Magiczny składnik

Przepisy

Dorada z maślanymi marchewkami i tymiankową gremolatą

Dzisiaj chciałbym was zaprosić do świata smaków budowanych za pomocą masła. Dla mnie to jest składnik iście magiczny. Czego się nie dotknie, zamienia w złoto. Tłuszcz, który przenosi mleczny, śmietankowy smak i aromat, do tego nadaje sosom gładkiej, kremowej konsystencji. Nic dziwnego, że kucharze tak je uwielbiają. Pamiętam jeden odcinek polskiej edycji Top Chefa, jak jurorzy zabronili chefom używać masła. Wyglądali jak zbite psy. Zapraszam na filet z dorady smażonej na maśle, do tego wiosenne marchewki blanszowane i duszone na tymiankowym maśle oraz tymiankowa odmiana popularnego ziołowego sosu – gremolata. Danie proste, a jakże satysfakcjonujące!

  • Składniki
  • 2 filety z jednej dorady
  • 10 małych, wiosennych marchewek
  • 1/4 kostki masła
  • połowa doniczki tymianku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżka cukru
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Jeśli nie masz filetów z dorady, to nie martw się. Tę rybę dosyć łatwo wyfiletować. Duże filety można pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki opłucz i odetnij niepotrzebne liście. Nie trzeba ich obierać, jeśli są czyste. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty. Przecedź i przełóż na patelnię, gdzie topi się już masło z łyżką listków tymianku. Duś tak kilka minut z łyżką cukru i odrobiną soli.

2. Rozgrzej pozostałe masło na drugiej patelni i smaż rybę oprószoną solą i pieprzem. Filet ze skórą smaż ok. 80% czasu od strony skóry i 20% czasu od strony mięsa. Nie za długo jednak. Wystarczy, jeśli mięso stanie się białe.

3. Podczas smażenia ryby możesz zrobić sos gremolatę. Do blendera lub moździerza wlej oliwę, dorzuć 3 łyżki listków tymianku oraz posiekane gałązki pietruszki. Dodaj czosnek, sól i pieprz oraz skórkę cytrynową. Blenduj na jednolity sos.

4. Podawaj ciepłe z łezką sosu, do tego marchewki, a na nich ryba, którą można dodatkowo potraktować kostką masła.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Dorada z maślanymi marchewkami i tymiankową gremolatą
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close