Magiczny składnik

Przepisy

Pasztet ze szparagów

Pod koniec sezonu szparagowego, pomimo przejedzenia się nimi, jest mi trochę żal. Nawiedzają mnie myśli o 10 miesiącach oczekiwania na te cenne łodygi. Zaczynam myśleć jak je przechować jeszcze na trochę dłużej. Opracowałem już plan marynowania i mrożenia, ale tym razem postanowiłem spróbować czegoś innego. Zrobiłem wegetariański pasztet ze szparagów białych i zielonych. Użyłem ich jako nośnika smaku, a warzyw korzeniowych jako wypełniacza. Białe przetarłem, a zielone jako bardziej cenne zostawiłem w kawałkach, żeby przypominały zielony pieprz w mięsnym pasztecie. Mówię wam, pycha!

  • Składniki

Składniki na 1 keksówkę:

2 pęczki szparagów, zielone i białe

2 marchewki

2 korzenie pietruszki lub pasternaku

pół małego selera

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

1 jajko (lub pół szklanki zmielonego siemienia lnianego w wersji wegańskiej)

3 łyżki masła lub oleju

sól morska i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. W garnku ugotuj warzywa korzeniowe na miękko z odrobiną soli. Białe szparagi obierz, odkrój zdrewniałe końce i ugotuj w wodzie z solą na miękko, ok. 10 minut. Z zielonych szparagów odkrój końcówki, a resztę pokrój na półcentymetrowe plastry i zblanszuj w wodzie z solą przez pół minuty, po czym odcedź dokładnie.
2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż cebulę pokrojoną w kostkę na lekko złoto. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek. Ugotowane białe szparagi pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij za pomocą blendera. Uzyskaną papkę przetrzyj przez sito w celu pozbycia się włókien. Przetarte szparagi dodaj do pokrojonych w mniejsze części warzyw i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem syczuańskim i gałką muszkatołową. Dodaj jajko i zielone szparagi i dokładnie wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Miksturę na pasztet przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz ok. 35 minut. Pozostaw do schłodzenia na kilka godzin. Podawaj w towarzystwie truskawek i sosu aioli z tymiankiem.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Pasztet ze szparagów
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 5 Review(s)

Komentarze

  • Marta Tusińska

    Szparagami nie mozna sie przejesc! Dzieki za przepis,mialam coprawda uczynic zupe,bo jakos nie bylo mi w tym roku po drodze,ale z racji,ze ostatnio nie mam pojecia “co tu zjesc” to pasztet wydaje sie byc idealnym pomyslem. A gdybym dala olej kokosowy byloby to zbyt duzym kombinowwniem?
    I takie pyyanie od blondynki po 2 peczki czy 2 peczki?😊😊😊

  • TomekCzajkowski

    Hej. Myślę, że na te proporcje pęczek białych i zielonych wystarczy. Daj znać jak wyszło 😉

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij