Magiczny składnik

Przepisy

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką (przepis 2)

Już dawno obiecałem wam nowy przepis na pieczone ziemniaki, bo pomimo ogromnej popularności pierwszego przepisu ciągle szukałem czegoś nowego. Tym czymś była naprawdę chrupiąca skórka i miękki środek. Olśniło mnie, kiedy oglądałem Hestona Blumenthala w jego świetnej serii “In search of perfection”. Heston szukał sposobu na idealne frytki i po cyklu eksperymentów doszedł do wniosku, że ziemniaki trzeba najpierw podgotować. Pomijam, że później dwa razy je smażył, ale takie gotowanie w osolonej wodzie sprawia, że ziemniaki lepiej chłoną smaki, a skórka staje się cudownie chrupiąca. Ja jednak nie lubię smażenia na głębokim tłuszczu, dlatego proponuję wam wersję light, ale równie perfekcyjną. W poprzednim przepisie dodawałem sypkich przypraw, tym razem robię swoistą marynatę na bazie oleju, którą delikatnie wcieram w podgotowane ziemniaki. Jeśli masz dodatkowo 15 minut i wysokie wymagania, to jest przepis dla Ciebie.

Zobacz mój wideo przepis na YouTube poniżej.

subskrybuj-magiczny-skladnik2

  • Składniki
  • kilogram ziemniaków typu B
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli, drobno zmielonej

Wykonanie:

1. Ziemniaki dokładnie wymyj i pokrój na ok. 3-4 cm kawałki, nie ma potrzeby ich obierania. Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi i przełóż do garnka z wodą. Zagotuj wodę i dodaj soli morskiej do smaku. Gotuj ok. 7-10 minut aż do uzyskania miękkości w połowie ziemniaka. Nie można dopuścić, żeby powierzchnia ziemniaków się kruszyła. Mają być tylko delikatnie podgotowane. Gotowe ziemniaki delikatnie odcedź i odstaw np. na talerz, żeby nieco się ostudziły (by nie parzyły w palce).

2. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni. Odmierz olej i przelej do małej miski. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładki płyn. Przestudzone ziemniaki włóż do większej miski i polej je olejową miksturą. Używając dłoni delikatnie rozprowadź przyprawy po wszystkich ziemniakach.

3. Przygotuj blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ziemniaki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.

Zobacz też przepis na KURCZAKA PIECZONEGO z obłędnie chrupiącą skórką.

przepis-na-ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-20-2przepis-na-ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-21-2przepis-na-ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-22-2przepis-na-ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-27-2

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Opublikowany
Total
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 289 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze

  • Sam kiedyś to zrobię, bo ziemniaki w takiej postaci muszą być niezwykle smakowite.

    • TomekCzajkowski

      Musisz spróbować!

  • Ostatnio mam chęć na takie ziemniaki 🙂 Na pewno niedługo zrobię.

    • TomekCzajkowski

      Ta wersja jest trochę bardziej czasochłonna, ale najlepsza!

  • muszę je tak przygotować, wyglądają mega smakowicie!

  • Zrobiłam dzisiaj, są przepyszne, chcę jeszcze! Dziękuję za przepis 🙂

    • TomekCzajkowski

      Do usług 🙂

  • Daniel Mikodemski

    Dziękuję za przepis!! ziemniaczki wyszły znakomicie!!!

  • Ha! Dziś wreszcie dotarł do nas piekarnik. Nie zawaham się go użyć do zrobienia ziemniaków z obłędnie chrupiącą skórką 😉

    • TomekCzajkowski

      Nie wiem co bym zrobił bez piekarnika. Powodzenia! znać czy wyjdą 🙂

  • Memka

    Mam gł

  • Memka

    Skasowało mi poprzedni komentarz. Mam trochę głupie pytanie czy konieczne jest natarcie olejem każdego ziemniaka czy wystarczy polanie wszystkich razem? Wykonałam ten przepis i ziemniaki nie opiekły się. Ale nie nacierałam każdego z osobna.

    • Adrian

      Mi też nie pieką się w tym czasie. Myślę, że u mnie z powodu braku termoobiegu w starym piekarniku

    • Ylva_Fraskogen

      To spróbuj może moim sposobem: nie gotuję ziemniaków, tylko pokrojone łódeczki wkładam do miski. Daję 2 łyżki oleju i sypię przyprawy (najlepsza: kamis złocisty kurczak), przykrywam talerzem i trzepię aż się równo wszystkie pokryją. Potem do piekarnika na 25-30min, temperatura taka sama, 220. Są obłędne a dodatkowo robi się je jakieś 5min 🙂

  • mss

    Gotuje raz na ruski rok i udało mi się je zrobić bez większego problemu. Nie wyszły w prawdzie takie jakie jadłem na wakacjach nad morzem, ale i tak są super! piekarnik miałem ustawiony na grzanie dół góra (bez termo obiegu – bałem się, że mi się spalą) i lukałem na skórkę.

