Magiczny składnik

Przepisy

Sałatka z wędzoną rybą i truskawkami

Wędzone produkty i truskawki to jedne z ciekawszych połączeń, które zawsze pasuje. Wędzony kurczak, wędzone sery, ale również ryby, które w Polsce mamy świetnej jakości. Najlepiej sprawdzają się ryby o zwartej budowie, takie jak łosoś, dorsz, pstrąg czy sieja. Z ryb i truskawek można zrobić sałatkę z sezonowych produktów.

Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.

  • Składniki
  • miks sałat z botwinką, roszponką i rucolą
  • dojrzałe, zwarte truskawki
  • ryba wędzona na ciepło
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka chilli, np. pepperoni
  • winogrona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Truskawki, pomidory i winogrona przetnij na pół. Rybę oddziel od ości i porwij na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w cieknie paski. Na talerzu ułóż sałatę, a na niej wszystkie składniki. W małym słoiczku połącz sok z cytryny, oliwę, musztardę, sól i pieprz. Zakręć słoikiem i potrząsaj przez minutę. Tak przygotowanym sosem skrop sałatkę zaraz przed podaniem.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sałatka z wędzoną rybą i truskawkami
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • Dorota Śmietna

    Wędzona rybka plus truskawki brzmią rewelacyjnie! 🙂

    • TomekCzajkowski

      Już spróbowałaś?