Magiczny składnik

Przepisy

Kompot truskawkowy ze skórkami cytrusów

Tradycyjny napój naszych babć, który długo był lekceważony, odkrywany jest na nowo. To już nie tylko tani sposób na owocowy napój, ale prawdziwa sztuka gotowania owocowych wywarów, których smak można budować dodając rozmaitych składników. Czemu nie zaszaleć i nie dodać skórek cytrusowych? Taki kompot z lodem będzie świetnie gasił pragnienie w letnie dni.

Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.

  • Składniki
  • 3 litry wody
  • 1 kilogram dojrzałych, soczystych truskawek
  • skórka z 2 cytryn i 2 limonek
  • sok z 2 cytryn i z 2 limonek
  • pół szklanki cukru
  • 1 kora cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 nasiona kardamonu
  • mięta

Wykonanie:

Zagotuj wodę z truskawkami. Obieraczką do warzyw zedrzyj skórkę z cytrusów i dodaj do wywaru. Dodaj wyciśnięty z nich sok. Dodaj pozostałe składniki i gotuj ok. 15-20 minut. Na koniec posłodź cukrem. Kompot nakryj pokrywką i pozwól, żeby naturalnie się wystudził. Wystudzony przelej do dzbanka. Podawaj z krążkami cytryn lub limonek, lodem i świeżą miętą.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Kompot truskawkowy ze skórkami cytrusów
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 4 Review(s)

Komentarze