Magiczny składnik

Magazyn

Karkówka – Polski stek?

Pytałem was ostatnio w konkursie na FB, co sądzicie o wieprzowej karkówce i jakbyście ją podali, żeby bez wstydu można ją było podawać w dobrej restauracji. Lubię polską kuchnię, chciałbym wynieść karkówkę ponad przydrożne zajazdy w zakopiańskim stylu albo takie, co udają młyny.

rtrssswew (2 of 2)2

Jak pójdziecie do dobrej knajpy, a za taką uważam nie drogą, ale posiadającą dużo, stabilnych dobrych opinii, to nie znajdziecie w menu bynajmniej karkówki. Dlaczego? Myślę, że dlatego, że w/w zajazdy zawłaszczyły sobie ten produkt. Karkówka jest wprost ikoniczna dla polskiej kuchni, ale sądzę, że będziemy w stanie nadać jej estymy godnej Polskiego Steka. Karkówka jest podobnie jak dobry, wołowy stek, poprzerastana tłuszczem, który nawilża mięso. Trochę inaczej niż wołowinę, wieprzowinę można marynować i głównie na marynatę położyłem nacisk w swoim konkursie. Najciekawsze pomysły jak dla mnie przedstawili:

  • Magdalena Galbierz – za perfekcyjny opis techniki grillowania i pomysł marynowania w wiśniówce
  • Tomasz Matusiak – za bardzo dobry pomysł połączenia azjatyckiej marynaty do polskiej karkówki

Zwycięzców proszę o kontakt w wiadomości prywatnej na FB. Wszystkim biorącym udział w konkursie gratuluję pomysłów i dziękuję! Zostańcie na moim blogu i inspirujcie się! #widzimysienagrillu 🙂

Komentarze

  • Marzena

    Ale to musi być pyszne 🙂

Close