Magiczny składnik

Przepisy

Gravlax z wędzoną solą, burakiem i salsą z mango

Uwielbiam robić gravlaxa. Mój pierwszy przepis na marynowanego łososia stał się całkiem popularny, co skłoniło mnie do stworzenia odświeżonej wersji. Za każdym razem robię go trochę inaczej. Staram się szukać ciekawych motywów przewodnich, które nadadzą ciekawy smak łososiowi. Ostatnio odwiedzili mnie Natalia i Łukasz z bloga Tasteaway, których poczęstowałem gravlaxem z czarnym kardamonem, który ma lekko wędzony smak i zapach. Wędzonka była jednak bardzo ulotna. Tym razem postawiłem mocne, dymne uderzenie. Korzystając ze świątecznego wyjazdu do rodziców zorganizowałem prowizoryczną wędzarkę. Oczywiście nie miałem pojęcia jak się do tego zabrać, ale krótki obchód ogrodu podsunął mi pomysł. Znalazłem ogromny, 30 litrowy garnek i rozpaliłem małe ognisko z wiśniowego drewna, które daje bardzo przyjemny dym. Rozżarzone drewno przełożyłem do garnka. Co ciekawe, drewno w garnku nie pali się, tylko żarząc się, daje dużo dymu.  Sól morską wysypałem na grillową tackę i trzymałem ją w dymie przez kilkanaście minut. Po tym czasie sól zamieniła się w magiczny składniki. Przeszła bardzo fajną przemianę, o którą mi chodziło. Jak widzicie, wędzenie jest bardzo proste. Następnym razem będę próbował uwędzić też inne produkty. Nie mogę się doczekać! Myślę, że wędzenia możecie spróbować także w domowych warunkach. Zobaczcie tutaj jak wędziłem przegrzebki sianem w woku.

Co jeszcze zmieniłem w tym przepisie? Dodałem Pokrojonego w kostkę buraka, który zmienił kolor mięsa i przełamał słoność gravlaxa swoją słodyczą. “Zniszczenia” dopełniła limonkowa Finlandia i skórka z limonki. Mój gravlax to ciekawe połączenie ciężkich, dymnych nut ze świeżymi, cytrusowymi. Magia!

Żeby gravlax był jeszcze ciekawszy i tworzył pełne danie, zrobiłem świeżą salsę z mango, czerwonej cebuli, jalapeno i miętą.

  • Składniki

Składniki na gravlaxa:

  • 500 gramów świeżego łososia ze skórą
  • 1,5 szklanki grubej, morskiej soli (najlepiej wędzonej)
  • 1 burak
  • łyżeczka cukru
  • 50 ml wódki limonkowej
  • skórka z 1 limonki
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • łyżki zielonej herbaty
  • pęczek koperku
  • doniczka estragonu (opcjonalnie)

Składniki na salsę z mango:

  • 1 twarde mango
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 papryczki jalapeno
  • kilka gałązek mięty
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

  1. Łososia opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Do miski wsyp sól. Buraki pokrój w drobną kostkę, a zioła posiekaj i dodaj do soli. Zeskrob skórkę z limonki i cytryny i dodaj razem z pozostałymi składnikami. Dobrze wszystko wymieszaj łyżką.
  2. Przygotuj pojemnik mniej więcej wielkości łososia. Wysyp pierwszą warstwę i rozprowadź ja równomiernie. Na niej połóż łososia skórą do dołu i przykryj dokładnie pozostałą marynatą. Przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki na ok. 24 godziny.
  3. Po 24 godzinach wyciągnij z marynaty i opłucz. Osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Pokrój na bardzo cienkie paski. Można podawać ze świeżym koperkiem.
  4. Salsę z mango robimy bardzo prosto. Posiekaj wszystko na drobna kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj.

Gravlax z wędzona sola i burakiem-2 Gravlax z wędzona sola i burakiem-6 Gravlax z wędzona sola i burakiem-9 Gravlax z wędzona sola i burakiem-11 Gravlax z wędzona sola i burakiem-14

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Gravlax z wędzoną solą, burakiem i salsą z mango
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Jadwiga Kaleta

    Zjadłabym takie pyszności