Magiczny składnik

Przepisy

Szarpana wieprzowina (pulled pork) z cydrem

Zawsze chciałem to zrobić (szarpana wieprzowina, wyczesana wieprzowina, pulled pork). Jak zwal tak zwał. Nastawiasz w nocy kawałek mięsa natarty aromatycznymi przyprawami, podlewasz cydrem i idziesz spać. Mięso wyłącza się wtedy ok. 11-12 w południe, przykrywa się szczelnie folią aluminiową i mamy gotowe danie na niedzielny obiad. Pomysł na przepis przyszedł mi do głowy podczas przeglądania jednej z ostatnich książek Jamiego Olivera – Comfort Food. Jego przepis nazywa się “OVERNIGHT ROASTED PORK SHOULDER”. Jamie też dodaje cydru, jednak ja zrobiłem moje mięso bardziej “egzotycznie”. Zmieliłem cynamon, kumin, kolendrę w nasionach, goździki, paprykę wędzoną, sól morską i czarny pieprz. Powstał z tego tzw. “rub” czyli sucha marynata do pulled pork. Nacierasz i zostawiasz na godzinę-dwie. Zapach jaki cię budzi z rana jest fenomenalny.

Miałem to szczęście, że na niedzielny obiad zaprosiłem kilka fajnych dziewczyn, które pomogły mi to wszystko zjeść, a Karolina pokazała się nawet na zdjęciach. Jestem z nią umówiony na kolejne sesje, więc już myślę o następnych przepisach, które będzie mogła zjeść.

Mięso to jednak nie wszystko. Na talerzu znalazło się także purée z czerwonych ziemniaków z masłem i tymiankiem, sos gremolata (który okazał się hitem) i szybka sałatka z jabłek i natki pietruszki. Obiad, który chwiałbym częściej jeść. Mięso było idealnie delikatne i aromatyczne. Rozpadało się pod widelcem jak miękkie masło. Co ciekawe, to z pozostałości (musiałem je ukryć przed dziewczynami) zrobiłem jeszcze kanapkę z szarpaną wieprzowiną.

  • Składniki

Składniki na szarpaną wieprzowinę:

  • łopatka wieprzowa ok. 1,5 kg
  • litr cydru
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 1 główka czosnku
  • 10 plastrów boczku

Składniki na suchą marynatę (rub):

  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry w nasionach
  • 3 goździki
  • łyżka soli morskiej
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach

Składniki na purée z pieczonych ziemniaków z tymiankiem:

  • kilogram ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli morskiej
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżka listków świeżego tymianku

Składniki na sałatkę z jabłek i pietruszki:

  • pół kilograma twardych jabłek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1. Prace zaczyna się późną nocą dzień wcześniej lub skoro świt, jeśli jest 6-10 godzin czasu na upieczenie mięsa. Łopatkę wieprzową opłucz i osusz. Wetrzyj suchą marynatę powstałą przez zblendowanie następujących przypraw (łyżeczka cynamonu, łyżeczka pieprzu w ziarenkach, łyżeczka kuminu, 3 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżeczki kolendry w nasionach, 3 goździki, łyżka soli morskiej). Mięso zawiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 2 godziny.

2. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Pokrój z grubsza wszystkie warzywa oraz jabłka, wrzuć do naczynia żaroodpornego i ułóż na nich łopatkę. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Wysoka temperatura zamknie pory i sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste. Po tym czasie wyciągnij pieczeń i nałóż na górę ok. 10 grubych plastrów boczku, który będzie nawilżał łopatkę tłuszczem i nie pozwoli jej się wysuszyć. Wstaw z powrotem do piekarnika i ustaw temperaturę 180 stopni. Piecz przez 45 minut po czym zmniejsz do 120 stopni. Dolej cydru polewając mięso po wierzchu. Piecz minimum 6, a maksymalnie 10 godzin. Jeśli masz możliwość, to polewaj od czasu do czasu mięso wypływającymi sokami zmieszanymi z cydrem.

3. Na około godzinę przed podaniem dania upiecz ziemniaki. Piecz od 1 do 1,5 godziny do uzyskania twardej skórki i miękkiego środka. Efekt sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Przed podaniem na talerz przekrój każdy ziemniak w pół, wydrąż miąższ do miski. Dodaj masło, sól, pieprz i tymianek i utłucz. Przełóż z powrotem do łupinki i tak podawaj. Można posypać boczkiem, z którym piekło się mięso.

4. Na kilkanaście minut przed podaniem pokrój jabłka w grube (ok. 5 mm) zapałki aka julienne. Dodaj posiekaną pietruszkę, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj sól i przemieszaj wszystko delikatnie dłonią.

5. Podawaj z sosem gremolata, na który przepis znajdziesz tutaj.

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-16

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-2

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-13v2

 

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-18v2

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-15v2

Pulled pork szarpana wieprzowina przepis-8

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Szarpana wieprzowina (Pulled pork) z cydrem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 6 Review(s)

Komentarze

  • Zachęcasz i kusisz 🙂

    • TomekCzajkowski

      Ja tylko gotuję 🙂

  • Akurat 😉 Nie zmienia to faktu, że danie interesujące.

  • No, to wstawione, będzie akurat na Wielkanocny obiad 🙂 Do tego sałatka z kuskus, pieczonymi pomidorkami, przesmażaną ciecierzycą, bazylią i jajkami. Dzięki za przepis!

    (a jakbyś kiedyś coś chciał upichcić z kawą, daj znać, chętnie pomogę 🙂 Nie, nie sprzedaje niczego i nie handluję. Kawą zajmuje się z pasji 🙂 )

    Wesołych Świąt!

    • TomekCzajkowski

      Hej Marcin. A widziałeś mój przepis na burrito z wołowiną duszoną w kawie i czekoladzie? 🙂

      • Hej, Wesołych Świąt! 🙂

        Jeszcze nie, ale mam dodany do listy na najbliższy czas. Na pewno zrobię, bo jest to połączenie które musi być smaczne (zdarza mi się zrobić polędwiczki w sosie z czekolady, kawy, powidel i rozmarynu, pasuje świetnie).

Close