  • Rafi

    Mi się bardzo przepis podoba. Tak samo myślę że podsmażanie nie jest potrzebne choć da lepszy efekt smakowy. Ja robię takie ziemniaczki z kawałkami kurczaka i troszkę inaczej przyprawione. Trzeba eksperymentować 😉

  • Jan Todorski

    Bardzo polecam dodać do ziemiaków odrobinę gałki muszkotołowej – genialnie podkreśla smak ziemiaka, zaruwno puree jak i pieczonego 😉

  • majka

    Ja dodałam przyprawy takie, jakie miałam w domu – tj. czosnek, pieprz, czerwoną paprykę, szczyptę zmielonego kminku i tymianku. Wyszło super 🙂 Danie zaserwowałam domownikom z warzywami z patelni – marchewką, brokułami, pokrojoną w kostkę cebulką i odrobiną kukurydzy – i kurczakiem. Wszyscy bardzo sobie chwalili 🙂

  • Levvy

    I do tego swój sos czosnkowy z jogurtu majonezu i duużą ilością ziół

  • Premi

    pysznie dziekuje, dzisiaj dzisiaj kurczakiem, chrupiaca salatka i winem

  • Lena

    Czy ze zwykłych, obranych ziemniaków też wyjdzie?? 😉

    • TomekCzajkowski

      Oczywiście, jednak ze skórką są smaczniejsze.

  • Ania Ś

    z całym szacunkiem, lecz co to jest za maszkaradny błąd? ” Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi” Skrobia, a konkretnie ziemniaczana jest węglowodanem budującym całego ziemniaka bez niej nie było by… ziemniaka!. odsyłam chociażby na wikipiedię. Chyba, że chodziło o “ziemię”, to poprawić. A za przepis dziękuję.

    • TomekCzajkowski

      Masz rację, mi jednak chodziło o nadmiar skrobii na powierzchni pokrojonego ziemniaka. Może mało precyzyjnie się wyraziłem.

  • kami

    Przepis rewelacja ! Naprawdę pyszna, chrupiąca skórka. Będę już tylko korzystać z tego przepisu. Dziękuję ! 🙂

  • Wito

    pierwszy raz robiłem i wyszły pyszne jak u mamy 😉

  • Kasia

    Wyglądają znakomicie! Pyszne ziemniaczki 🙂

  • wójcik

    człowieku jesteś zajebisty te ziemniaczki są mega! sos czosnkowy i można wpierdalać bez mięsa

  • Beata

    Mega!!! Ziemniaczki wyszły nieziemsko dobre! Moja pięcioletnia córka wsunęła taką porcję, że zaczęłam się obawiać o jej żołądek 😉 Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole.

  • Monika

    Nic z tego. Kolejna klapa. Już miałam nadzieję, że wreszcie wyjdą mi chrupiące ziemniaczki. Ale nic z tego. Dwa podejścia, różne ziemniaki, wyglądały bosko, ale dalej mięciochy :///

    • Monika, pewnie za szybko wyciągnęłaś. Ważny jest też termoobieg, który sprawia, że skórka staje się chrupiąca.

  • Szymon Miku Janas

    Na ile porcji to jest podane ;P?

  • Konrad Rzeszotek

    Właśnie robią się ziemniaczki z przepisu… Do tego pieczony kurczak z nadzieniem z mięsa mielonego… Do tego zimne piwko i zaczynamy mecz Polska ?? Rumunia ??

  • Kasia

    Pyszne ziemniaczki! Pieczone to moje ulubione, bo nie tracimy przy tym wielu mikoelementów 🙂

  • Justyna Górska

    Zrobiłam! Wyszły mega dobre! Pycha, warto było:) dzięki za podzielenie się wiedzą i doświadczeniem ?

  • Aleksandra

    Chcę przyrządzić ziemniaczki, jednak mam do upieczenia w tym samym czasie kurczaka, którego muszę piec pierwsze 10min góra dół, a drugie 10 minut w termoobiegu. Tak przygotowane ziemniaczki wyjdą?

    • Możesz piec razem, a jak wyciagniesz kurczaka, to owiń go w folię i dopiecz ziemniaki osobno na chrupiąca. Możesz też podlać trochę tłuszczem z kurczaka.

  • Lido

    Wyglądają pysznie 🙂