Magiczny składnik

Przepisy

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką (przepis 2)

Już dawno obiecałem wam nowy przepis na pieczone ziemniaki, bo pomimo ogromnej popularności pierwszego przepisu ciągle szukałem czegoś nowego. Tym czymś była naprawdę chrupiąca skórka i miękki środek. Olśniło mnie, kiedy oglądałem Hestona Blumenthala w jego świetnej serii “In search of perfection”. Heston szukał sposobu na idealne frytki i po cyklu eksperymentów doszedł do wniosku, że ziemniaki trzeba najpierw podgotować. Pomijam, że później dwa razy je smażył, ale takie gotowanie w osolonej wodzie sprawia, że ziemniaki lepiej chłoną smaki, a skórka staje się cudownie chrupiąca. Ja jednak nie lubię smażenia na głębokim tłuszczu, dlatego proponuję wam wersję light, ale równie perfekcyjną. W poprzednim przepisie dodawałem sypkich przypraw, tym razem robię swoistą marynatę na bazie oleju, którą delikatnie wcieram w podgotowane ziemniaki. Jeśli masz dodatkowo 15 minut i wysokie wymagania, to jest przepis dla Ciebie.

Zobacz mój wideo przepis na YouTube poniżej.

subskrybuj-magiczny-skladnik2

  • Składniki
  • kilogram ziemniaków typu B
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli, drobno zmielonej

Wykonanie:

1. Ziemniaki dokładnie wymyj i pokrój na ok. 3-4 cm kawałki, nie ma potrzeby ich obierania. Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi i przełóż do garnka z wodą. Zagotuj wodę i dodaj soli morskiej do smaku. Gotuj ok. 7-10 minut aż do uzyskania miękkości w połowie ziemniaka. Nie można dopuścić, żeby powierzchnia ziemniaków się kruszyła. Mają być tylko delikatnie podgotowane. Gotowe ziemniaki delikatnie odcedź i odstaw np. na talerz, żeby nieco się ostudziły (by nie parzyły w palce).

2. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni. Odmierz olej i przelej do małej miski. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładki płyn. Przestudzone ziemniaki włóż do większej miski i polej je olejową miksturą. Używając dłoni delikatnie rozprowadź przyprawy po wszystkich ziemniakach.

3. Przygotuj blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ziemniaki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Piecz przez ok. 30 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.

Zobacz też przepis na KURCZAKA PIECZONEGO z obłędnie chrupiącą skórką.

przepis-na-ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-20-2przepis-na-ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-21-2przepis-na-ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-22-2przepis-na-ziemniaki-pieczone-w-piekarniku-27-2

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Opublikowany
Total
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 347 Review(s)
Magiczne Składniki: , , ,

Komentarze

Close