Magiczny składnik

Przepisy

Sos aioli z kozim serem i świeżym tymiankiem

Za majonezem samym w sobie nie przepadam. Inaczej sprawa się ma z sosem aioli, który de facto jest rodzajem majonezu. Teraz od kiedy nauczyłem się, że zrobienie tego sosu jest bajecznie proste i szybkie, robię go bardzo często. Jeśli nawet nie posiadasz miksera, a zwykłą trzepaczkę, wiedz, że smak aioli z mojego przepisu wynagrodzi obolały nadgarstek. Wyraźny smak czosnku i octu łagodzi kremowy kozi ser i aromat tymianku. Przepis ten wykorzystałem już przy sesji do chipsów z jarmużu, ale będzie świetnie pasował do grillowanych krewetek czy zamiast masła do kanapek.

  • Składniki
  • 2 żółtka
  • ok. pół szklanki oleju (może być oliwa)
  • 2 łyżeczki sera koziego (takiego do kanapek)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki białego octu (ja dodaję z białego wina)
  • łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Do miski dodaj dwa żółtka, drobno posiekany czosnek (najlepiej utarty na puree), ser, sok z cytryny oraz ocet. Połącz wszystko w jednolitą masę trzepaczką lub mikserem.

2. Powoli dodawaj po ok. 2 łyżki oliwy i mieszaj energicznie do pełnego połączenia. Dodawaj tak kolejne porcje tłuszczu. W międzyczasie posól i popieprz. Zawsze możesz doprawić więcej i wymieszać cały sos. Pod koniec przewidzianej w przepisie ilości oleju aioli będzie się zamieniało w gęstą emulsję. W innych przepisach podają więcej oleju, ale ja z powodzeniem ukręciłem sos z tej ilości. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dolej jeszcze trochę oleju. Tajemnica tkwi w energicznym ucieraniu, które łączy razem cząsteczki wody z tłuszczem (emulgowanie).

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sos aioli z kozim serem i świeżym tymiankiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • też nie przepadam za majonezem, ale ten sos wygląda obłędnie i chyba się kiedyś porwę na przygotowanie go – z krewetkami brzmi tak, że… oh!

    • TomekCzajkowski

      Jutro spróbuję z krewetkami 🙂

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij