Magiczny składnik

Magazyn

Karkówka – Polski stek?

Pytałem was ostatnio w konkursie na FB, co sądzicie o wieprzowej karkówce i jakbyście ją podali, żeby bez wstydu można ją było podawać w dobrej restauracji. Lubię polską kuchnię, chciałbym wynieść karkówkę ponad przydrożne zajazdy w zakopiańskim stylu albo takie, co udają młyny.

rtrssswew (2 of 2)2

Jak pójdziecie do dobrej knajpy, a za taką uważam nie drogą, ale posiadającą dużo, stabilnych dobrych opinii, to nie znajdziecie w menu bynajmniej karkówki. Dlaczego? Myślę, że dlatego, że w/w zajazdy zawłaszczyły sobie ten produkt. Karkówka jest wprost ikoniczna dla polskiej kuchni, ale sądzę, że będziemy w stanie nadać jej estymy godnej Polskiego Steka. Karkówka jest podobnie jak dobry, wołowy stek, poprzerastana tłuszczem, który nawilża mięso. Trochę inaczej niż wołowinę, wieprzowinę można marynować i głównie na marynatę położyłem nacisk w swoim konkursie. Najciekawsze pomysły jak dla mnie przedstawili:

  • Magdalena Galbierz – za perfekcyjny opis techniki grillowania i pomysł marynowania w wiśniówce
  • Tomasz Matusiak – za bardzo dobry pomysł połączenia azjatyckiej marynaty do polskiej karkówki

Zwycięzców proszę o kontakt w wiadomości prywatnej na FB. Wszystkim biorącym udział w konkursie gratuluję pomysłów i dziękuję! Zostańcie na moim blogu i inspirujcie się! #widzimysienagrillu 🙂

Komentarze

  • Marzena

    Ale to musi być pyszne 🙂

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij