Magiczny składnik

Przepisy

Szarpana wieprzowina (pulled pork) z cydrem

Zawsze chciałem to zrobić (szarpana wieprzowina, wyczesana wieprzowina, pulled pork). Jak zwal tak zwał. Nastawiasz w nocy kawałek mięsa natarty aromatycznymi przyprawami, podlewasz cydrem i idziesz spać. Mięso wyłącza się wtedy ok. 11-12 w południe, przykrywa się szczelnie folią aluminiową i mamy gotowe danie na niedzielny obiad. Pomysł na przepis przyszedł mi do głowy podczas przeglądania jednej z ostatnich książek Jamiego Olivera – Comfort Food. Jego przepis nazywa się “OVERNIGHT ROASTED PORK SHOULDER”. Jamie też dodaje cydru, jednak ja zrobiłem moje mięso bardziej “egzotycznie”. Zmieliłem cynamon, kumin, kolendrę w nasionach, goździki, paprykę wędzoną, sól morską i czarny pieprz. Powstał z tego tzw. “rub” czyli sucha marynata do pulled pork. Nacierasz i zostawiasz na godzinę-dwie. Zapach jaki cię budzi z rana jest fenomenalny.

Miałem to szczęście, że na niedzielny obiad zaprosiłem kilka fajnych dziewczyn, które pomogły mi to wszystko zjeść, a Karolina pokazała się nawet na zdjęciach. Jestem z nią umówiony na kolejne sesje, więc już myślę o następnych przepisach, które będzie mogła zjeść.

Mięso to jednak nie wszystko. Na talerzu znalazło się także purée z czerwonych ziemniaków z masłem i tymiankiem, sos gremolata (który okazał się hitem) i szybka sałatka z jabłek i natki pietruszki. Obiad, który chwiałbym częściej jeść. Mięso było idealnie delikatne i aromatyczne. Rozpadało się pod widelcem jak miękkie masło. Co ciekawe, to z pozostałości (musiałem je ukryć przed dziewczynami) zrobiłem jeszcze kanapkę z szarpaną wieprzowiną.

  • Składniki

Składniki na szarpaną wieprzowinę:

  • łopatka wieprzowa ok. 1,5 kg
  • litr cydru
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 1 główka czosnku
  • 10 plastrów boczku

Składniki na suchą marynatę (rub):

  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry w nasionach
  • 3 goździki
  • łyżka soli morskiej
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach

Składniki na purée z pieczonych ziemniaków z tymiankiem:

  • kilogram ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli morskiej
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżka listków świeżego tymianku

Składniki na sałatkę z jabłek i pietruszki:

  • pół kilograma twardych jabłek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1. Prace zaczyna się późną nocą dzień wcześniej lub skoro świt, jeśli jest 6-10 godzin czasu na upieczenie mięsa. Łopatkę wieprzową opłucz i osusz. Wetrzyj suchą marynatę powstałą przez zblendowanie następujących przypraw (łyżeczka cynamonu, łyżeczka pieprzu w ziarenkach, łyżeczka kuminu, 3 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki kolendry w nasionach, 3 goździki, łyżka soli morskiej). Mięso zawiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 2 godziny.

2. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Pokrój z grubsza wszystkie warzywa oraz jabłka, wrzuć do naczynia żaroodpornego i ułóż na nich łopatkę. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Wysoka temperatura zamknie pory i sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste. Po tym czasie wyciągnij pieczeń i nałóż na górę ok. 10 grubych plastrów boczku, który będzie nawilżał łopatkę tłuszczem i nie pozwoli jej się wysuszyć. Wstaw z powrotem do piekarnika i ustaw temperaturę 180 stopni. Piecz przez 45 minut po czym zmniejsz do 120 stopni. Dolej cydru polewając mięso po wierzchu. Piecz minimum 6, a maksymalnie 10 godzin. Jeśli masz możliwość, to polewaj od czasu do czasu mięso wypływającymi sokami zmieszanymi z cydrem.

3. Na około godzinę przed podaniem dania upiecz ziemniaki. Piecz od 1 do 1,5 godziny do uzyskania twardej skórki i miękkiego środka. Efekt sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Przed podaniem na talerz przekrój każdy ziemniak w pół, wydrąż miąższ do miski. Dodaj masło, sól, pieprz i tymianek i utłucz. Przełóż z powrotem do łupinki i tak podawaj. Można posypać boczkiem, z którym piekło się mięso.

4. Na kilkanaście minut przed podaniem pokrój jabłka w grube (ok. 5 mm) zapałki aka julienne. Dodaj posiekaną pietruszkę, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj sól i przemieszaj wszystko delikatnie dłonią.

5. Podawaj z sosem gremolata, na który przepis znajdziesz tutaj.

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-16

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-2

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-13v2

 

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-18v2

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-15v2

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-8

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Szarpana wieprzowina (Pulled pork) z cydrem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 6 Review(s)

Komentarze

  • Zachęcasz i kusisz 🙂

    • TomekCzajkowski

      Ja tylko gotuję 🙂

  • Akurat 😉 Nie zmienia to faktu, że danie interesujące.

  • No, to wstawione, będzie akurat na Wielkanocny obiad 🙂 Do tego sałatka z kuskus, pieczonymi pomidorkami, przesmażaną ciecierzycą, bazylią i jajkami. Dzięki za przepis!

    (a jakbyś kiedyś coś chciał upichcić z kawą, daj znać, chętnie pomogę 🙂 Nie, nie sprzedaje niczego i nie handluję. Kawą zajmuje się z pasji 🙂 )

    Wesołych Świąt!

    • TomekCzajkowski

      Hej Marcin. A widziałeś mój przepis na burrito z wołowiną duszoną w kawie i czekoladzie? 🙂

      • Hej, Wesołych Świąt! 🙂

        Jeszcze nie, ale mam dodany do listy na najbliższy czas. Na pewno zrobię, bo jest to połączenie które musi być smaczne (zdarza mi się zrobić polędwiczki w sosie z czekolady, kawy, powidel i rozmarynu, pasuje świetnie).

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij