Magiczny składnik

Przepisy

Pasztet ze szparagów

Pod koniec sezonu szparagowego, pomimo przejedzenia się nimi, jest mi trochę żal. Nawiedzają mnie myśli o 10 miesiącach oczekiwania na te cenne łodygi. Zaczynam myśleć jak je przechować jeszcze na trochę dłużej. Opracowałem już plan marynowania i mrożenia, ale tym razem postanowiłem spróbować czegoś innego. Zrobiłem wegetariański pasztet ze szparagów białych i zielonych. Użyłem ich jako nośnika smaku, a warzyw korzeniowych jako wypełniacza. Białe przetarłem, a zielone jako bardziej cenne zostawiłem w kawałkach, żeby przypominały zielony pieprz w mięsnym pasztecie. Mówię wam, pycha!

  • Składniki

Składniki na 1 keksówkę:

2 pęczki szparagów, zielone i białe

2 marchewki

2 korzenie pietruszki lub pasternaku

pół małego selera

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

1 jajko (lub pół szklanki zmielonego siemienia lnianego w wersji wegańskiej)

3 łyżki masła lub oleju

sól morska i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. W garnku ugotuj warzywa korzeniowe na miękko z odrobiną soli. Białe szparagi obierz, odkrój zdrewniałe końce i ugotuj w wodzie z solą na miękko, ok. 10 minut. Z zielonych szparagów odkrój końcówki, a resztę pokrój na półcentymetrowe plastry i zblanszuj w wodzie z solą przez pół minuty, po czym odcedź dokładnie.
2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż cebulę pokrojoną w kostkę na lekko złoto. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek. Ugotowane białe szparagi pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij za pomocą blendera. Uzyskaną papkę przetrzyj przez sito w celu pozbycia się włókien. Przetarte szparagi dodaj do pokrojonych w mniejsze części warzyw i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem syczuańskim i gałką muszkatołową. Dodaj jajko i zielone szparagi i dokładnie wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Miksturę na pasztet przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz ok. 35 minut. Pozostaw do schłodzenia na kilka godzin. Podawaj w towarzystwie truskawek i sosu aioli z tymiankiem.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Pasztet ze szparagów
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 5 Review(s)

Komentarze

  • Marta Tusińska

    Szparagami nie mozna sie przejesc! Dzieki za przepis,mialam coprawda uczynic zupe,bo jakos nie bylo mi w tym roku po drodze,ale z racji,ze ostatnio nie mam pojecia “co tu zjesc” to pasztet wydaje sie byc idealnym pomyslem. A gdybym dala olej kokosowy byloby to zbyt duzym kombinowwniem?
    I takie pyyanie od blondynki po 2 peczki czy 2 peczki?😊😊😊

  • TomekCzajkowski

    Hej. Myślę, że na te proporcje pęczek białych i zielonych wystarczy. Daj znać jak wyszło 😉