzchnię.
  2. Truskawki i cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, łyżeczkę sosu tabasco (lub innego), łyżeczkę cukru, łyżkę soku z limonki i posiekaną miętę. Przemieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki. Salsa ma za zadanie stworzyć kontrast temperatury z gorącym mięsem.
  3. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki i marynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym kilkanaście minut. Rozgrzej patelnię na maksymalną temperaturę. Posmaruj steki olejem. Smaż z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia od 2,5 minuty do 4 minut. Już na patelni steka posól i dopraw pieprzem. Podawaj na liściach młodego szpinaku, z marynowanymi rzodkiewkami i salsą z truskawek.
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Stek wołowy z salsą z truskawek
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.5 Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • Jadwiga Kaleta

    Bardzo apetycznie wygląda trzeba będzie spróbować

Close