Magiczny składnik

Przepisy

Kokosowe curry z liczi i tofu

Jak już pewnie  niejednokrotnie wspominałem, lubię dania jednogarnkowe. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu i nie pochłaniają zbyt wiele czasu. Kokosowe curry z liczi i tofu jadłem kiedyś w jednej z hinduskich knajp, jakich wiele w Warszawie. Dominowały 3 wrażenia: ostrość chilli, łagodność mleczka kokosowego i słodycz liczi. Postanowiłem to odtworzyć we własnej kuchni. Tym razem odszedłem jednak od podania curry z ryżem i zrobiłem placki z mąki z ciecierzycy.

  • Składniki

Składniki curry:

  • tofu: 1 opakowanie (300 g)
  • liczi: 15-20 sztuk
  • pomidory: 1 puszka
  • mleko kokosowe: 1 puszka
  • marchew: 3 średnie
  • szalotka: 2 średnie
  • kumin: 1,5 łyżeczki nasion
  • zielony kardamon: ziarenka z 5 nasion
  • gorczyca: 1,5 łyżeczki
  • kolendra: 1 łyżeczka nasion
  • kurkuma: 1 łyżeczka
  • chilli w płatkach: 1,5 łyżeczki
  • imbir: 1 łyżka
  • czosnek: 2 ząbki
  • olej: 2-3 łyżki
  • sól lub sos sojowy do smaku (opcjonalnie)

Składniki placki:

  • mąka z ciecierzycy: 125 gramów
  • sól: ½ łyżeczki
  • soda: ⅓ łyżeczki
  • woda: 200 ml
  • olej do smażenia

Wykonanie curry:

1. Na suchej patelni praż nasiona kolendry, kuminu, gorczycy i kardamonu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie rozetrzyj je w moździerzu lub użyj blendera.
2. Przygotuj garnek z grubym dnem lub teflonową powłoką, w którym zrobisz curry. Szalotkę pokrój w piórka, a marchewkę w plastry i smaż na oleju do momentu zeszklenia się szalotki. Następnie dodaj uprażone przyprawy oraz kurkumę, płatki chilli, liść laurowy, imbir i zmiażdżone ząbki czosnku. Niech wszystko razem smaży się jeszcze 1-2 minuty.
3. Pomidory zblenduj. Dodaj do garnka razem z mleczkiem kokosowym, gotuj około 10-15 minut na średnim ogniu, aby płyn nieco odparował.
4. W tak zwanym międzyczasie obierz liczi. Nie zapomnij usunąć pestek. Tofu pokrój w kostkę.
5. Liczi i tofu dodaj na sam koniec, przemieszaj delikatnie z curry i gotuj wszystko razem jeszcze przez 3-5 minut.

 

Wykonanie placki:

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz sodę. Dolej wodę i mieszaj energicznie do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15 minut.

2. Następnie na patelni rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placki.

3. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Kokosowe curry z liczi i tofu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

Close