Sałatka z wędzoną rybą i truskawkami
Wędzone produkty i truskawki to jedne z ciekawszych połączeń, które zawsze pasuje. Wędzony kurczak, wędzone sery, ale również ryby, które w Polsce mamy świetnej jakości. Najlepiej sprawdzają się ryby o zwartej budowie, takie jak łosoś, dorsz, pstrąg czy sieja. Z ryb i truskawek można zrobić sałatkę z sezonowych produktów.
Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.
- Składniki
- miks sałat z botwinką, roszponką i rucolą
- dojrzałe, zwarte truskawki
- ryba wędzona na ciepło
- pomidorki koktajlowe
- papryka chilli, np. pepperoni
- winogrona
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy dijon
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Truskawki, pomidory i winogrona przetnij na pół. Rybę oddziel od ości i porwij na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w cieknie paski. Na talerzu ułóż sałatę, a na niej wszystkie składniki. W małym słoiczku połącz sok z cytryny, oliwę, musztardę, sól i pieprz. Zakręć słoikiem i potrząsaj przez minutę. Tak przygotowanym sosem skrop sałatkę zaraz przed podaniem.






Komentarze