Magiczny składnik

Przepisy

Kokosowe curry z liczi i tofu

Jak już pewnie  niejednokrotnie wspominałem, lubię dania jednogarnkowe. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu i nie pochłaniają zbyt wiele czasu. Kokosowe curry z liczi i tofu jadłem kiedyś w jednej z hinduskich knajp, jakich wiele w Warszawie. Dominowały 3 wrażenia: ostrość chilli, łagodność mleczka kokosowego i słodycz liczi. Postanowiłem to odtworzyć we własnej kuchni. Tym razem odszedłem jednak od podania curry z ryżem i zrobiłem placki z mąki z ciecierzycy.

  • Składniki

Składniki curry:

  • tofu: 1 opakowanie (300 g)
  • liczi: 15-20 sztuk
  • pomidory: 1 puszka
  • mleko kokosowe: 1 puszka
  • marchew: 3 średnie
  • szalotka: 2 średnie
  • kumin: 1,5 łyżeczki nasion
  • zielony kardamon: ziarenka z 5 nasion
  • gorczyca: 1,5 łyżeczki
  • kolendra: 1 łyżeczka nasion
  • kurkuma: 1 łyżeczka
  • chilli w płatkach: 1,5 łyżeczki
  • imbir: 1 łyżka
  • czosnek: 2 ząbki
  • olej: 2-3 łyżki
  • sól lub sos sojowy do smaku (opcjonalnie)

Składniki placki:

  • mąka z ciecierzycy: 125 gramów
  • sól: ½ łyżeczki
  • soda: ⅓ łyżeczki
  • woda: 200 ml
  • olej do smażenia

Wykonanie curry:

1. Na suchej patelni praż nasiona kolendry, kuminu, gorczycy i kardamonu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie rozetrzyj je w moździerzu lub użyj blendera.
2. Przygotuj garnek z grubym dnem lub teflonową powłoką, w którym zrobisz curry. Szalotkę pokrój w piórka, a marchewkę w plastry i smaż na oleju do momentu zeszklenia się szalotki. Następnie dodaj uprażone przyprawy oraz kurkumę, płatki chilli, liść laurowy, imbir i zmiażdżone ząbki czosnku. Niech wszystko razem smaży się jeszcze 1-2 minuty.
3. Pomidory zblenduj. Dodaj do garnka razem z mleczkiem kokosowym, gotuj około 10-15 minut na średnim ogniu, aby płyn nieco odparował.
4. W tak zwanym międzyczasie obierz liczi. Nie zapomnij usunąć pestek. Tofu pokrój w kostkę.
5. Liczi i tofu dodaj na sam koniec, przemieszaj delikatnie z curry i gotuj wszystko razem jeszcze przez 3-5 minut.

 

Wykonanie placki:

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz sodę. Dolej wodę i mieszaj energicznie do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15 minut.

2. Następnie na patelni rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placki.

3. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Kokosowe curry z liczi i tofu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij