Magiczny składnik

Magazyn

Nieoczekiwane pomysły na deser z grilla

Mam nadzieję, że tym razem zaskoczyliśmy was z Tesco zawodowo. W moim konkursie na Facebooku zapytałem was, w jakim sposób przygotowalibyście deser, jeśli miałby być podgrzewany na grillu. Sam byłem ciekaw co wymyślicie, bo grill tradycyjnie kojarzy się z grillowanym mięsem, warzywami i rybami. Jedyna tradycyjna słodycz to miód w marynacie. Grill dla deserów nie jest przyjaznym środowiskiem. Łatwo coś przypalić, albo stracić pomiędzy rusztami. Z moich wczesnych doświadczeń świetnie sprawdzają się grillowane, duże owoce. Można też grillować cytrusy, z których wyciskamy sok. Szczególnie grill opalany drewnem lub węglem drzewnym nadaje słodkościom dodatkowej, nieoczekiwanej dymnej nuty.

Tesco2

Ale do rzeczy. Najbardziej interesowała mnie forma waszych deserów z grilla. Smak też jest ważny, ale to w formie tkwi całą kreatywność tego zadania. Wylistuję wasze propozycje, które najbardziej mi się spodobały ze względu na ciekawą formę, a na końcu wybiorę 2 zwycięzców konkursu:

  • szaszłyki owocowe, na przemian, truskawka, banan, ananas, brzoskwinia i pianka Jojo, posypać sezamem
  • gruszki z sosem waniliowym i czekoladą gdzie gruszki są grillowane z dwóch stron by takie rumiane paseczki dostały,potem do ich brzuszka wkładamy czekoladę by nią muśnięta była gruszeczka(wszystko to się na foli dzieję)gdy już soki puszczać będzie wtedy jest gotowa by ją skąpać sosem waniliowym a nawet bitą śmietaną / Gruszki z grilla:
    Gruszki obieramy, kroimy na połówki i drylujemy. Grillujemy najpierw wewnętrzną stronę. Obracamy i w miejsce po gnieździe nasiennym wkładamy kawałek sera z niebieską pleśnią. Posypujemy orzechową kruszonką – zmielone orzechy z masłem i cukrem, grillujemy do miękkości gruszki. Podajemy z kwaśną konfiturą wiśniową

  • gofry z grilla z sosem z pieczonych truskawek i rabarbaru oraz lodami owocowym / gofry z grilla z grillowanym ananasem i bitą śmietaną / chrupiące gofry z grilla z lodami waniliowymi oprószone malinami i borówkami
  • banan: nacinamy skórkę, wciskamy czekoladę, banana zawijamy w folię i pieczemy na grillu
  • żeby jeszcze bardziej urozmaicić nasze słodkie grillowe smakołyki możemy położyć na ruszt herbatniki, a na każdym z nich po kostce czekolady, jaką kto lubi. Pychota  Można też spróbować z fondue czekoladowym, ale ja uwielbiam właśnie taką czekoladę roztopioną bezpośrednio na herbatniku. A jak wspaniale wygląda taka przekąska, jeśli w białą roztopioną czekoladę włożymy kilka czarnych jagód 
  • ciasteczka owsiane z grilla
  • chrupiące tosty z serem brie, malinami i czekoladą
  • jak lody to będzie z lodami! Jabłka obieramy ze skórki i drążymy środek tak żeby powstała nam jabłkowa miseczka. Grillujemy takie oto powstałe miseczki wspólnie z pokrojonymi na pół truskawkami, winogronami oraz pokrojonymi w plasterki bananami (najlepiej na tacy). Kiedy już mamy wszystko ładnie zgrillowane, owoce wrzucamy do jabłkowych miseczek i podajemy z lodami. Proste, pyszne, a na dodatek nie trzeba zużywać naczyń
  • proponuje upiec jabłecznik potem wsadzić go na grilla w folii aluminiowej aby się podgrzał a jako dodatek zimna bita śmietana oczywiście świeżo ubita
  • ananasy Grillowane Z Czekoladową Miętą Podane Z ananasa wyciąć prostokąty o długości 6 cm i średnicy 1 cm, następnie grillować i doprawić cynamonem.
    Śmietanę ubić i dodać do niej czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz drobno posiekaną miętę. Wymieszać na jednolitą masę. Truskawki pociąć na ćwiartki. Całość wyłożyć na talerz, udekorować świeżą miętą i owocami
  • Ciasto grillowane

    Składniki
    :

    – jajka duże: 3 sztuki
    – mleko: 3 łyżki
    – aromat wanilinowy: 1.5 łyżeczki
    – mąka: 1 szklanka
    – proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    – cukier biały: 0.75 szklanki
    – masło: 180 gramów
    – owoce: 400 gramów
    – bita śmietana: 400 mililitrów
    Sposób przygotowania

    1. W misce połączyć jajka, mleko i aromat waniliowy.

    2.Dodać mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać masło i miksować jeszcze trochę do napowietrzenia ciasta.

    3.Wlać do formy keksówki nasmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy w środku już zrobione. Jeśli nie, to poczekać jeszcze.

    4. Po ostygnięciu, ciasto pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Plastry położyć na rozgrzanym grillu i grillować do lekkiego podrumienienia z obu stron. Zrobi się lekko brązowawe i kruche.

    5.Gotowe ciasto ułożyć na talerzach i podawać z owocami i bitą śmietaną.

Powiem szczerze, że najbardziej przypadły mi do gustu pomysły na gofry z grilla. Wydaje się to dla  nich idealne środowisko. Myślę, że to będzie pierwszy pomysł, który sam wypróbuję. Kolejne pomysły to grillowanie ciasta oraz wszelkiego rodzaju pieczone na ruszcie owoce, najczęściej z czekoladą. Nie zapomnieliście o lodach, które poza strukturą są kontrastem temperaturowym. Jak dla mnie pełnia smaku jest wtedy, kiedy łączymy wszystkie smaki, kilka tekstur i temperatur. Desery z grilla to świetny poligon do takich eksperymentów.

Tym razem na nagrodę otrzymują:

  • Paulina  za kilka konkretnych pomysłów, które warto przetestować
  • Justyna za grilowanie gruszki z serem pleśniowym

Komentarze

  • Kajtek

    Nim się zacznie warto go rozpalić, warto więc poczytać ;D dla amatorów Nie ważne co ważne jak ;D http://piekne.com.pl/jaka-szybko-rozpalic-grilla/ proszę odpowiedź jak na tacy, jak umiesz dobrze rozpalić to nie ważne co się wybierze ;D Do grilowania rodacy !! mamy mało czasu!